La Primavera Republicana més feminista, antiracista i ecologista

02/04/2019 - 10:50 h

Memòria. Sant Martí commemora l’efemèride amb un partit de futbol entre el Club Esportiu Júpiter i el Clapton Community FC.

Sant Martí commemora l’efemèride amb un partit de futbol entre el Club Esportiu Júpiter i el Clapton Community FC.

Per quart any consecutiu, Barcelona recorda la proclamació de la Segona República, el 14 d’abril de 1931, amb la celebració de la Primavera Republicana. Durant una setmana, la ciutat reivindica els valors del republicanisme amb 24 activitats culturals i de reflexió a tots els districtes de la ciutat.

A Sant Martí, l’esport i els valors republicans es donen la mà. El Club Esportiu Júpiter, fundat l’any 1909 i símbol a la ciutat de resistència, jugarà el 8 d’abril un partit de futbol amb el Clapton Community FC, un club de la lliga regional d’Anglaterra estructurat com a cooperativa, que es declara obertament contrari al sexisme, l’homofòbia, la xenofòbia i el feixisme. L’equip anglès es caracteritza també per portar una samarreta amb els colors republicans.

CE Júpiter – Clapton Community FC
8 d’abril de 2019, de 19.30 a 21.30 h

Centre Esportiu Municipal Júpiter (Agricultura, 238)
Entrada lliure

Els principals moviments reivindicatius i els reptes del segle XXI fan necessària una actualització de la tradició republicana per vincular-la-hi. Les proclames de llibertat, igualtat i fraternitat segueixen vigents en l’ideari republicà, però és més necessari que mai reivindicar el feminisme, els moviments LGTBI, els moviments en defensa dels drets socials i dels drets digitals i els moviments antiracistes o ecologistes.

Primavera Republicana per a tots els públics

El conjunt d’activitats previstes per a la Primavera Republicana inclou actes gratuïts per a tots els públics que uniran festa, reflexió i memòria. Durant el primer cap de setmana, hi destaca l’obra de teatre LA LOLA. Memorias de una mujer republicana i la recreació de la Revolta de les Quintes, a la plaça de la Vila de Gràcia, en què les dones hi van tenir un paper destacat. Rebels pel swing! rememorarà la Barcelona més inconformista al ritme d’aquest ball, històricament associat a la llibertat.

Durant la setmana, diferents activitats de memòria i de senyalització històrica reivindicaran l’antiga presó de dones de les Corts o la vaga de La Canadenca, ara fa cent anys, i se celebraran altres activitats lúdiques i festives que recuperen valors i tradicions republicans. Cal destacar una revetlla republicana, el II Cicle de Cinema Republicà o el I Festival de Cultura Txarnega.

Pel que fa a la música, destaquen dos concerts: d’una banda, “Republicants”, un viatge generacional per diverses de les veus compromeses amb els valors republicans: Sílvia Comes, Enric Montefusco, Quico Pi de la Serra, Marina Rossell i Paco Ibañez.

De l’altra, la “Revetlla republicana”, al parc de la Guineueta, on se celebrarà la festa del republicanisme del futur: jove, transversal, feminista, sense censures, ecologista i antiracista. Hi actuaran artistes de la talla de Maria Rodés, Lauren Nine, Nakany Kante, Gertrudis, Ira o Purple Rockets.