Més espai per passejar, pedalar i desplaçar-se en transport públic

02/07/2020 - 21:24 h

Mobilitat i transports. Els carrers Muntanya i Coll i Vehí, al Camp de l'Arpa del Clot, i un tram del carrer Taulat, al Poblenou, consoliden la seva consideració de carrers per a les persones que els ha atorgat els itineraris segurs en la fase de desescalada

Els carrers Muntanya i Coll i Vehí, al Camp de l'Arpa del Clot, i un tram del carrer Taulat, al Poblenou, consoliden la seva consideració de carrers per a les persones que els ha atorgat els itineraris segurs en la fase de desescalada

Durant els mesos de la crisi sanitària per la covid-19 es van impulsar diverses mesures municipals per fomentar la mobilitat sostenible i garantir la distància de seguretat, i un cop aixecat l’estat d’alarma, la ciutat ha desenvolupat tot de mesures que facin possible mantenir les mesures de seguretat que evitin la propagació del coronavirus.

Una d’aquestes mesures a ser la creació dels itineraris segurs, que es va implantar en carrers de la ciutat on era difícil de poder-hi caminar mantenint la distància de seguretat interpersonal. Dels 60 carrers on es va implantar aquesta mesura, 34 consoliden la nova situació.

Els carrers Muntanya i Coll i Vehí al Camp de l’Arpa del Clot,
i Taulat (entre Llacuna i Bilbao) al Poblenou,

consoliden la versió pacificada que els
ha atorgat la Barcelona amable post-covid

A partir del setembre es posaran en marxa més actuacions per seguir incrementant l’espai públic per als vianants i ampliar els carrils bus i els corredors bici. La inversió municipal per incrementar els espais per desplaçar-se a peu i en bici i la xarxa de bus de la ciutat serà de 2,17 milions d’euros, i l’espai per als vianants augmentarà amb:

  • L’ampliació de les voreres, un total de 2.850 metres quadrats, a la ronda de la Universitat i el carrer de Pelai.
  • L’eixamplament de l’espai per als vianants a la cruïlla dels carrers de Rocafort i del Consell de Cent, amb 17 metres quadrats d’espai verd, mobiliari i elements de joc.

Per millorar la xarxa de bus es faran actuacions als accessos de les estacions de Sants, del Nord i de Sant Andreu Arenal i es faran quatre actuacions en carrils bus:

  • Avinguda d’Esplugues: creació d’un carril bus d’entrada a la ciutat.
  • Avinguda Diagonal, de Pius XII a Zona Universitària: creació d’un segon carril bus de sortida de la ciutat.
  • Avinguda Diagonal, de la plaça de Francesc Macià al carrer de Sardenya: ampliació dels carrils bus en tots dos sentits.
  • Gran via de les Corts Catalanes, de passeig de Gràcia al carrer de la Marina: creació d’un segon carril bus al tronc central.

S’habilitaran 8 quilòmetres més per anar en bici. En concret:

  • Un carril bici unidireccional al lateral de mar del carrer d’Aragó, de 4,8 quilòmetres.
  • Dos corredors bici en ambdós sentits al passeig de la Zona Franca, d’1,6 quilòmetres per sentit.

Es mantenen una trentena d’itineraris segurs

Durant la crisi de la covid-19 s’ha actuat en més de 500.000 metres quadrats d’espai públic per poder passejar i fer esport amb prou distància de seguretat. Són itineraris segurs que garanteixen una amplada de pas d’un mínim de 4 metres i que faciliten l’accés a equipaments com mercats, centres sanitaris o parcs. Després d’avaluar els itineraris més utilitzats, es mantindran 34 dels 60 que es van obrir i s’hi restringirà la circulació de vehicles durant unes hores al dia.

“Obrim carrers” torna a la tardor

A partir del setembre, els caps de setmana es tornarà a tallar el trànsit en diferents vies principals per destinar l’espai a la ciutadania. Tots els caps de setmana es tallarà la circulació a la via Laietana i els eixos de la Creu Coberta – Sants i del passeig de Sant Joan – Pi i Margall. A més, un cap de setmana al mes s’obriran al veïnat Gran de Gràcia i l’eix de Fabra i Puig – Onze de Setembre i un cap de setmana per trimestre es tallarà el trànsit al carrer d’Aragó. La iniciativa “Obrim carrers” es va posar en marxa l’1 de febrer al carrer Gran de Gràcia i a la via Laietana, que es van omplir de veïns i veïnes.

Accions aplicades durant la desescalada

Per fomentar la mobilitat sostenible durant el desconfinament, l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa diferents accions per augmentar en 30.000 metres quadrats l’espai per als vianants: va pacificar i tancar al trànsit diferents vies, va augmentar en 21 quilòmetres els corredors bici i va fer 17 actuacions per reforçar la xarxa de bus a la ciutat. Durant aquest període s’han obert una seixantena d’itineraris segurs en vies secundàries de Barcelona, s’han alliberat voreres de motos aparcades i s’ha tallat el trànsit durant els caps de setmana en carrers i avingudes principals.