L’historiador de la Mina Josep Maria Monferrer, guardonat amb la Creu de Sant Jordi

13/03/2020 - 15:05 h

Memòria democràtica. El guardó reconeix la seva tasca d’educador i dinamitzador cultural a la Mina, i la seva aportació per la conservació de la memòria històrica d’aquest barri a cavall de Barcelona i Sant Adrià de Besòs

El guardó reconeix la seva tasca d’educador i dinamitzador cultural a la Mina, i la seva aportació per la conservació de la memòria històrica d’aquest barri a cavall de Barcelona i Sant Adrià de Besòs

MEl Govern de la Generalitat, a proposta del Departament de Cultura, va fer públic dimecres 11 de març la concessió de la Creu de Sant Jordi a 30 personalitats i 15 entitats que han destacat pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. La nòmina de persones distingides respecta la paritat de gènere, la representació territorial i la diversitat de camps en què actuen.

Entre aquestes persones hi ha l’historiador Josep Maria Monferrer Celades, del qual se’n destaca la conservació de la seva història local a través de l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i de la Mina, que va fundar i dinamitzar, i també la seva llarga dedicació com a mestre i educador amb les persones del barri. La vinculació del Sr. Monferrer amb els barris de Sant Martí ha estat molt decidida, no només per l’estreta vinculació de la Mina amb els barris barcelonins colindants, sinò molt especialment pels projectes desenvolupats amb la seva inestimable col·laboració amb diverses entitats, entre les quals el Centre d’Estudis Sant Martí de Provençals. En aquest sentit, la seva tasca ja té una petja inesborrable en el Parapet de les Excutades i Executats, peça de memòria històrica instal·lada al parc del Forum en què la preservació de la memòria afavorida per Monferrer resulta cabdal.

L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc al Palau de la Generalitat en una data encara per determinar a càrrec del Molt Honorable Sr. Joaquim Torra, president de la Generalitat de Catalunya.

L’escolapi enamorat de la Mina

Nascut a Benassal, al País Valencià, al 1942, va arribar a Barcelona al 1952 i va ingressar als Escolapis de Sarrià. Després de fer estudis de magisteri, pedagogia i teologia a Salamanca i de filosofia a Navarra, aquesta va ser la via d’accés amb el Camp de la Bota, ja que li va permetre de prendre contacte amb la comunitat escolàpia que treballava en aquest espai barraquista situat entre el barri Pequin de Barcelona i el del Parapeto de Sant Adrià de Besòs. Tot va passar des de l’institut Josep de Calassanç (actualment, Moisès Broggi, al Camp de l’Arpa del Clot), on va conèixer l’escolapi Francesc Botey, que estava portant al Camp de la Bota la ‘pedagogia de l’oprimit’, del filòsof brasiler Paulo Freire.

Freire basava la participació social en l’alfabetització de la població, i Botey va fer arribar aquesta premissa al barri al 1962. Ho va fer donant-li un nou sentit al desaparegut Castell de les Quatre Torres, escenari de sagnants episodis durant la Guerra Civil i la dictadura franquista que al 1952 havia quedat en desús. Al 1966 es va convertir en les Escoles Pies de Pequin, una escola democràtica en ple franquisme que va adoptar una metodologia pròpia, adaptada del tot a les necessitats de la seva població. També va acollir l’escola nocturna per a persones adultes, l’escola gitana Chipén Talí, el parvulari i l’escola d’artesania.

Des de l’institut Josep de Calassanc, el professor Josep M. Monferrer s’hi va anar implicant de paulatinament, i a mitjans dels anys 70, en crear-se el barri de la Mina, hi va anar a viure i treballar. Es va convertir en el director d’una de les escoles, la Tirso de Molina, on va fer de mestre fins que es va jubilar. Els seu compromís no es va aturar, i ha continuat treballant fins ara en diversos projectes i moviments socials del barri.

Un dels seus projectes educatius ha estat la creació de l’Arxiu Històric del Camp de la Bota i de la Mina, el qual gràcies a la participació directa de molts veïns i veïnes, compta amb un fons documental important que permet que la seva història no sigui tan fàcilment oblidada. Ha estat autor de diversos llibres, entre els quals:
El Camp de la Bota. Un espai i una història (2012)
La historia de Sant Adrià llegida des de la Mina (2013)
Història del barri de la Mina 1969-2000 (2014)
El Pla de Transformació de la Mina 2000-2015 (2016).