Impuls a la cooperació amb entitats d’acollida de persones refugiades en llars de la ciutat

27/08/2021 - 10:15 h

L’avenç de l’exèrcit talibà a l’Afganistan en les darreres setmanes ha trobat la resposta més solidària de la ciutadania de Barcelona amb oferiments d’acollida per part de llars i entitats. Davant d’aquesta situació, el consistori intensificarà la cooperació amb les entitats que acullen persones refugiades en llars particulars per incrementar el nombre de places.

Les entitats d’acollida donen suport a les persones migrants i acompanyen les famílies que volen acollir a casa seva per tal de facilitar el procés d’integració i la recepció. En l’actualitat, a la ciutat hi ha quatre entitats d’aquest tipus: Welcome Refugees, BCN Actua, Migrastudium i Punt de Referència.

L’any 2020, un total de 55 llars de Barcelona van acollir persones de 23 nacionalitats, la majoria estaven pendents de resoldre la seva situació legal a l’Estat espanyol.

Per impulsar la cooperació amb les entitats, es crearà una oficina tècnica de gestió que treballarà per a la coordinació i captació de famílies acollidores. El projecte disposarà d’un pressupost inicial de 200.000 euros.

Les persones o famílies que vulguin posar la seva llar a disposició de l’acollida poden contactar amb ciutat_refugi@bcn.cat.

El SAIER presenta el balanç del primer semestre de l’any

A l’hora que s’anunciava l’impuls de la cooperació amb les entitats d’acollida també es presentaven les últimes dades del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), corresponents al primer semestre del 2021.

Les restriccions de mobilitat internacional derivades de la pandèmia i la reducció del temps de resolució de les sol·licituds d’asil per part de l’Estat han marcat les atencions del servei municipal. D’una banda, el nombre de persones ateses entre gener i juny ha estat de 10.307, un 7% menys que el mateix període del 2020. De l’altra, la proporció de persones en situació administrativa irregular o en irregularitat sobrevinguda s’ha incrementat i ha passat del 41% del total, el primer semestre del 2020, a més del 46%.

Els serveis que més han augmentat respecte al 2020 han estat l’assessorament jurídic en tràmits d’estrangeria i l’acompanyament en la realització de tràmits d’estrangeria. En menor mesura s’ha incrementat el nombre d’atencions de caire laboral, d’acompanyament a tramitar el reconeixement d’estudis i de cerca de feina i formació.

Pel que fa a la nacionalitat de les persones ateses, destaca la davallada de persones provinents de països llatinoamericans com Colòmbia, Veneçuela, el Salvador, el Perú i Hondures. Malgrat tot, continuen sent les nacionalitats principals de les persones sol·licitants d’asil.

Més informació