Neixen per primer cop cries de tortuga careta a Barcelona

31/08/2020 - 13:32 h

El primer niu d'aquesta espècie detectat a la ciutat, concretament a la platja de la Mar Bella, ha acabat la desclosa durant el cap de setmana del 29 al 30 d'agost. Dels 77 ous, 56 cries han nascut de manera natural i 17 s'envien a diversos centres, on les tortugues viuran en captivitat durant un o dos anys.

El 14 de juliol es va veure una tortuga a la zona i un dia més tard se’n van localitzar els ous, que han estat vigilats les 24 hores per un equip de persones voluntàries coordinades per l’Ajuntament. Es tracta del quart niu detectat a tot Catalunya en la temporada de nidificació d’enguany, que comença al juny i s’acaba a l’octubre.

Dels 77 ous, 17 han estat traslaldats a la Fundació CRAM per a la incubació artificial, des d’on s’enviaran al Zoo de Barcelona i l’Oceanogràfic de València fins que es posin en llibertat, d’aquí a un o dos anys. Els altres 60 es van deixar a la platja. D’aquests, tret de quatre, que han resultat inviables, la resta s’han desclòs prematurament: en lloc dels 60 dies d’incubació habituals, han nascut després de 46 dies a causa de les altes temperatures. Es considera que la posta ha tingut molt d’èxit perquè 56 cries han nascut de manera natural. Només una de cada cent cries arriba a l’edat adulta.

Els últims 15 anys s’ha incrementat el nombre de nius d’aquesta espècie detectats a Catalunya, a una latitud més al nord del que és habitual. La hipòtesi més probable és que, a causa del canvi climàtic, les mares fan les postes en indrets menys càlids, amb temperatures més adequades per a l’espècie.

Un equip d’experts i universitats, la UB inclosa, lideren un projecte d’investigació científica per a la conservació de la nidificació de la tortuga careta, que es basa en l’estudi d’aquesta espècie i la relació entre l’escalfament global i el canvi d’ubicació de les nidificacions, que ha portat la tortuga careta fins a les nostres costes.

Més informació