Quinze edificis municipals de Sant Martí participen a la Marató per l'Emergència Climàtica

28/01/2020 - 13:46 h

Medi ambient i sostenibilitat. La campanya de sensibilització pretén conscienciar sobre l’estalvi d’energia, d'aigua i també d'emissions de CO2

Un total de 15 edificis i equipaments municipals del districte de Sant Martí participen a la Marató per l'Emergència Climàtica, que enguany no només engloba l’estalvi d’energia i aigua, sinó que també s'alinea amb la Declaració d’Emergència declarada el 15 de gener. L'estalvi econòmic aconseguit es destinarà a projectes d'horts socials en cobertes municipals.

Aquest divendres comença una nova Marató per l’Emergència Climàtica, una campanya de sensibilització i bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, gas, aigua i gestió de residus.

La tercera edició de la iniciativa es farà durant el mes de febrer en un total de 72 edificis i equipaments municipals de tots els districtes de Barcelona i té com a objectiu conscienciar sobre l’emergència climàtica que viu la ciutat.

Les persones que treballin en les oficines municipals participants, així com les persones usuàries dels equipaments, hauran de fixar-se molt bé en com consumeixen energia, gas i aigua, així com intentar reduir al màxim tots els residus que generin i fer-ne la recollida selectiva correctament.

Setmanalment es farà un control dels consums d’aigua, electricitat, gas i emissions de CO2 per mirar si s’ha aconseguit reduir el consum i les conseqüències ambientals respecte anys anteriors.

Edificis i equipaments municipals participants de Sant Martí

Seu del Districte de Sant Martí
Oficines Andrade
[NOVETAT] Biblioteca Poblenou
[NOVETAT] Biblioteca Camp de l’Arpa
[NOVETAT] Escola Fluvià
[NOVETAT] Escola Pere IV
[NOVETAT] Escola Rambleta del Clot
CEM Can Felipa
CEM Verneda
CEM Vintró Joan Alentorn
CM de Vela
CEM Maresme
CEM La Mar Bella
Gerència d’Ecologia – Diagonal

Resultats totals a Sant Martí

Electricitat: estalvi de 66.152 kWh, que correspon al 11,46%
Aigua: estalvi de 805 m3, que correspon a un 6,83%
Gas: estalvi de 37.764 m3, que correspon a un 35,12%
Emissions kg CO2: estalvi de 120.514 kg CO2, que correspon a 25,83%

Resultats totals a Barcelona

Electricitat: estalvi de 309.680 kWh, que correspon al 9,34%
Aigua: estalvi de 6.362 m3, que correspon a un 10,39%
Gas: estalvi de 1.603.750 m3, que correspon a un 27,14%

L’estalvi és equivalent al consum energètic durant un mes de 2.700 famílies de 4 membres,  i el consum d’aigua de més de 530 famílies de 4 membres durant un més o més de dues piscines olímpiques.

L’estalvi econòmic es destinarà a projectes d’horts socials en cobertes municipals

L’estalvi econòmic resultant, es traduirà en una quantitat de diners que es destinarà a projectes que donin resposta a l’emergència climàtica. Enguany s’utilitzaran per impulsar un projecte de creació d’horts socials en cobertes municipals.

Es tracta d’una iniciativa en què participen diferents entitats sense ànim de lucre i que consisteix en aprofitar els terrats d’edificis municipals en desús per fer-hi horts cultivats per persones amb discapacitat.

El projecte utilitza noves tecnologies de cultiu menys contaminants, i després de repartir les hortalisses recollides entre les entitats participants, dona els excedents del cultiu a menjadors socials i banc d’aliments.

Resultats de la Marató del 2019

En l’edició anterior, els 62 edificis participants de l’Ajuntament de Barcelona van aconseguir reduir la despesa energètica dels equipaments públics fins a gairebé un 13,46% en electricitat; un 9,6% en consum d’aigua i un 15,33% en gas. En total, es va deixar de consumir 407.377 kWh d’electricitat; 5.779 m3 d’aigua i 815.978 kWh de gas en les diferents oficines municipals.

L’any passat, els fons recaptats amb la Marató es van destinar íntegrament a la implantació de mesures d’estalvi energètic als instituts Barri Besòs, Doctor Puigverd i Rambla Prim. El projecte E3 és una iniciativa educativa entorn els drets energètics.

Per a desenvolupar el projecte, s’ha treballat amb l’alumnat i el professorat dels instituts per tal de decidir les mesures a implementar a cada un dels centres. Un exemple és la instal·lació d’un sistema de control, que a través d’un Web Server permet controlar l’horari de funcionament de la calefacció i el monitoratge en tot moment el funcionament del sistema.

A l’institut Doctor Puigverd, s’han substituït les lluminàries per tecnologia LED i s’instal·larà un sistema de control de l’enllumenat dels passadissos, els lavabos i altres dependències mitjançant detectors de moviment. Amb aquestes mesures s’està contribuint a una important reducció del consum energètic i d’emissions de CO2.

L’objectiu de la iniciativa és promoure la reflexió sobre l’impacte que tenen les petites accions quotidianes sobre el canvi climàtic i fomentar l’apoderament energètic de la comunitat educativa.