Les medalles d’honor de Barcelona 2021, aprovades en el Consell Plenari celebrat el 23 de juliol, s’han atorgat a divuit entitats i col·lectius i a set persones individuals, entre les quals quatre dones.
Aquests guardons tenen l’objectiu de reconèixer el compromís de veïns i veïnes i entitats en el desenvolupament de la consciència ciutadana i la promoció dels valors cívics a través de la seva tasca professional i social, en àmbits com: la lluita contra la violència masclista, el comerç de proximitat, la cultura, l’activisme veïnal, l’esport i la defensa dels drets de les persones.
Reconeixements a nivell de ciutat
En l’àmbit de la ciutat s’ha volgut reconèixer la vocació de servei públic en un escenari tan excepcional com el viscut aquest 2021. Així, s’han concedit les medalles següents:
- Treballadors i treballadores de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS).
- Treballadors i treballadores de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB).
- Federació Catalana de Salut Mental.
- Xarxa dels Drets dels Infants.
- Coordinadora Residències 5+1.
Reconeixement impulsat des dels Districtes
Els consells de Districte han distingit la tasca de vint col·lectius, entitats i persones individuals. Concretament, a Sant Martí, s’ha reconegut a una entitat i a un veí:
- Miquel Mateu, per la seva vinculació al món associatiu del districte i la promoció internacional que ha fet de la ciutat de Barcelona.
- Associació de Veïns i Veïnes de la Verneda – Via Trajana, per la seva tasca de més de seixanta anys en defensa de la millora de les condicions de vida del veïnat de la zona.
Miquel Mateu
Nascut a Barcelona el 1953, Miquel Mateu és fill del Guinardó tot i que és martinenc d’adopció ja que el 1981 es va traslladar a viure al Clot i posteriorment al Poblenou. Militant actiu en la defensa dels drets i les llibertats de les persones i els pobles, està vinculat al món associatiu del districte de Sant Martí des de fa gairebé 40 anys, quan es va associar al Casal Català Martinenc, entitat cultural centenària de la qual actualment és secretari de la Junta. Mateu també va ser cooperativista a l’escola Tabor.
Ara ja fa més de deu anys que viu al Poblenou, on està vinculat a diverses entitats com ara l’Associació de Veïns i Veïnes, l’Ateneu La Flor de Maig, l’Arxiu Històric o el Centre Moral i Cultural. Anteriorment també va col·laborar amb les accions a favor dels refugiats de l’església de Sant Bernat Calvó i en diversos assentaments del districte.
Com a barceloní, Miquel Mateu ha contribuït també en la promoció internacional de la ciutat. En un primer període, des de Promoció Econòmica, va conceptualitzar i desenvolupar el projecte dels Consolats de Mar, obrint oficines en diversos punts del món i generant una xarxa de ciutats connectades amb Barcelona per intercanviar experiències culturals i oportunitats en el camp del desenvolupament econòmic. En aquesta etapa va establir una presència en la Design Week de Hong Kong i va iniciar converses per ser ciutat convidada, fet que es va concretar en el primer mandat de l’alcaldessa Colau.
Mateu també ha liderat el Projecte Àsia Pacífic fent promoció de la ciutat i, en els darrers anys, impulsa la participació de Barcelona en el projecte europeu de World Cities tancant acords de col·laboració amb institucions de diverses ciutats asiàtiques.
Associació de Veïns de la Verneda – Via Trajana
És una entitat lluitadora amb 60 anys d’història al seu darrera, just des de la creació del barri. Malgrat viure dividits per una frontera de paper que suposa que la meitat del barri pertany a Barcelona i l´altre meitat a Sant Adrià del Besós, l’associació sempre ha apostat per la sororitat i unitat que ha permès tirar endavant diverses iniciatives que fan créixer la xarxa.
L’entitat ha estat un model de referència en plena pandèmia donant recolzament i recursos a totes aquelles persones que ho han necessitat i ara mateix, totes formen part de la xarxa de suport a les veïnes i veïns. La resposta de tot el voluntariat és un motiu d’orgull.
Tanmateix, encara queda molta feina per fer i s’hi està treballant. Entre els reptes immediats destaca l’aspiració a un nou Casal de Barri, ja que l’antic va anar a terra durant el procés de regeneració urbana. O la recuperació del comerç de proximitat, també afeblit amb tants canvis urbanístics.