Murals per la igualtat en la ciència

04/01/2022 - 20:35 h

Educació. L’institut Bernat Metge és un dels cinc centres de Barcelona que ha participat en CientífiqArt, un projecte de l’Associació Catalana de Comunicació Científica.

L’institut Bernat Metge és un dels cinc centres de Barcelona que ha participat en CientífiqArt, un projecte de l’Associació Catalana de Comunicació Científica que té per objectiu donar visibilitat a les dones científiques que han estat pioneres en el nostre territori.

CientífiqArt: murals de científiques catalanes vol donar a les científiques el reconeixement que els correspon i que al llarg de la història s’ha vist silenciat i menyspreat només pel fet de ser dones. La seva figura s’apropa al públic i al veïnat a través de murals dedicats a elles.

D’altra banda, la iniciativa contribueix a despertar noves vocacions científiques entra l’alumnat participant, especialment entre les nenes i adolescents que, a més de documentar-se per escollir les dones dels seus murals, també s’han implicat en l’elaboració d’una guia turística del projecte. Aquest document convida a apropar-se als murals i conèixer in situ les científiques protagonistes. Per facilitar la visita, s’ha creat un seguit d’audioguies sobre cada una de les investigadores.

L’alumnat que actualment cursa 2n d’ESO a l’institut Bernat Metge ha escollit Dolors Aleu i Riera, la primera dona llicenciada i doctorada en Medicina a Espanya. Ara, la seva imatge forma part d’una de les parets del centre educatiu, situat al barri de la Verneda i la Pau.

CientífiqArt ha comptat amb la participació d’altres centres de la ciutat: l’escola Ferrer i Guàrdia de Ciutat Meridiana, l’escola Calderón de la Barca del Turó de la Peira, l’escola Alexandre Galí de la Barceloneta i Maristes de Sants – Les Corts. Els cinc murals han estat dibuixats per quatre dones il·lustradores: Berta Artigal, Raquel Ruiz (la nena wapa wapa), Anna Terricabras (Volianna) i Alba Azaola.

El projecte CientífiqArt té el suport de l’Institut de Cultura de Barcelona.