Un estiu de lectures martinenques

31/07/2019 - 12:14 h

Llibres. Hem preparat una selecció de llibres, editats o coeditats per l'Ajuntament, que tenen Sant Martí com a temàtica comuna. Descobreix-los!

Les vacances són el moment ideal per gaudir de les bones lectures. És per això que hem preparat una selecció de llibres, editats o coeditats per l'Ajuntament, que tenen un tema en comú: el districte de Sant Martí. Descobriu-los!

Col·lecció “Quaderns de viatge”

La col·lecció pretén recuperar els barris de la nostra ciutat a partir del treball més personal d’il·lustradors i il·lustradores lligats a la ciutat de Barcelona. Amb les seves il·lustracions ens endinsen, d’una forma sensible i propera, a l’entorn dels barris que formen part del nostre patrimoni.

Història d’un desgavell. La desconstrucció de la gran via Diagonal

En aquest llibre trobarem les claus per comprendre com la Diagonal que va pensar Ildefons Cerdà va acabar desviada del traçat original. Una història desconeguda i silenciada fins ara. La investigació, portada a terme per l’arquitecte Jesús Portavella, resulta tan irrebatible com aclaparadora. Pròleg de Lluís Permanyer Lladós.

El barri de la Plata

El barri de la Plata, entre la Rambla del Poblenou, el cementiri i les vies del tren, és el veïnat dels valencians emigrats a Barcelona: una illa enmig de fàbriques i tallers on va néixer un poblet de gent senzilla. El barri de la Plata és també un espai mental, on transcorre la infantesa del protagonista, presidida pel xoc cultural entre el catalanisme menestral de la mare i la immigració castellanoparlant del pare, entre les vacances pagades i el passat anarquista, entre la voluntat de tirar endavant i la impossibilitat de sortir-se’n. És obra de Julià Guillamon.

Somorrostro. Mirades literàries

Aquest llibre és una contribució important per situar al seu lloc el que va ser durant gairebé un segle un barri populós i desconegut de la ciutat de Barcelona. Enric H. March ens ofereix un gran ventall de mirades literàries -Josep Maria Carandell, Juan Goytisolo, Terenci Moix o Josep Pla, entre d’altres-, acompanyades de fotografies que ens ajuden a entendre com Barcelona veia, o ignorava deliberadament, una part de la seva realitat. Ens mostra un Somorrostro que repel·lia o fascinava.

Barcelones

Trenta anys després de la seva publicació, podem tornar a gaudir de la crònica sobre Barcelona que va escriure Manuel Vázquez Montalbán. L’Ajuntament de Barcelona en publica la reedició, curosa amb el text original. Però, a més, el lector hi trobarà un seguit de notes -escrites per Quim Aranda, autor també del prefaci-, les il·lustracions de Pau Gasol Valls, i un epíleg final a càrrec de Mari Paz Balibrea. Una obra fonamental per gaudir, entendre i estimar millor Barcelona, la capital de Catalunya.

El llibre ha rebut el premi Junceda d’il·lustració (2019) en la categoria de llibre de no-ficció adult i infantil i el premi Laus (2019) a la direcció d’art en il·lustració i al llibre complet. Es pot llegir en català i en castellà.

Més recomanacions:

Si encara voleu conèixer més publicacions relacionades amb Sant Martí, podeu consultar tots els llibres relacionats amb el districte que ha publicat l’Ajuntament de Barcelona fins a l’actualitat en aquest web. Estan classificats per temàtiques i també per paraules clau.

I si encara no en teniu prou, podeu consultar tots els llibres publicats per l’Ajuntament de Barcelona al web de Barcelona Llibres. Els llibres que no estan exhaurits, es poden trobar a la llibreria municipal de la Sala Ciutat.