Mes de març, mes de les dones

05/03/2019 - 12:47 h

Feminismes i dona. El Dia Internacional de les Dones inaugura un mes ple d’activitats per donar visibilitat al moviment feminista

El Dia Internacional de les Dones inaugura un mes ple d’activitats per donar visibilitat al moviment feminista.

El Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora se celebra el 8 de març de cada any i està reconegut per l’Organització de les Nacions Unides com a data en què es denuncia el sexisme i la desigualtat de drets i oportunitats entre homes i dones.

A Sant Martí, les entitats del districte han organitzat més de 40 activitats, gairebé totes gratuïtes, per fer visible la lluita del col·lectiu en la defensa dels seus drets.

Consulta els actes que s’organitzen al districte clicant l’enllaç següent:
Desplegable Dia de les Dones a Sant Martí
(També disponible a l’apartat ‘Adjunts’)

Hi podem trobar espectacles d’arts escèniques, exposicions, xerrades, col·loquis, tallers de ball i fins i tot una ruta per diferents espais del barri del Poblenou on les dones han tingut un paper destacat.

Del cap de setmana del 9 i 10 de març, destaquem tres jornades festives amb tallers infantils, actuacions musicals i menjars populars. Se celebren a la Superilla del Poblenou, a la plaça Can Saladrigas i a Can Ricart.

L’acte central del Dia de les Dones a Sant Martí se celebrarà dissabte 30 de març, a les 11.30 h, a la plaça de la Pau. Està organitzat pel Consell de les Dones de Sant Martí i inclou:

  • Biblioteca vivent: xerrada amb dones al voltant de la seva experiència en la lluita feminista
  • Lectura del manifest feminista, amb La Lilieta del Poblenou
  • Espectacle de teatre, First Round: microteatre feminista a càrrec de Las Fritas
  • Lectura del manifest del Consell de les Dones de Sant Martí
  • Música de dones i per a dones: amb ‘Nova Gaia’ Gabriela Ahumada i Sònia Serrabao
  • Vermut intercultural i feminista, a càrrec de Solidàries

Consulta el programa en detall a l’apartat ‘Adjunts’.

Vaga feminista i manifestació

Enguany, el Consell de les Dones de Barcelona s’adhereix a la vaga convocada per la Comissió 8 de març, que aplega diferents entitats del moviment feminista. Sota el lema “ens aturem per canviar-ho tot, cap pas enrere”, es convida la ciutadania a unir-se a una aturada secundada a diversos països d’arreu del món. Es tracta d’una vaga de cures, de consum, de treball productiu, d’estudis i de desobediència civil per tal de denunciar la desigualtat i la violència envers les dones en tots aquests àmbits.

La manifestació està convocada per la Comissió 8 de març i se celebra divendres a les 18.30 h. La marxa sortirà de la plaça d’Espanya i finalitzarà a la plaça de Catalunya. La concentració acabarà amb la lectura d’un manifest i l’actuació de diversos grups musicals i teatrals.

El Dia Internacional de les Dones

El 8 de març té origen en diversos fets puntuals: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l’incendi de la fàbrica Cotton o l’incendi de la fàbrica Triangle Shirtwaist Company de Nova York, el 25 de març de 1911, on van morir unes 149 persones, la majoria dones, moltes d’elles immigrants i molt pobres que treballaven en condicions infrahumanes. Les grans mobilitzacions que se’n van derivar són a l’origen del Dia Internacional de les Dones.

Altres activitats a Sant Martí

A continuació, detallem altres actes que s’organitzen al districte amb motiu del Dia de les Dones que no estan recollits en el desplegable.

Cinema. Figures ocultes
Auditori de Sant Martí
8 de març, 20 h

Teatre. No es país para negras
Auditori de Sant Martí
10 de març, 18.30 h

Xerrada. Escriptores transgressores i fascinants
Biblioteca Camp de l’Arpa – Caterina Albert
13 de març, 18.30 h

Documental. Bobbi Jene
Auditori de Sant Martí
14 de març, 20 h