En aquesta primera edició del Festival Rellisquín es mostren obres, nacionals i internacionals, que ens parlen sobre les reivindicacions socials, la gentrificació, les transformacions urbanes o les lluites veïnals, entre d’altres. Està impulsat per la Taula Eix Pere IV i organitzat per diverses entitats del Poblenou: Teleduca, La Selva Ecosistema Creatiu, FilmClub i Produccions La Llacuna.
Programació del Festival Rellisquín 2021
S’inaugura dijous 30 de setembre a Can Ricart amb l’estrena del curt documental El cinema a la memòria del Poblenou i una sessió musical. Es clausura diumenge 3 d’octubre al MUHBA Oliva Artés amb el visionat de Curts en 36 i el lliurament de premis.
Rellisquín, l’origen del nom
El Rellisquín (o Rellis) és una expressió popular, un nom no oficial per referir-se als Cinemes Ideal, inaugurats el 1917 al c. Wad Ras, 196 (actualment, c. Doctor Trueta). Després de diverses ampliacions, la sala va convertir-se en un dels cinemes de barri més grans de la ciutat. Durant prop de 70 anys, els Cinemes Ideal van oferir projeccions de pel·lícules i també celebracions d’actes socials, polítics i culturals. El maig del 1984 el cinema va tancar per reobrir el 1985 com a plató de televisió. Actualment, l’espai és la seu de l’Ideal, el Centre d’Arts Digitals de Barcelona.
L’origen de l’expressió el Rellisquín és incerta. El nom fa referència a les “relliscades”, es creu que abans de la sala de projecció hi havia una pista de patinatge. En qualsevol cas, aquesta paraula va formar part del vocabulari del veïnat del Poblenou durant molts anys i ara el festival la recupera per reivindicar la memòria històrica i la vida de barri.