Setmana Europea de Prevenció de Residus: evitem el plàstic d’un sol ús

15/11/2019 - 09:55 h

medi ambient i sostenibilitat. La primera edició de la Fira cap al Residu Zero se celebra diumenge 17 de novembre en el barri del Besòs i el Maresme.

La primera edició de la Fira cap al Residu Zero se celebra diumenge 17 de novembre en el barri del Besòs i el Maresme per sensibilitzar la ciutadania sobre el perill mediambiental de l’actual model de consum i proposar-hi alternatives.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebra del 16 al 24 de novembre del 2019 amb el lema L’educació i la comunicació com a eines clau en la prevenció de residus. La campanya està liderada per la Generalitat de Catalunya i rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea.

En cada edició, es promou la celebració d’actes comuns a tota Europa per donar a conèixer estratègies de reducció de residus, fomentar la sostenibilitat i promoure el consum responsable.

L’Ajuntament de Barcelona aprofita aquesta campanya per sensibilitzar la ciutadania sobre la prevenció i / o no generació de residus. Enguany, el consistori ha volgut posar el focus en els plàstics d’un sol ús per conscienciar sobre els problemes ambientals que provoquen aquests tipus de deixalles.  Per aquest motiu, instal·larà escultures gegants fetes amb aquest material en diversos espais de la ciutat.

A Sant Martí, l’escultura (una palleta) estarà ubicada a la plaça del Mercat del barri del Clot, del 18 al 23 de novembre. Aquesta acció estarà acompanyada d’un punt informatiu, dinamitzat per agents ambientals que informaran de totes les accions que es realitzen durant la Setmana Europea de Prevenció de Residus.

Primera Fira cap al Residu Zero

La comissió veïnal Besòs – Maresme, barri net de l’Associació de Veïns i Veïnes Barri Maresme organitza una jornada per sensibilitzar la ciutadania sobre el perill mediambiental que suposa l’actual model de consum i oferir alternatives sostenibles per al dia a dia. La Fira se celebra diumenge 17 de novembre al carrer Pere Moragues, entre Alfons el Magnànim i Messina, des de les 11 h fins a les 18 h.

Durant la jornada, s’han programat tallers, xerrades i exposicions. El públic també tindrà l’oportunitat de visitar un mercat de productes sostenibles. Podeu consultar el programa complet en l’apartat Adjunts.

Estratègia Residu Zero

L’any 2012, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el Pla de Prevenció de Residus, amb la missió de fomentar la reducció de deixalles a la ciutat involucrant tots els agents implicats (ciutadania, empreses, comerços, entitats, associacions i administracions). El consistori aprofita aquesta Setmana Europea per organitzar i promoure altres iniciatives:

Repara Truck. Nou servei mòbil d’autoreparació de petits electrodomèstics, bicicletes i aparells informàtics. A Sant Martí, s’organitza per primera vegada a Palo Alto Barcelona (Pellaires, 30) dimarts 19 de novembre, de 10 a 13 h. És un servei gratuït. Les persones usuàries disposaran d’eines i d’un especialista que ajudarà a fer la reparació.

Renova les teves joguines. El Casal de Barri Espai Antoni Miró Peris habilita un espai de recollida de joguines, fins al 21 de desembre. Es poden portar un màxim de 10 joguines per infant.

Renova la teva roba. El Centre Cívic Sant Martí organitza una jornada d’intercanvi de roba de segona mà, dissabte 23 de novembre. Les donacions es poden fer al Centre Cívic del 18 al 21 de novembre, de 10 a 14 h.

Coneix la biblioteca de les coses. Vine a conèixer aquest espai comunitari i servei de préstec de diferents objectes que aviat tindrem a Sant Martí! Dijous 14 de novembre, 19 h, Centre Cívic Sant Martí.

Taller i xerrada sobre Upcycling. També el Centre Cívic Sant Martí organitza aquesta activitat perquè les persones usuàries aprenguin a reaprofitar objectes que normalment es rebutgen. Dijous 21 de novembre, de 19 a 21 h.

Taller de reparació. El Centre Cívic Can Felipa – Poblenou va acollir el passat 9 de novembre un taller gratuït de reparació de mòbils i tauletes, organitzat per Andròmines i l’Ajuntament de Barcelona.

Festa @ZeroWasteToys al BiciHub

Aquesta activitat s’organitza en el marc de la campanya La vida dels jocs i les joguines amb l’objectiu de generar reflexió al voltant de l’ús i consum que fem de les joguines, de debatre sobre els efectes en la infància i de donar a conèixer alternatives reals. Se celebra dissabte 16 de novembre al BiciHub (Pere IV, 58) de 10 a 13.30 h.

Les persones visitants trobaran espais de jocs i tallers familiars, música, esmorzar ecològic i una taula rodona d’experiències. També podran comprar joguines restaurades i assistir a la presentació de la campanya La Vida de les Joguines.

Claqueta i acció!

El cicle de cinema documental Claqueta i acció!, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient (FICMA), també aprofita la Setmana Europea per projectar films que tracten la problemàtica dels residus.

Sessió especial: Alimentació i residus
Casal de Barri Espai Antoni Miró Peris
Dilluns 18 de novembre, 19 h
Sessió de tres curtmetratges sobre el malbaratament alimentari i el menjar de proximitat: Food city, La otra media naranja i Recolectando un mundo mejor.

Useless
Auditori de Sant Martí
Dijous 21 de novembre, 19 h
A través dels ulls d’una mare islandesa, el documental es proposa descobrir per què els desaprofitaments d’aliments i de roba s’han convertit en un problema social i ambiental seriós.