Es busquen persones voluntàries per implicar-se en la conservació de la tortuga babaua

03/08/2020 - 11:38 h

biodiversitat. L’Ajuntament i les entitats del sector fan una crida per aconseguir més col•laboració en la custòdia d’un niu trobat a la platja de la Mar Bella.

L’Ajuntament i les entitats del sector fan una crida per aconseguir més col•laboració en la custòdia d’un niu trobat a la platja de la Mar Bella.

Es tracta de la més comuna de les tres espècies de tortuga que viuen a la Mediterrània (la babaua, la verda i la llaüt). Tot i això, està catalogada internacionalment com a vulnerable. La seva població pateix una davallada important i es troba amenaçada a causa de diversos factors com la sobrepesca, les topades amb vaixells, el canvi climàtic o la contaminació.

A mitjans del mes de juliol, un exemplar de tortuga babaua va sortir de l’aigua a la platja de la Mar Bella i va pondre 77 ous. És un fet insòlit, ja que és el primer cop que es té constància que l’espècia nia a la ciutat. Un grup de joves la va trobar i van compartir imatges a les xarxes socials, fet que va alertar el Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat.

El personal tècnic va mantenir una seixantena d’ous a la platja, a uns 50 cm de profunditat, i els 17 restants van ser traslladats a diversos centres per assegurar que les cries sobrevisquin, donat que tenen una mortalitat juvenil molt elevada.

El niu de la platja de la Mar Bella està custodiat les 24 hores del dia per persones voluntàries coordinades des del Centre de la Platja i el CRAM, fins a l’eclosió dels ous, que es preveu per a la primera quinzena de setembre. Amb l’objectiu de garantir que la posta sigui un èxit, l’Ajuntament, en col·laboració amb diverses entitats del sector, fa una crida a tothom que estigui interessat/ada a implicar-se en la cura del niu. Hi poden participar persones adultes i menors acompanyats d’un adult, entre l’1 d’agost i el 13 de setembre.

Les inscripcions es poden fer a través d’e-mail i telèfon:

Les persones voluntàries també podran col·laborar a primera hora del matí en la recerca de rastres de tortuga a la sorra. Aquesta tasca és important, ja que les tortugues poden fer fins a set nius per temporada separats per períodes de quinze dies. Per tant, podria ser que l’exemplar que ha niat a la platja surti de nit un altre cop a pondre ous, o fins i tot que n’aparegui un altre.

Sempre que es trobi una tortuga o un niu a la platja, cal trucar al 112 per activar el protocol corresponent. Mentre arriba el personal expert, s’ha de guardar silenci, respectar una distància mínima de 30 metres i no compartir la ubicació a les xarxes socials.