El programa Radars s'estén a Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou

05/05/2022 - 11:15 h

El projecte per atendre les persones grans en situació de solitud no volguda "Fes-me un truc" del Casal de Barri Diagonal Mar, s'afegeix a aquest programa d'acció comunitària impulsat per l’Ajuntament de Barcelona

Actualment, més d’una cinquena part de la població de Barcelona té més de 65 anys i el 40% de les persones més grans de 85 anys viuen soles. Arrel de la pandèmia, les persones en situació de soledat no volguda ha empitjorat i des de diversos àmbits del voluntariat ciutadà s’han iniciat iniciatives per acompanyar les persones afectades.

Presentació de Radars a Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou
Dimecres, 11 de maig, a les 18 h
Sala d’actes del Casal de Barri Diagonal Mar

Un exemple el trobem al Casal de Barri Diagonal Mar, amb el naixement del projecte “Fes-me un truc”. Una voluntària del barri, Luz Mayordomo, va començar a trucar i fer acompanyament telefònic de manera setmanal a les persones que des de les activitats o el veïnat es detectava que es necessitava. Un mesos més tard, l’experiència s’ha consolidat i actualment unes 13 persones acompanyen la Luz.

Ara, el projecte Fes-me un truc s’afegeix al projecte comunitari Radars fent créixer el voluntariat, l’atenció i la cura de la gent gran del barri de Diagonal Mar i el Front Marítim del Poblenou. En l’acte de presentació d’aquest mes de maig hi participarà la voluntària Luz Mayordomo, qui explicarà l’experiència en primera persona, i dues representants del projecte Radars, Anna Bordes i Sònia Macias.

Radars 2021: prop de 43.000 trucades per combatre la soledat

Fa temps que el projecte comunitari Radars, impulsat per Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona, aborda la soledat no volguda de les persones grans involucrant-hi tota la comunitat i creant una xarxa sensible i respectuosa a partir de la qual les persones grans poden tornar-se a vincular a la vida col·lectiva, prevenint alhora situacions de risc.

Durant la pandèmia, el projecte ha continuat acompanyant a les persones grans de la ciutat gràcies a la implicació de tota la xarxa de persones, comerços i entitats implicades al projecte. Tot i els moments d’incertesa, des de les 33 taules d’entitats dels 54 barris on es troba implantat Radars, es van idear noves formes d’acompanyament i, poc a poc, s’ha anat tornant a les activitats presencials en forma de petites trobades o activitats intergeneracionals, entre d’altres.

Gràcies a la implicació de veïns i veïnes de la ciutat, durant l’any 2021 es van realitzar gairebé 43.000 trucades a les més de 2.000 persones grans participants de Radars.

Xarxa Radars: clau per a la detecció de situacions de risc

Més enllà d’aquest acompanyament, és important destacar la importància de la xarxa Radars (integrada per 4.777 veïns i veïnes, comerços i farmàcies, conjuntament amb equipaments, escoles i altres recursos del barri) en la detecció de situacions de risc en les que es puguin trobar les persones  grans de la ciutat (participin o no de Radars).

El manteniment de la campanya de bon veïnatge iniciada l’any 2020, que va permetre despertar i impulsar aquesta consciencia veïnal des d’una mirada sensible i respectuosa, ha afavorit que durant l’any 2021 la xarxa detectés 100 situacions de risc i soledat. Aquestes, sumades a les situacions detectades en les trucades de companyia, ofereixen un total de 734 notificacions rebudes, entre les quals destaquen 288 situacions d’alerta i 200 demandes o peticions de recursos que van ser derivades i ateses pels serveis corresponents.

El projecte Radars segueix creixent i millorant per fer de Barcelona una ciutat més amable amb les persones grans. Qui vulgui col·laborar de forma activa pot trucar al telèfon 932 915 884 o escriure al correu a radarsgentgran@bcn.cat.