Exposicions i activitats gratuïtes a La Nit dels Museus

16/05/2019 - 09:47 h

cultura. A Sant Martí, hi participen el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu del Disseny, l’Espai Subirachs i el Museu Can Framis.

A Sant Martí, hi participen el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu del Disseny, l’Espai Subirachs i el Museu Can Framis.

Aquesta 12a edició de la Nit dels Museus serà la més metropolitana donat que hi participen 84 equipaments i espais de Barcelona, Badalona, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet, Sant Adrià, Santa Coloma i Sant Joan Despí. Se celebra el 18 de maig, a partir de les 19 h i fins a la 1 h de la matinada, i enguany coincideix amb el Dia Internacional dels Museus.

Aquesta trobada nocturna té com a objectiu sensibilitzar les persones visitants de la importància dels museus en el desenvolupament de la societat. Enguany, el trema triat per l’ICOM (Consell Internacional dels Museus) per a celebrar aquesta festa és “els museus com a eixos culturals: el futur de la tradició”.

Durant les sis hores que dura La Nit dels Museus, a més de poder visitar de manera gratuïta exposicions temporals i col·leccions permanents, tothom que es desplaci als equipaments participants podrà gaudir d’activitats diverses: visites guiades a tallers, concerts, representacions de dansa i teatre, videoinstal·lacions o rondallaires.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona
Pl. Leonardo da Vinci, 4

Jornada de portes obertes des de les 10 h fins a la 1 h de la matinada.

Exposició. Planeta vida. Els rius, les muntanyes i els oceans estan íntimament relacionats amb els organismes que hi viuen i tots junts formen un ecosistema global que actua regulant les condicions del planeta.

Exposició temporal. Som Natura. Descobreix què és i com funciona la biodiversitat i suma’t al moviment de persones que treballen per canviar el món i fer un planeta saludable on pugui viure tota la humanitat.

Programa d’activitats. A partir de les 19 h. El Museu de Ciències esdevindrà escenari per als col·lectius culturals i artístics del Besòs i el Maresme amb actuacions musicals, de dansa, màgia i altres propostes per a tots els públics, que reflecteixen el caràcter multicultural del barri.

  • Associació Vozes: batucada del Besòs Maresme (19 h). Exterior Museu.
  • Mag Esparragow:màgia de prop (de 19 a 20.30 h). Per tot el Museu.
  • Associació Vozes:grup de música de cambra (19.20 h). Vestíbul.
  • Colla Gegantera Besòs-Maresme: ball de gegants (19.30 h). Exterior Museu.
  • Els cors del Besòs de l’Escola de Músics i JPC: concert de cant coral (19.50 h). Vestíbul.
  • Clémentine Télesfort i Lisard Tranis:dansa contemporània (a les 20 h i a les 21.30 h). Exposició Permanent Planeta Vida.
  • Associació de Dones Àmbar Prim: exhibició de ioga (a les 20.15 h i a les 21.30 h). Aula 2.
  • Leftovers:dansa contemporània (a les 21, 22 i 23 h). Sala d’actes.
  • África Pasteef: percussió senegalesa (de 21.30 a 22 h). Exterior Museu.

Museu del Disseny
Pl. de les Glòries, 37

Exposició. Del món al museu. Disseny de producte, patrimoni cultural. Recorregut monogràfic, amb un total de 240 peces de disseny de producte nacional.

Exposició. Extraordinàries! Col·leccions d’arts decoratives i arts d’autor (segles III-XX). Més de mil peces que componen la història de les arts decoratives del nostre país, tot mostrant les col·leccions de ceràmica, mobiliari, vidre, teixits i rellotges, entre altres objectes, fins a arribar a les col·leccions d’art d’autor del segle XX.

Exposició. El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015). Reuneix 170 peces d’indumentària i moda des del segle XVI fins avui dia.

Exposició. Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual. 1980-2003. Un recull dels treballs gràfics d’una època d’extraordinària vitalitat, descrita com “el boom del disseny” en la que es van consolidar els nostres dissenyadors gràfics i els seus desafiaments.

Exposició temporal. El millor disseny de l’any. Mostra imprescindible per veure i entendre què està passant al món del disseny avui en totes les seves expressions.

Activitat. Música en viu. 19 h. A la terrassa de la cafeteria-restaurant Sauleda, el públic podrà gaudir de la música de la Raquel Xiberta i el Pep Romaguera.

Espai Subirachs
C. Batista, 6

Exposició. Subirachs. Retorn al Poblenou. Exposició permanent d’una part del llegat de Josep M. Subirachs (Barcelona, 1927-2014), artista català de reconegut prestigi internacional.

Activitat. Vladivostok. 21 h. Vladivostok és el nom del projecte poètic musical d’Irene Fontdevila i Maria Cabrera: melodies amb piano i bases electròniques per acompanyar el recital dels poemes de La matinada clara (2009) i La ciutat cansada (Premi Carles Riba 2016), però també contradir-lo i per dissonar-hi.

Museu Can Framis. Fundació Vila Casas
C. Roc Boronat, 116

Exposició. Col·lecció de pintura catalana contemporània. S’exposen al voltant de 300 obres que daten des de la dècada de 1960 fins a l’actualitat i que pertanyen a diversos artistes nascuts o residents a Catalunya.

Exposició. Jordi Fulla. Llindar i celístia. Amb el pensament d’aquest artista, les cabanes de pedra seca adquireixen una altra dimensió.

Activitat de dansa. L’art com balla! A les 20, 22 i 23 h. L’art, igual que la dansa, serveix per representar gestos, moviments i idees. Les obres contemporànies de Can Framis es deixaran seduir per l’expressió corporal de dos ballarins que embruixaran l’espai museístic.

Concurs

Les xarxes socials també en seran protagonistes amb el concurs fotogràfic de La Nit dels Museus. Les fotos etiquetades amb #bcnésmuseu i publicades a Instagram podran guanyar premis de Barcelona Cultura.

Més informació