La ciutadania decideix els primers pressupostos participatius de Barcelona

03/02/2020 - 10:30 h

Participació. El procés, que es farà conjuntament amb el de determinació dels projectes del Pla d'Actuació del Districte, servirà per decidir en quins projectes s'inverteixen 75 milions d'euros al llarg del mandat, 9 dels quals als barris de Sant Martí

El procés, que es farà conjuntament amb el de determinació dels projectes del Pla d'Actuació del Districte, servirà per decidir en quins projectes s'inverteixen 75 milions d'euros al llarg del mandat, 9 dels quals als barris de Sant Martí

Per primera vegada, l’Ajuntament promou uns pressupostos participatius a la ciutat, un exercici de democràcia directa pioner a Barcelona. La iniciativa forma part del procés de configuració del pla municipal de la ciutat (el PAM) i els plans específics dels Districtes (els PAD), que definiran les actuacions a desenvolupar durant el present mandat.

Amb els pressupostos participatius, la ciutadania decidirà els projectes en què s’han d’invertir fins al 2023 els 75 milions d’euros que s’han reservat del pressupost municipal, dels quals 9 s’executaran en projectes dels barris de Sant Martí.

Els espais de participació

La ciutadania està convidada a la presentació de projectes i a la seva selecció, cosa que es podrà fer a través de trobades presencials i telemàticament. En els següents enllaços podreu veure els diferents espais que s’habilitaran als barris de Sant Martí:

– els Consells de Barri, òrgans de participació territorial
– els Consells Sectorials, òrgans de participació per àrees específiques
– els Punts de participació itinerants, a les places i als equipaments
– la Plataforma decidim.Barcelona, espai de participació telemàtica

Calendari dels espais de participació a Sant Martí
(versió descarregable, a l’apartat ‘Adjunts’)
.

Com participar als pressupostos participatius

La ciutadania pot presentar projectes que sigui perdurables en els temps, com ara la construcció d’equipaments (de dimensions reduïdes com pistes esportives o punts verds), les millores en equipaments existents (com ara uns vestidors esportius o una aula informàtica), les millores de l’espai públic (com ara la pacificació d’un carrer o l’ampliació d’àrees d’esbarjo de gossos), i la instal·lació d’infraestructures (com ara bancs, escales mecàniques o àrees de jocs infantils).

Un cop definits els projectes, els equips tècnics municipals seleccionaran les iniciatives que compleixin els requisits tècnics, i les que rebin més vots de la ciutadania es faran realitat. En el procés de selecció hi podran participar les persones majors de 14 anys empadronades a la ciutat, que podran donar suport a les propostes de dos Districtes (el de residència, i un altre).

____________LES FASES DEL CALENDARI____________
1) presentació de projectes i de debat (fins al 27 de març);
2) fase de priorització prèvia a la votació (del 20 al 30 d’abril); i
3) procés de votació final (del 26 de maig al 7 de juny).

Els projectes seleccionats s’incorporaran als PAD dels Districtes i es dotaran de la inversió necessària a través del Pla d’Inversió Municipal del mandat (el PIM) per fer-los realitat abans del 2023.