Els quatre primers espais Alimenta, que inclouen cuines comunitàries i tallers formatius, són:
- Espai Alimenta Gregal: gestionat pel Menjador Solidari Gregal, per atendre el veïnat del barri del Besòs i el Maresme. Actualment està funcionant en un espai alternatiu mentre durin les obres d’adequació del seu espai habitual.
- Espai Alimenta Jovent: gestionat per la Fundació Privada Jovent i que dona servei als barris del Carmel, la Teixonera i la Vall d’Hebron. Ja en funcionament.
- Espai Alimenta Roure: gestionat per la Fundació Roure, començarà a funcionar a l’octubre i donarà cobertura als barris del Gòtic i el nucli antic.
- Espai Alimenta Norai: gestionat per la cooperativa Impulsem per atendre persones del barri del Raval. Obrirà a l’octubre.
La previsió inicial de l’Ajuntament és que cadascun d’aquests espais atenguin unes 25 persones. Els Espais Alimenta, tot i tenir elements comuns com són la dinamització i l’empoderament de les persones que hi participin, sí que compten amb les especificitats de cada territori i de cada entitat. Així, per exemple, l’espai Gregal, tindrà uns nous espais que s’estan remodelant gràcies al finançament aportat pel Pla de Barris.
El Projecte Alimenta vol promoure un nou model d’atenció social que superi l’assistencialisme i que fomenti l’autonomia personal i l’autoorganització en la compra d’aliments —com per exemple, la compra col·lectiva— i en l’ús dels Espais Alimenta per cuinar, menjar, cultivar-se o educar-se, relacionar-se i establir vincles socials o orientar-se en l’àmbit laboral.
A més, també treballarà per promoure accions que desestigmatitzin situacions de pobresa econòmica o habitacionals —com per exemple, viure de relloguer en una habitació sense dret a cuina— i que lluitin contra el malbaratament alimentari i afavoreixin el consum de proximitat.
Una mesura de govern per a la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021
La iniciativa forma part de la Mesura de govern d’innovació social i s’inspira en els principis de l’Acord ciutadà per una Barcelona inclusiva, concretament els que impulsa la Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada (XDAA) a Barcelona.
A més, entronca amb els valors de Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, ja que promou una alimentació bona per a la salut de les persones, per al planeta i per a la dinamització econòmica del territori, basada en productes de proximitat, ecològics, frescos i de temporada.
Més dispositius de provisió d’aliments
El projecte disposa d’una inversió inicial de 275.000 euros i suma un recurs més de la ciutat per garantir el dret a l’alimentació de la ciutadania. L’any 2020, com a conseqüència de la crisi socioeconòmica provocada per la covid-19, l’Ajuntament va multiplicar considerablement els dispositius de provisió d’aliments per arribar a gairebé 50.000 persones, i es van distribuir més de 28.000 ajudes per valor de 6,46 milions d’euros en comparació amb les 7.700 ajudes i 1,26 milions d’euros del 2019.
També es van lliurar més de 557.000 àpats a través dels menjadors socials a unes 17.500 persones (+ 16%). Es van distribuir més de 430.000 àpats mitjançant els dispositius extraordinaris activats a causa de la covid-19 i es van servir 1,2 milions d’àpats a domicili o en companyia.
Actualment les ajudes d’emergència d’alimentació tripliquen les que donaven els serveis socials municipals abans de la pandèmia.