Instal·lat un estand antimasclista a la zona d’oci nocturn del Front Marítim

02/08/2019 - 08:51 h

Feminismes i dona. L’estand estarà obert les nits de dijous, divendres i dissabte, entre les 22 i les 5 hores, fins al 24 de setembre, per informar, sensibilitzar i atendre en cas d’agressió sexual

Barcelona instal·la un estand antimasclista a la zona d’oci nocturn del Front Marítim sota el lema ‘No és no’. L’estand estarà obert les nits de dijous, divendres i dissabte, entre les 22 i les 5 hores, fins al 24 de setembre, per informar, sensibilitzar i atendre en cas d’agressió sexual.

Per tercer estiu consecutiu, l’àrea de feminismes de l’Ajuntament de Barcelona col·loca un estand antimasclista a una de les zones d’oci de la ciutat més transitades durant la nit, concretament a la cruïlla del passeig Marítim amb el carrer Trelawny.

Aquest estand fix estarà operatiu les nits de dijous, divendres i dissabte entre les 22 i les 5 hores, fins al 24 de setembre inclòs.

Aquest espai es destinarà a sensibilitzar, informar i atendre, si es produeixen, assetjaments i agressions sexuals. Ho són des de comentaris ofensius i degradants, insults, persecucions, tocaments no consentits fins a intents o consumació de violacions.

Un estand amb professionals per a l’atenció

L’espai està cobert per sis professionals amb formació i/o experiència en l’abordatge de les violències masclistes. Dues d’elles són a l’estand on oferiran informació sobre violència sexual i es donarà atenció a les persones que relatin haver viscut situacions de violència o d’agressió masclista. I, les altres quatre, de forma itinerant estaran sensibilitzant la zona fent entrega de díptics informatius produïts en tres idiomes (català, castellà i anglès).

A més, faran intervenció si observen alguna actitud sexista. Tanmateix, les sis persones estaran coordinades amb els cossos policials de la zona. També els bars i locals d’oci nocturn de la zona han estat informats a través de l’Associació Front Marítim.

Un protocol per actuar de forma coordinada

Per tal de poder intervenir de forma àgil i coordinada en l’atenció a les víctimes, aquest estand estarà regit per un protocol d’actuació.

Així doncs, i segons el protocol, les dues parelles de persones professionals de l’estand que faran atenció en itinerància també poden actuar en cas de detectar alguna situació d’assetjament física o verbal i agressió física.

D’aquesta manera, les pautes d’intervenció del personal de l’estand i dels professionals itinerants seran diferents segons el cas que s’observi o es denunciï i el seu grau de gravetat.

En general, però, implica actuar amb el consentiment de la persona que hagi viscut la situació de violència, escoltar-la, proporcionar-li un espai de seguretat, suport emocional i assessorament sobre què cal fer per preservar les proves, coordinar-se amb la resta d’actors del protocol implicats segons la necessitat del propi fet, identificar els agressors (sempre que es pugui), valorar i/o preguntar a la persona agredida si necessita alguna assistència i treballar per evitar els rumors, empoderant a la víctima perquè no es senti culpable de l’agressió.

Cal destacar que a Barcelona, segons dades de l’Hospital Clínic, el 93% de les agressions masclistes es produeixen d’homes a dones, encara que també es produeixen agressions sexistes a homes en funció de l’orientació sexual o de gènere.