Descobreix el Sant Martí més literari amb un nou mapa

17/05/2019 - 12:19 h

Literatura. El 'Mapa literari de Barcelona' és una nova eina per apropar la literatura al veïnat a través de rutes i punts d'interès temàtics als barris

El 'Mapa literari de Barcelona' és una nova eina per apropar la literatura al veïnat a través de rutes i punts d'interès temàtics als barris. Es pot trobar en format digital i en format paper.

A Barcelona hi ha carrers i racons que han estat habitats, freqüentats o immortalitzats per escriptors de totes les èpoques i de tots els orígens. Hi ha escultures, plaques de memòria, i també llibreries, biblioteques, institucions, equipaments i fundacions dedicades a la difusió i la memòria de la literatura.

A través del nou Mapa literari, creat des de Barcelona Ciutat de la Literatura, la recerca d’aquests punts d’interès literari es simplifica ja que els reuneix i detalla tots, classificats en una vintena de categories i amb un buscador a tres nivells: per districte, per barri i per paraula clau.

Rutes literàries

A més, al Mapa literari també s’hi proposen nou rutes literàries. Una d’elles recorre el barri del Besòs i el Maresme, amb el nom de: ‘Final o començament de la ciutat‘.

Concretament, la ruta relliga carrers d’aquesta zona excèntrica de la ciutat, al límit del Besòs, que donen nom a dues obres literàries: Carrer Bolívia de Maria Barbal i Carrer Marsala de Miquel Bauçà, carrers batejats amb noms d’escriptors com Anaïs Nin o Francesc de Borja-Moll i espais recreats literàriament per escriptors com Javier Pérez Andújar i José Luis Giménez Frontín.

Els punts del recorregut a visitar són: la plaça de Llevant, el parc del Camp de la Bota i Pequín, el carrer d’Anaïs Nin, el carrer de Francesc de Borja Moll, la rambla de Prim, l’Associació de veïns del Barri del Besòs, el carrer de Marsala, el carrer de Cristóbal de Moura, 230, la Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner, el carrer Bolívia i l’avinguda de la Catalana.

El Mapa literari: en paper i en digital

La versió en paper es va presentar el 3 d’abril a la Llibreria La Central del Raval. Actualment està disponible a les Biblioteques públiques de la Xarxa de Biblioteques de Barcelona, així com a les Oficines de Tiquet 3 de La Virreina. Se n’ha fet versions en català, castellà i anglès, i té un format similar al d’un mapa turístic desplegable, amb dues cares.

A la cara principal hi ha un mapa de la ciutat amb icones que identifiquen una sèrie punts d’interès literaris: escriptors, llibres, monuments, bars o restaurants. A la cara posterior hi ha més informació sobre alguns dels punts, cinc cites literàries sobre la ciutat (de Mercè Rodoreda, Víctor Català, Manuel Vázquez Montalbán, Francisco Casavella i Federico García Lorca) i il·lustracions.

El Mapa literari en versió digital és el repositori encara més complet i actualitzat de la versió en paper.