Segons dades del Sistema d’Informació d’Atenció Primària (SIAP), els diagnòstics de malalties cròniques es van reduir al voltant d’un 36% respecte del 2019. La baixada més significativa es troba en el grup de persones de més de 65 anys, que arriba al voltant del 39%, tant en homes com en dones. En concret, entre les malalties cròniques, els diagnòstics que més van baixar van ser els de casos d’hipertensió arterial, un 34,1%; els de diabetis, un 33,8%, i els de cardiopaties isquèmiques, un 29,3 % dels casos.
L’any 2020 els diagnòstics de trastorns d’ansietat i angoixa van disminuir un 4,9% en homes i un 7,9% en dones respecte de l’any anterior. La resta d’indicadors analitzats reflecteixen un increment de la mala salut mental de la població. Pel que fa als adolescents, el percentatge de nois i noies de 13 a 19 anys en risc de patir un problema de salut mental augmenta en tots dos sexes i per a totes les edats respecte del 2016, sobretot en noies dels barris més desafavorits.
Incidència de la covid-19
A Barcelona, segons les dades del web #COVID19aldiaBCN, fins a l’octubre hi ha hagut unes 203.000 persones infectades, més de 6.200 de les quals treballaven o vivien en residències. Des del febrer del 2020 fins al setembre del 2021 s’han viscut cinc onades de la malaltia. La primera va ser la més greu, amb 3.439 defuncions, mentre que a cadascuna de les altres onades la xifra va ser de menys de 600 defuncions.
L’informe exposa també que el confinament ha afectat més a les persones amb un nivell socioeconòmic més desafavorit, amb una incidència més alta de la malaltia i unes cobertures vacunals més baixes.