‘No te ahogues’ guanya el Premi Jove de Còmic Sant Martí 2023

08/06/2023 - 12:06 h

En la categoria B, ha resultat guardonat el còmic ‘Ens vestim com volem’. El premi del públic en la categoria A ha estat per a l’obra ‘La porta’ i en la categoria B, ‘Libertad’.

L’acte de lliurament dels guardons de la 8a edició del Premi Jove de Còmic Sant Martí, per la prevenció i erradicació de la violència masclista, es va celebrar el passat dimarts 6 de juny a la Biblioteca Gabriel García Márquez. Enguany, s’han presentat 42 obres a concurs: 20 en la categoria A (joves de 16 a 25 anys), 21 en la categoria B (menors de 16 anys) i 1 en la categoria C (fanzín).

L’acte va estar conduït per Míriam Martínez i va començar amb un diàleg sobre el poder de conscienciació del còmic amb Alba Llucià, de l’entitat UNRWA; Dora Escobar, membre de l’Assoc. Àmbar Prim i del Consell de les Dones del Districte de Sant Martí; Amalia Hostalrich, de l’ACS Bac de Roda i del Consell de les Dones; i Lorena Arena, de la cooperativa Trama SCCL. En el lliurament dels premis, van intervenir representants del Casal de Joves del Clot i del Camp de l’Arpa, del Punt InfoJove, de l’escola Joso, de les biblioteques del districte, de l’entitat UNRWA i del Consell de les Dones. L’acte va finalitzar amb la representació teatral d’un fragment de l’obra Vindicacions.

L’obra guanyadora en la categoria A ha estat No te ahoges, d’Ariana Garcia, per donar visibilitat a la sororitat i la importància del suport mutu entre dones en la lluita contra les violències masclistes. També per construir un missatge estructurat, clar i fresc i una narrativa visual que fa del missatge quelcom potent i ben resolt.

El còmic guanyador en la categoria B ha estat Ens vestim com volem, de Gina Roma, per denunciar una violència sovint no visible i que s’acostuma a banalitzar, per visualitzar la sexualització de les dones en els esports i per la resolució col·lectiva del conflicte. També per construir un missatge clar, ben estructurat, fresc i una narrativa que fa del missatge quelcom potent i ben resolt.

El públic va votar el còmic La Porta, de Wenxin Zhou, com el millor de la 8a edició en la categoria A. I en la categoria B, l’obra més votada i, per tant, guanyadora del premi del públic, ha estat Libertad, d’Ona Hurtado, que també ha rebut una menció per part del jurat per la seva originalitat, expressivitat dels personatges i l’humor que transmet en la narració de la història.

La menció especial del jurat en la categoria A ha estat pel còmic Histèric, de Dariane Llamas, per visualitzar i denunciar la transfòbia i mostrar-la des d’un punt de vista proper. També per fer visibles i donar a conèixer els espais no mixtos autogestionats, espais que neixen des dels propis col·lectius com una eina d’autoprotecció i que respon a les pròpies necessitats.

El premi del públic en la categoria C ha estat per l’única obra que s’ha presentat, Com vols que sigui? que també ha rebut una menció especial del jurat per l’esforç i el treball col·lectiu de l’Escola Els Porxos i de l’alumnat que s’ha presentat al concurs. També ha rebut una menció especial el còmic Full time feminist, de Federica Sans, per reconèixer que s’adequa al format fanzín, per la riquesa en els detalls i en l’elaboració i per la diversitat de qüestions i violències masclistes que visualitza.

En l’edició 2023 del Premi Jove de Còmic Sant Martí, la ciutadania ha emès un total de 4.776 votacions a través del compte d’Instagram del PIJ Sant Martí. El resultat és el següent:

Categoria A
La porta: 941 vots

Categoria B
Libertad: 445 vots

Categoria C
Com vols que sigui: 219 vots

El jurat del 8è Premi Jove de Còmic ha estat format per Amalia Hostalrich, representant del Consell de les Dones de Sant Martí; David Pla Vall-Llovera, representant de les biblioteques del districte; Ed Carosia i Máximiliano Luchini, de Bang editorial; Mariano de la Torre, de l’Escola Joso; Alba Gorlat, del Casal de Joves del Clot – Camp de l’Arpa; Montserrat Juanpere, experta en prevenció de la violència masclista; Cristina Colmena i Lorena Anera, secretàries del jurat.

Per què aquest premi?

Aquest certamen té com a finalitat sensibilitzar adolescents i joves sobre el fenomen de la violència masclista i implicar-los en la lluita per l’erradicació de les discriminacions de gènere i en la creació de nous imaginaris igualitaris no sexistes a través del llenguatge del còmic, en el marc de la cultura de la pau i la no violència.

El Premi Jove de Còmic Sant Martí està organitzat pel Districte de Sant Martí i la Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona. A més, compta amb la col·laboració de les Biblioteques de Sant Martí, el PIJ Sant Martí, l’Escola Joso – Centre de Còmic i arts visuals-, Norma Editorial i la Cooperativa Trama SCCL.