La Setmana de la Ciència a Sant Martí

07/11/2019 - 13:25 h

ciència i tecnologia. En el nostre districte, hi participen tres institucions: el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra.

En el nostre districte, hi participen tres institucions: el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra.

Del 8 al 17 de novembre un munt d’organitzacions es posen en marxa per acostar la ciència i la tecnologia a tothom. La Setmana de la Ciència, que a Catalunya coordina la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, arriba a la seva 24a edició amb activitats al voltant de totes les disciplines científiques. La Setmana implica a un munt de centres de recerca i universitats, institucions de referència on es genera nou coneixement, però no són els únics espais on se celebren les seves activitats; també se sumen a la iniciativa museus i observatoris, escoles, associacions i, amb un caràcter més de proximitat, centres cívics, biblioteques i altres equipaments municipals.

Museu de Ciències Naturals de Barcelona

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha organitzat dues jornades de portes obertes, els dies 16 i 17 de novembre, de 10 a 19 h. Per als més petits i petites de la casa, ofereix tallers d’investigació sobre curiositats de la natura amb materials suggeridors que tenen per objectiu provocar el sorgiment d’idees, dubtes, preguntes… Aquests tallers estan dirigits a infants de 0 a 6 anys i se celebren dissabtes 9 i 16 de novembre (d’11 a 14 h) i diumenges 10 i 17 de novembre (d’11 a 14 h i de 16 a 19 h).

Organitza un cinquè taller per a públic familiar amb infants a partir de 7 anys titulat Com ser peix i no enfonsar-se, (17 de novembre, d’11-30 a 13.30 h i de 16 a 18 h) on es plantejaran preguntes com quins mecanismes han desenvolupat els peixos per poder navegar per l’aigua o com regulen la flotabilitat.

Divendres 8 de novembre, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya organitza al Museu una jornada tècnica, de 10 a 14 h, amb l’objectiu principal de reflexionar sobre les novetats i els reptes de futur dels projectes de ciència ciutadana. Aquesta jornada de taules rodones i conferències serveix també com espai de trobada i intercanvi d’experiències entre el personal tècnic, l’Administració, entitats i públic general.

Universitat Pompeu Fabra

La UPF participa en la Setmana de la Ciència amb activitats organitzades pels Departaments de Tecnologies de la Informació i Comunicacions i de Ciències Experimentals i de la Salut. El Campus del Poblenou ofereix sis activitats dirigides a estudiants d’ESO, batxillerat i cicles formatius.

A Ser IA o no ser IA, es farà una mirada a la història dels robots, al futur i es debatrà sobre com ens afecta a la nostra vida diària i al nostre entorn. També dins l’àmbit de la Intel·ligència Artificial, a l’activitat Machine learning i la medicina els estudiants coneixeran l’aprenentatge automàtic, alguns exemples i com es poden aplicar els mètodes d’aquest camp a la detecció i prevenció de malalties mitjançant l’anàlisi de dades.

En la sessió Com la tecnologia i la música poden millorar el rendiment de l’aprenentatge, es presentaran característiques musicals i contextuals estudiades per la ciència que permeten identificar emocions en la música. La càpsula Aplicacions de l’anàlisi facial mostrarà com s’obre un gran ventall d’aplicacions més enllà del tradicional reconeixement facial,

Per a conèixer i entendre les dinàmiques i el funcionament de difusió d’informació, a la presentació Beneficis i inconvenients dels likes, promovent un ús crític de les xarxes socials es parlarà sobre l’ús d’aquestes xarxes en entorns educatius. D’altra banda, una doctoranda compartirà la seva experiència personal a El camí de l’escola de secundària a la societat: millora a través de la ciència i l’enginyeria. Se centrarà en el grau d’Enginyeria Biomèdica per explicar les seves sortides professionals.

Universitat Politècnica de Catalunya

Igual que la UPF, l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est (EEBE) de la UPC, també organitza tallers dirigits a estudiants d’ESO, batxillerat i cicles formatius, i també per a l’alumnat d’Educació Primària.

Fem visible l’invisible. Taller de nanotecnologia.

Electrofilat. L’alumnat aprendrà a elaborar electrofibres a partir de polímers biodegradables.

Materialitza’t. L’objectiu és familiaritzar-se amb els materials que ens envolten, tant quotidians com curiosos.

Construeix un robot amb VEX. El taller aprofita la competició de robòtica VEX per iniciar els i les estudiants en el món de la tecnologia.

Recicla oli de casa teva fent sabó. En aquest taller, les persones assistents aplicaran la química per produir sabó a partir d’un residu domèstic ben conegut: l’oli utilitzat per cuinar.