Setmana del Consum Responsable

11/03/2019 - 13:28 h

comerç i sostenibilitat. L’Ajuntament de Barcelona i diverses entitats de la ciutat han organitzat més de 70 activitats, algunes a Sant Martí, per aportar una nova mirada al consum, més sostenible i responsable.

L’Ajuntament de Barcelona i diverses entitats de la ciutat han organitzat més de 70 activitats, algunes a Sant Martí, per aportar una nova mirada al consum, més sostenible i responsable.

L’Organització de les Nacions Unides va declarar el 15 de març de 1983 el Dia Mundial de les Persones Consumidores. Des de l’Ajuntament, s’han volgut emfatitzar els drets dels consumidors i consumidores apostant per la celebració de la Setmana del Consum Responsable, des del dissabte 9 fins al diumenge 17 de març de 2019, amb xerrades, tallers, debats, concerts i altres activitats informatives i lúdiques.

A Sant Martí, destaca una jornada dedicada a parlar de l’alimentació sana, justa i sostenible. Se celebra al Centre per a la Innovació Socioeconòmica InnoBA i tracta temes com la sobirania alimentària o les opcions que existeixen a la ciutat per menjar d’una forma diferent. També destaquen dos tallers organitzats per Biciclot al nou BiciHub sobre el manteniment i la reutilització de bicicletes.  Per la seva banda, l’Ateneu del Clot acull una trobada amb Food Coop Barcelona, el supermercat cooperatiu de la ciutat.

 

Activitats a Sant Martí

9 de març

09:30-18 h. Foodwaste Jam. Teamlabs (c. Pallars, 73). Experiència ràpida de Design Thinking per treballar el malbaratament alimentari.
Organitza: OpenIDEO Barcelona Chapter

15 de març de 2019

9-22 h. Compra online productes de consum responsable i estalvia’t l’enviament! www.elmercatsocial.cat. Productes solidaris, bons, reciclats, ecològics i de consum responsable. Transport gratuït!
Organitza: El Mercat Social

12-14.30 h. 1a Trobada de l’Espai participatiu Agròpolis cap a la sobirania alimentària. InnoBA Centre per a la Innovació Socioeconòmica de Barcelona (c. del Perú, 52). Un espai per treballar projectes estratègics i transformadors cap a un model alimentari més sa, just i sostenible.
Organitza: Ajuntament de Barcelona. Inscripcions a politicalimentaria@bcn.cat.

16-17 h. Com avançar cap a la sobirania alimentària a la ciutat? InnoBA Centre per a la Innovació Socioeconòmica de Barcelona (c. del Perú, 52). Repensant el model agroalimentari de Barcelona per garantir una alimentació sana, justa i sostenible per a totes.
Organitza: Ajuntament de Barcelona. Inscripcions a politicalimentaria@bcn.cat

17-18:30 h. Menja bé, gaudeix i canvia el sistema: 6 experiències inspiradores per transformar l’alimentació a Barcelona. InnoBA Centre per a la Innovació Socioeconòmica de Barcelona (c. del Perú, 52). Sis taules per conèixer quines opcions hi ha a la ciutat per menjar sa, sostenible i just.
Organitza: Cercle de consum cooperatiu de Coòpolis

18-20 h. Taller de mecànica bàsica de la bicicleta. BiciHub Barcelona (c. Pere IV, 58). Inicia’t en la mecànica, en el manteniment i la bona neteja de les bicicletes.
Organitza: Biciclot

19-22 h. Un supermercat cooperatiu a Barcelona? Fem-lo realitat! Ateneu del Clot (c. de la Muntanya, 16). Convidem a projectes de supermercats amics per intercanviar experiències i inspirar-nos.
Organitza: Food Coop BCN

16 de març de 2019

9-12 h. Curs de reutilització d’una bici abandonada. BiciHub Barcelona (c. Pere IV, 58). A partir d’una bicicleta desballestada, adquirirem els coneixements suficients per restaurar-la.
Organitza: Biciclot

 

La Setmana del Consum a Barcelona

Les activitats que s’han organitzat volen evidenciar que el dret de les persones consumidores i el consum responsable poden anar de la mà, a més de donar visibilitat a projectes empresarials i comunitaris referents de consum responsable. Consumir responsablement és fàcil, existeixen múltiples opcions i els nous paradigmes de consum han de prioritzar el bé comú.

Les activitats estan organitzades per entitats de ciutat i de barri, ecologistes i comunitàries, d’economia social i solidària, des de les Aules Ambientals dels districtes, La Fàbrica del Sol, i moltes més. S’hi ha organitzat accions sobre consum diari com pot ser la mobilitat sostenible, la moda ecològica o l’alimentació agroecològica i de proximitat, entre d’altres.

La Setmana acabarà amb dues propostes a peu de carrer: el dissabte 16 amb la Festa del Consum Responsable, un acte central per la ciutadania, amb un matí de caràcter festiu amb jocs, tallers, música i tastets, al Mercat de Pagès del Parc de les Tres Xemeneies; i el diumenge 17 amb una edició especial de consum responsable del Flea Market Barcelona al barri de Sant Antoni.

 

Principis del Consum Responsable

Quin són els principis del consum responsable que es promouen des de Barcelona?

  1. Alimentació agroecològica: basada en una producció que respecta els drets de les persones treballadores i preserva els equilibris dels ecosistemes.
  2. Proximitat: productes que vénen de l’entorn proper, potenciant el teixit econòmic local i la sostenibilitat ambiental. És el que es coneix com a km 0.
  3. Cura de les persones: posa les persones al centre, promou l’ocupació de qualitat i la integració de col·lectius vulnerables.
  4. Gestió democràtica: promou una participació activa i igualitària de totes les persones membres de la iniciativa en la presa de decisions.
  5. Bon viure: producte o servei que fomenta la pràctica d’estils de vida sostenibles i saludables.
  6. Comerç just: proposa una relació comercial justa, especialment entre Nord i Sud, basada en valors socials i ambientals enfront de criteris exclusivament econòmics.
  7. Producció sostenible: aquesta producció té en compte la reducció del consum d’aigua, energia i matèries primeres i minimitza els residus, especialment  els més contaminants.
  8. Prevenció de residus: amb productes de llarga durabilitat, reparables, de baix consum, amb el mínim envasat o amb l’embolcall de menor impacte.

Sabies que…  L’Oficina d’Informació a les Persones Consumidores (OMIC) és un servei gratuït que ofereix informació i suport en els tràmits relatius a temes de consum?

A més a més, a Barcelona hi ha diverses Associacions i Cooperatives de Consumidors que també ofereixen serveis especialitzats en la defensa dels drets i la promoció d’un consum responsable.