Mesures adoptades per l’Ajuntament de Barcelona per fer front a la Covid-19

12/03/2020 - 10:13 h

salut. Es tanquen els centres educatius, els equipaments municipals i els espais públics al carrer, i es cancel·len els òrgans de participació i s’ajornen esdeveniments que agrupin persones

Es tanquen els centres educatius, els equipaments municipals i els espais públics al carrer, i es cancel·len els òrgans de participació i s’ajornen esdeveniments que agrupin persones

Les mesures locals addicionals estan vigents fins divendres 27 de març, i seran prorrogables en funció de l’evolució en els propers dies. S’han pres de forma coordinada amb la Generalitat de Catalunya i el Govern de l’Estat atesa l’activació de la fase d’alerta del Pla Específic Municipal per Risc Sanitari.

Inicialment s’estableix un període d’aplicació de quinze dies a partir de l’entrada en vigor, tot i que es revisen continuament. Tenen dos objectius principals: 1) contenir l’expansió del coronavirus i limitar-ne la incidència, i 2) protegir sobretot els col·lectius més vulnerables, com ho són la gent gran i les persones amb malalties cròniques.

Tancament d’equipaments municipals
– Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) i d’Atenció a l’Empresa (OAE). Vegeu les possibilitats de l’Atenció Municipal clicant l’enllaç següent: Atenció Municipal durant la Covid-19
– Centres Cívics i Casals de Barri
– Biblioteques i Ateneus de Fabricació
– Escoles Bressol, Escoles de música i el Conservatori
– Espais materno-infantils, Casals Infantils i Ludoteques
– Espais per a Joves
– Centres esportius municipals
– Museus, Centres d’Art i Arxius Municipals
– Zoo i el parc del Tibidabo
– Tots els parcs i jardins amb accés, i els Punts Verds

Mesures específiques per protegir els col·lectius de risc
– Tancament dels Casals de Gent Gran, i suspensió de les activitats dirigides a persones grans en altres equipaments municipals. Els equipaments que ofereixen ‘Àpats en companyia’ , oferiran bosses de pícnic a les persones usuàries per endur-se-les a casa.
– Reforçament del Servei Municipal de Teleassistència amb trucades proactives a les 100.000 persones usuàries.
– Recomanacions específiques i consells d’autoprotecció, sobretot, per evitar aglomeracions en espais tancats.

Respecte a la resta de la ciutadania, es recomana la restricció de l’activitat social al mínim possible, sempre respectant unes pautes de seguretat (mantenir 1 metre de distàcia, tapar-se amb el colze a l’hora d’esternudar i estossegar…), i extremar les mesures d’higiene (rentat sovintejat de les mans, no tocar-se boca, ulls i nas…).

Esdeveniments culturals i participatius, i òrgans de participació
Seguint les indicacions del Govern de la Generalitat i de l’Estat, es prohibeix la celebració de qualsevol acte públic al carrer (revetlles, festes, concerts…), cosa que ha obligat a l’ajornament de força propostes organitzades per les entitats. Ho podeu veure clicant l’enllaç següent:
Esdeveniments ciutadans ajornats per la Covid-19
També s’han anul·lat diverses sessions presencials d’òrgans de participació. Podeu consultar-les clicant l’enllaç següent:
Sessions dels òrgans de participació desconvocades per la Covid-19

Transport públic
S’està treballant amb TMB per augmentar la freqüència de pas del transport i incrementar-ne la neteja i desinfecció.

Àmbit econòmic
En coordinació amb la resta d’administracions, s’està treballant amb diferents agents econòmics de la ciutat per estudiar mesures que facilitin la gestió de la situació, com per exemple, la flexibilització de les jornades laborals.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona gestiona i coordina els serveis sanitaris i supervisa les polítiques dirigides a mantenir la salut de la ciutadania. Al seu lloc web, podeu consultar informació actualitzada sobre la Covid-19, amb consells i recomanacions.