La Setmana d’Arquitectura apropa l’entorn urbà a la ciutadania

05/05/2019 - 21:18 h

Urbanisme i infraestructures. Per tercer any, Barcelona celebra la Setmana d’Arquitectura, un esdeveniment compartit al voltant de l’arquitectura i el patrimoni arquitectònic amb un ampli ventall d’activitats

Per tercer any, Barcelona celebra la Setmana d’Arquitectura, un esdeveniment compartit al voltant de l’arquitectura i el patrimoni arquitectònic amb un ampli ventall d’activitats

La nova edició d’aquesta proposta tindrà lloc del 9 al 19 de maig, onze dies per apropar l’arquitectura a la ciutadania i reflexionar sobre com els edificis i les estructures incideixen en el dia a dia de la ciutadania.

Hi haurà conferències, rutes arquitectòniques, concursos i espais de difusió als deu districtes de la ciutat. Es vol emfatitzar el valor del patrimoni quotidià que representa l’arquitectura urbana de Barcelona d’una manera amena, didàctica i atractiva.

___________________PROGRAMACIÓ A SANT MARTÍ___________________

Polígons residencials del Besòs
Visita guiada
Del 9 al 19 de maig (horari per determinar)

Rastres i encants
Del 9 al 19, de 9 a 20 h, a l’Espacio Simon 100 (Sancho de Ávila, 66)
Mostra de maquetes, com la del Mercat dels Encants
Org: Simon i b720 Fermín Vázquez Arquitectos

El futur de l’educació a l’arquitectura
10 de maig a les 19 h, a l’IAAC
Debat moderat per Areti Markopoulou i Vicente Guallart
Org: Institute for Advanced Architecture of Catalonia IACC

El patrimoni industrial del Poblenou
14 de maig a les 18.30 h, a Ca l’Alier
Presentanció del plànol guia
Org: El Globus Vermell i Fund. BIT Hàbitat

La ciutat amable
16 de maig, a les 19 h, al Centre Cívic Besòs
Debat moderat pels arquitectes Javier Muriel i Mónica Auban
Org: Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals

Innovació i investigació per al disseny d’espais educatius
17 de maig a les 10 h, al Museu del Disseny
Org: Museu del Disseny, amb l’Smart Classroom Project Reserach (UOC)

Conferència Oberta – Aldo Sollazzo
17 de maig, a les 19.30 h, a l’IACC
Presentació dels treballs del col·lectiu Noumena
Org: Institute for Advanced Architecture of Catalonia IACC

La Bauhaus, 100 anys
De l’1 d’abril a l’1 de juny, a la Biblioteca del Campus Ciutadella
Exposició commemorativa
Org: Facultat d’Humanitat i Institut de Cultura de la UPF

Per altra banda, s’obriran al públic una sèrie d’edificis i elements patrimonials històrics desconeguts on normalment no es pot accedir. Aquesta iniciativa, que s’anomena Espais ocults, permetrà a les persones visitants descobrir espais com la cascada del parc de la Ciutadella i el dipòsit de les aigües, la cisterna de la sala hipòstila del Park Güell, la Font Màgica de Montjuïc, la font i les torres venecianes de la plaça d’Espanya, les galeries tècniques de Fira de Barcelona, la sala intermèdia de l’Arc de Triomf, la Torre del Rellotge del Port Vell i l’antiga fàbrica Casaramona. Es requereix inscripció prèvia a través del web.

Deu espais convidats pels cent anys de la Bauhaus

Enguany se celebra el centenari de la fundació de l’escola de disseny i arquitectura Bauhaus (1919-1933), i es vol posar èmfasi en el seu llegat i la influència de les diferents avantguardes artístiques i de disseny que, des del començament del segle XX, van impregnar l’arquitectura, també a Barcelona.

En aquest context s’han seleccionat deu espais dels deu districtes de la ciutat que il·lustren la influència, en diferents graus, d’un llenguatge racional que abandona l’ornamentació i busca la senzillesa geomètrica i l’estandardització d’elements constructius. En aquests espais hi haurà visites guiades, conferències i xerrades per palesar la importància d’aquesta escola en l’arquitectura barcelonina.

Arquitectura a les aules i activitats familiars

Més de cinquanta centres educatius tindran l’oportunitat de descobrir l’arquitectura a través de tallers i xerrades conduïts per professionals en horari lectiu. Els alumnes podran observar, pensar i seguir el fil de l’arquitectura del nostre entorn més immediat. Així, l’arquitectura arribarà a quatre mil joves amb el guiatge de més de vuitanta arquitectes.

Festa d’Arquitectura i gran plantada d’arbres

La Setmana d’Arquitectura 2019 arribarà al punt àlgid amb la Festa d’Arquitectura. L’acte principal serà la gran plantada d’arbres, que es durà a terme al parc de Collserola, als voltants de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Les tasques de cavar, plantar i regar aniran a càrrec dels infants i joves que han participat en l’activitat “Arquitectura a les aules”, juntament amb les seves famílies, docents i els i les arquitectes que han guiat els tallers a les escoles. D’aquesta manera, cada escola apadrinarà un arbre.

Conferències, visites guiades, mitgeres i premis

Al llarg dels onze dies que durarà la Setmana d’Arquitectura també tindran lloc diverses conferències, visites guiades, passejades i més activitats, entre les quals destaca, un any més, el concurs sobre la intervenció en parets mitgeres, que enguany buscarà la millor proposta per intervenir en la mitgera del carrer de la Mineria, 70-72.

El programa també inclou la cerimònia d’entrega del Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Premi Mies van der Rohe 2019, que tindrà lloc el 7 de maig al Pavelló Mies van der Rohe, amb la presència dels autors i clients dels projectes guanyadors i finalistes, experts i autoritats de la Comissió Europea i de la ciutat de Barcelona.

La Setmana d’Arquitectura és una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i la Fundació Mies van der Rohe, en col·laboració amb Barcelona Building Construmat i ArquinFAD i amb la participació de més de cinquanta institucions.