Nou passeig de la Mar Bella: reordenat, més verd i adaptat al canvi climàtic

20/09/2023 - 12:16 h

Urbanisme i infraestructures. Llum verda a la remodelació del tram central del passeig, entre el CEM La Mar Bella i el carrer de Josep Pla.

Llum verda a la remodelació del tram central del passeig, entre el CEM La Mar Bella i el carrer de Josep Pla, que permetrà millorar la connexió del barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou i del Besòs i el Maresme amb el litoral.

Aprovat definitivament el projecte executiu de la reurbanització del tram central del passeig, des del límit del Complex Esportiu Municipal La Mar Bella fins al carrer de Josep Pla amb el límit de la plataforma marina del Fòrum.

Aquesta actuació permetrà dignificar l’últim tram de litoral barceloní que queda pendent rehabilitar. La previsió és que les obres comencin l’estiu vinent i que durin uns 22 mesos. Es compta amb un pressupost de 21,2 milions d’euros i l’àmbit d’actuació és de 40.474 m2.

La transformació completa del passeig també inclourà la zona del camp de futbol municipal de Can Aranyó-Agapito Fernández i la de la plataforma marina.

Un passeig pensat en clau de naturalització i emergència climàtica

El projecte del primer tram a reformar, el central, recull les demandes que el veïnat va expressar arran d’un procés participatiu a finals de l’any 2021.

La transformació del passeig busca garantir la continuïtat de pas a tot el traçat, fer més fàcil i accessible l’arribada al front marítim, adaptar l’entorn perquè sigui resilient, també davant els impactes del canvi climàtic i la pujada del nivell del mar. També vol promoure-hi nous usos esportius i espais jugables i de contemplació que facin l’estada més agradable.

Compta amb les següents característiques:

  • Un passeig de com a mínim 12 m d’amplada per a vianants, ben il·luminat.
  • Un carril bici de 4 m d’amplada.
  • Els ponts de Bac de Roda, Selva de Mar i Josep Pla seran els principals punts d’accés al passeig.
  • Quatre zones de baixades amb rampes i grades accessibles, per suavitzar els dos nivells que hi ha actualment entre el passeig i la sorra. Una solució pensada en clau d’emergència climàtica.
  • La plantació de 15.000 m2 de verd amb parterres i arbustos i un miler d’arbres que faran ombra a primera línia.
  • Espais de lleure, jocs infantils i zones esportives al passeig, separats de la platja, per millorar-ne l’organització i evitar-hi la saturació.

També es dotarà la zona de serveis bàsics amb nou clavegueram, enllumenat, xarxa de telecomunicacions i serveis bàsics.

Peça clau en l’impuls del Pavelló Blau

Amb aquesta actuació es fa un pas endavant en l’impuls del projecte Pavelló Blau amb el qual es vol tirar endavant un gran espai públic de referència per la pràctica esportiva al front marítim amb 5 km des del Port Vell fins el Port Fòrum que apleguin 40 pràctiques esportives diferents, totes relacionades amb el mar.

Es relliga amb altres actuacions vinculades, com ara la renovació del Port Olímpic, les millores al Club Municipal de Vela i la construcció del nou Centre d’Esports Nàutics.

Properes passes

En paral·lel, el Govern municipal també iniciarà properament la redacció del projecte executiu de l’àmbit del camp de futbol municipal, i continua treballant en el de la plataforma marina.

Mentre tot aquest procés avança, ja s’han tirat endavant unes actuacions de condicionament de l’espai que s’adeqüen a la proposta sorgida del procés participatiu. En concret, s’han habilitat tres pistes de vòlei-platja adossades al camp de futbol municipal de Can Aranyó-Agapito Fernández.

Més informació