Recomanacions literàries amb Sant Martí com a escenari principal

15/04/2021 - 23:44 h

Cultura. Fes una ullada als llibres més santmartinencs, publicats per l'Ajuntament de Barcelona. N'hem preparat un petit recull!

S'apropa la diada de San Jordi i ve de gust començar a rumiar quins llibres comprar. Una bona opció seria optar per aquelles publicacions relacionades d'alguna manera amb els barris de Sant Martí. Aquí us en destaquem mitja dotzena però en podeu trobar molts més al web de Barcelona Llibres. Tots ells es poden adquirir a la llibreria municipal de la Sala Ciutat.

Dibuixem Barcelona. De la muntanya al Mar.
Urban Sketchers Barcelona. Any: 2021.
Amb aquest llibre podreu fer un recorregut per indrets singulars o quotidians de tots els districtes de Barcelona, de la muntanya fins al mar. Hi apareixen molts dels artistes que han format part de la col·lecció «Carnet de Voyage», que ha donat a conèixer els barris de Barcelona a través de més de trenta quaderns de viatge dibuixats a peu de carrer. Mira quins espais surten del districte, aquí!

Encants i miralls de Barcelona. Mamòria gràfica dels Encants de Barcelona.
Rafael Vargas (fotografia i text)Enric H. March (text) Josep Bohigas (text) Óscar Guayabero (text)Victoria Bermejo (text). Any: 2021.
Aquest llibre vol tornar a rememorar el nostre pas per un dels mercats més coneguts a Barcelona i arreu: el mercat dels Encants. Un recull de mirades, vivències, imatges i reflexions al voltant del mercat més singular que tenim a la ciutat. Hi trobareu fotografies, vivències, història, anàlisi, humor, perquè els veritables protagonistes del llibre són els Encants i la seva gent.

52 retallables. Gegants i gegantes de Barcelona.
Nico Alonso (text), Laia Berloso (il·lustració), La Japonesa (disseny). Any: 2021.
Hi trobareu els 52 gegants i gegantes de la ciutat pensats per a jugar-hi. D’una banda, hi ha les  figures desvestides i preparades perquè les retalli la canalla; i de l’altra, els vestits, barrets i complements per poder-les guarnir. També hi ha curiositats, anècdotes i molts detalls de les figures. Per no perdre cap peça, tot el material es desa dins una carpeta. Com és d’esperar, els gegants dels barris de Sant Martí també hi són: els Gegants del Besòs i el Maresme, els gegants Nous del Clot, els gegants del Poblenou i els Gegants Nous de la Verneda de Sant Martí. 

Sala Beckett. Obrador Internacional de Dramatúrgia. Rehabilitació de l’antiga Cooperativa Pau i Justícia. Poblenou, Barcelona.
Ricardo Flores, Eva Prats. Any: 2020.
Aquest llibre no és només un llibre d’arquitectura. Sí, hi trobareu plànols, dibuixos, maquetes… però, al mateix temps, gairebé podreu olorar tot el treball minuciós per convertir una antiga cooperativa del Poblenou de Barcelona en una fàbrica de creació escènica i espai social de debat i pensament.

Somorrostro. Mirades literàries
Enric H. March (edició). Any: 2018.
El llibre que teniu a les mans és una contribució important per situar al seu lloc el que va ser durant gairebé un segle un barri populós i desconegut de la ciutat de Barcelona. Ens mostra un Somorrostro que repel·lia o fascinava.

El barri de la Perona. Barcelona 1980-1990.
Esteve Lucerón (fotografia), Àngel Marzo (text). Marge Books. Any: 2017.
Les imatges d’Esteve Lucerón i el text d’Àngel Marzo representen un llegat etnogràfic de la quotidianitat de La Perona dels gitanos, i són testimoni d’una de les èpoques més convulses de la història recent de Barcelona: el desenvolupament urbanístic i, com a contrapartida, el fenomen de l’infrahabitatge.