Els Castellers de Barcelona celebren 50 anys amb una gran diada

14/03/2019 - 11:24 h

Cultura i lleure. A la diada castellera del 17 de març hi actuaran les 19 colles que han apadrinat durant la seva història

L'Antiga Fàbrica Estrella Damm s'omplirà de castells el diumenge 17 de març amb l'actuació de les 19 colles que els Castellers de Barcelona han apadrinat durant la seva història. És un dels actes més destacats en motiu del 50è aniversari de la colla degana.

El 8 de juny de 1969 set castellers de la colla vermella van carregar i descarregar un pilar de quatre en la inauguració d’una primera part del monument als castells del Vendrell. Aquesta va ser la primera actuació dels Castellers de Barcelona i enguany l’entitat, que ha crescut i evolucionat i situat com a associació referent en el món de la cultura de Barcelona i de Catalunya, celebra el 50è aniversari.

Durant aquest any doncs s’han programat una temporada ben completa i plena de celebracions amb diades castelleres especials, exposicions, documentals, concerts, jornades divulgatives i fins i tot la publicació d’un llibre commemoratiu.

La Diada de Colles filloles enceta el programa festiu

El dissabte, 17 de març, els Castellers de Barcelona celebraran una diada amb les colles que han apadrinat. Serà a partir de les 12.00 hores a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm.

També prendrà part en la festa l’última colla apadrinada: els Castellers de Sydney, que no podran ser a Barcelona per motius logístics però faran un pilar des d’Austràlia que es veurà a Catalunya mitjançant una gran pantalla.

En acabar la diada es farà un dinar popular amb totes les colles i, a partir de les 16.00 h, hi haurà concerts amb Miquel del Roig i La Mulata.

Activitats destacades del 50è aniversari

Durant el 2019 s’han programat prop d’una vintena d’activitats commemoratives. A continuació detallem les més destacades i adjuntem programa complert a l’apartat ‘Arxius adjunts’.

Concurs fotogràfic
Del 17 de març al 8 de juny
A totes les places on actuen

Passi de documentals
6 d’abril, a les 12.00 h
Cinemes Girona

Mona Solidària
27 d’abril, a les 12.00 h
Plaça del Mercat del Clot

Concurs Interinstituts ‘Nascuts per fer pinya’
1 de juny, a les 10.00 h
Fossar del Parc del Clot

XXè Concurs de Castells de Sorra
2 de juny, a les 10.00 h
Platja de la Nova Icària

Actuació 50è aniversari dels Castellers de Barcelona
8 de juny, a partir de les 17.00 h
Plaça de Sant Jaume

Inauguració ‘Expocinquantè, 50 anys del fet casteller a la Ciutat Comptal’
13 de juliol, a les 12,00 h
Museu Etnològic

Diada Històrica de la Mercè
22 de setembre
Plaça de Sant Jaume

Jornades Aportació i vivència de la dona en l’activitat castellera’
5 d’octubre, a les 9.00 h
Seu dels Castellers de Barcelona (c. de Bilbao, 212)

Presentació del llibre ’50 anys Castellers de Barcelona, 50 anys emblemàtics’
Juny 2020
Lloc a determinar

Les Castelleres de Barcelona trenquen barreres amb el primer 5 de 7 femení

A les celebracions d’enguany se suma la fita a la qual han arribat les dones dels Castellers de Barcelona les quals han descarregat per primer cop a la història dels castells tres estructures de set pisos formades íntegrament per dones a nucli, tronc i canalla.

Les vermelles han encetat l’actuació amb un 3 de 7, han continuat amb el gran repte del 5 de 7, i han culminat l’actuació amb un 4 de 7. La jornada s’ha celebrat el dia 10 de març a Vilafranca del Penedès.