Plans per reduir les desigualtats econòmiques entre districtes

11/10/2018 - 10:32 h

Economia. El 2018 s'invertiran 28 milions d'euros als sis districtes que compten amb un Pla de Desenvolupament Econòmic (PDE), entre els quals, el de Sant Martí

El 2018 s'invertiran 28 milions d'euros als sis districtes que compten amb un Pla de Desenvolupament Econòmic (PDE), entre els quals, el de Sant Martí

Dimarts passat va tenir lloc la presentació del Pla de Desenvolupament Econòmic (PDE) de Sant Martí, el sisè dels PDE que s’han presentat a sis Districtes on era més necessari. Aquest PDE centra el seu objectiu a acostar recursos ocupacionals als seus barris, la dinamització de les empreses del polígon industrial, l’impuls de la responsabilitat social corporativa, la innovació social digital i la promoció de projectes d’economia social i solidària.

La presentació va tenir lloc al Taller coopertiu TMDC, situat a la rambla de Prim, 258 (al barri de la Verneda i la Pau), i va comptar amb l’assistència de l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, del primer tinent d’alcalde i regidor de promoció econòmica, Gerardo Pisarello, i del regidor del Districte de Sant Martí, Josep Maria Montaner, a més de destacats membres del teixit econòmic i social dels barris de Sant Martí.

L’alcaldessa, Ada Colau, va destacar la necessitat de
fer una economia de proximitat, que compti amb
el talent que hi ha als barris. Creiem que aquest és el camí

El PDE de Sant Martí destaca la forta implantació d’entitats relacionades amb la innovació digital social, el moviment maker i la manufactura digital. Entre les prioritats que planteja hi ha l’acostament de recursos ocupacionals als seus barris, l’impuls de la Responsabilitat Social Corporativa al districte, la innovació social digital i la promoció de projectes d’economia social i solidària, com són l’Eix Pere IV o el Hub de la Bicicleta.

Vegeu el nou PDE de Sant Martí clicant l’enllaç següent:
Pla de Desenvolupament Econòmic de Sant Martí
Podeu consultar-ne un resum clicant:
PDE Sant Martí – desplegable
(versions descarregables, a l’espai ‘Adjunts’)

De fet, el districte de Sant Martí acull un elevat nombre d’empreses de manufactures tecnològiques -amb un18,8% del total- com a contribució al creixement net d’empreses TIC a la ciutat. El nombre total d’empreses de tecnologia i coneixement ubicades en aquest districte representa el 7,3% del total de Barcelona, una proximitat que possibilita un enxarxament que ha de permetre aprofitar aquesta potencialitat per impactar en el territori i adaptar-lo als nous corrents de producció i treball.

Una economia forta a tots els districtes

Els Plans de Desenvolupament Econòmic (PDE) són, en definitiva, fulls de ruta a 5 anys vista que tenen com objectiu generar activitat econòmica arrelada al territori, que contribueixi a resoldre les necessitats del veïnat. Els plans es despleguen als sis districtes que concentren el 70% de la població amb atur de la ciutat, el 70% de la població amb menys estudis i el 70% de persones ateses per serveis socials: Ciutat Vella, Nou Barris, Sant Andreu, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Sant Martí.

La inversió de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, als sis districtes ha tingut un increment del 78%, i ha passat de 16 milions d’euros l’any 2015 a 28 milions l’any 2017, una xifra similar a la que previsiblement s’invertirà durant aquest 2018. La dada s’emmarca en la nova política de generar activitat econòmica als barris i reduir les desigualtats.

Amb el conjunt dels 6 plans de desenvolupament econòmic de Districte presentats fins ara, en total s’han desenvolupat 259 mesures, de les quals es preveu que el 85% estiguin en ple funcionament el 2019. Algunes de les més destacades són les següents:

  • L’espai de cotreball amb retorn social al territori a Horta-Guinardó.
  • La creació dels punts de defensa de drets laborals, que ja funcionen a Nou Barris i Ciutat Vella, i ara també a Sants-Montjuïc.
  • La creació d’un nou equipament per a la promoció econòmica i l’ocupació de Nou Barris, anomenat Nou Barris Activa.
  • La dinamització de locals buits en planta baixa, Local Local, i nous programes per reforçar el comerç de proximitat, Comerç a punt.
  • Els punts d’atenció a l’activitat econòmica.
  • La formació ocupacional amb impacte comunitari.

En el disseny dels plans, que gestiona Barcelona Activa, s’han involucrat prop de 500 persones amb 323 agents i entitats de cada territori. A més, integren les accions previstes en el Pla de barris, pla de xoc promogut per dinamitzar els setze barris més desfavorits de la ciutat.

Els plans han permès intensificar l’atenció a persones en situació d’atur, especialment les de baix nivell d’estudis, i que difícilment recorren a serveis municipals. També actuar sobre persones treballant en condicions laborals precàries; eixamplar les capacitats dels comerços, serveis de proximitat i, en general, empreses amb valor afegit pel territori.

Per tant, els PDE han esdevingut una eina innovadora per afavorir una transformació social i generar espais i projectes necessaris pel conjunt de la ciutadania i abans inexistents, fets a partir d’una diagnosi amb entitats i teixit econòmic veïnal. En total, prop de 500 persones involucrades en els 6 districtes han participat en els processos de creació d’aquests plans, amb 323 agents i entitats.