Tret de sortida al procés participatiu per debatre el futur dels espais litorals

05/12/2018 - 13:52 h

Participació. L'objectiu és teixir una estratègia conjunta que englobi tots els àmbits de la ciutat que tenen com a comú denominador el seu vincle amb el mar

El dissabte 1 de desembre es va engegar el procés participatiu per consensuar el futur pla estratègic dels espais litorals de la ciutat en una jornada al CCCB oberta a la ciutadania, les entitats i organitzacions interessades.

El dissabte 1 de desembre al CCCB es va celebrar la jornada ‘Per una visió compartida dels espais litorals de la ciutat. L’aportació del Pla Litoral’ amb l’objectiu d’obrir la reflexió sobre el model de gestió del litoral que ha de desenvolupar Barcelona des del màxim consens.

L’acte es va estructurar en tres parts. El primer bloc va ser el de les bones pràctiques o referències externes, amb representants de les ciutats de Palerm, Anvers i Saint-Nazaire, i el segon bloc va servir per explicar el plantejament del Pla Litoral i el procés participatiu.

El bloc de debat va incloure tallers temàtics de participació centrats en la validació dels resultats de la diagnosi i la identificació de propostes. Els eixos temàtics van ser: la relació de la ciutat amb el port; el medi ambient, les platges i la resiliència; l’economia, els equipaments, la cultura i la maritimitat; l’espai públic i la cohesió social; i la mobilitat.

El fòrum, que ha comptat amb les intervencions de la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha reunit representants del Port de Barcelona, la FAVB, i d’entitats i associacions relacionades amb l’àmbit litoral, així com veïns i veïnes de la ciutat que hi han volgut prendre part.

Trets principals del Pla Litoral

El Pla Litoral servirà per ordenar i gestionar els espais urbans del front marítim i per primera vegada l’Ajuntament vol teixir una estratègia conjunta que englobi tots els àmbits de la ciutat que tenen en comú el seu vincle amb el mar: els barris del litoral, els ports, les platges, els equipaments i els espais lliures.

Els objectius principals, per tant, són:

  • Reconquerir el front litoral com a àmbit públic de qualitat, obert i gaudit per tota la ciutadania.
  • Definir un model del litoral pactat amb els actors clau de cada àmbit.

Aquesta visió ja s’ha concretat en projectes com la reurbanització de la balconada del moll de la Fusta, a la Barceloneta, o el nou marc de planificació i gestió del Port Olímpic.

Properes passes del procés

Un cop celebrat el fòrum participatiu, el Govern municipal desenvoluparà les propostes que han sorgit al debat global per continuar treballant en la concreció del pla. Sobre aquelles que hagin suscitat un major interès per part de la ciutadania, es convocaran noves reunions participatives de format més reduït al llarg de les properes setmanes.

L’objectiu final és establir un nou paradigma consensuat que acabi concretant en eixos estratègics, propostes i accions concretes que donin resposta a cadascun dels reptes existents a tot el front marítim de la ciutat, en consonància amb les inquietuds i necessitats de les persones que hi viuen, treballen i el gaudeixen.

Suport al manifest per crear una zona de baixes emissions al Mediterrani

Dimarts 4 de desembre, l’Ajuntament de Barcelona va anunciar que dona suport al manifest que insta al Govern Espanyol a declarar una zona de baixes emissions al Mediterrani (Med-ECA) promogut per les entitats Aliança Mar Blava, Ecologistas en Acción, Plataforma per la Qualitat de l’Aire i Transport and Environment.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el Pla estratègic dels espais litorals de la ciutat amb l’objectiu d’aconseguir que el front marítim esdevingui un àmbit públic de qualitat, obert i gaudit per tota la ciutadania.