Una nova placa distingeix la rehabilitació de la Torre de les Aigües del Besòs amb el Premi Europa Nostra 2021

22/10/2021 - 11:34 h

La Comissió Europea ha premiat la renovació del conjunt històric de la Torre de les Aigües realitzada pel col·lectiu BCN Water Tower format pels arquitectes Joana Olona, Antoni Vilanova i Eduard Simó i la geògrafa i historiadora Mercè Tatjer. Europa Nostra 2021 és un dels guardons més importants que atorga la Unió Europea i que enguany també han rebut 24 elements patrimonials de 18 països europeus.

El conjunt històric de la Torre de les Aigües del Besòs llueix des d’avui la placa que el distingeix amb el Premi Europa Nostra 2021. És un dels guardons més importants que atorga la Unió Europea en el marc del programa Creative Europa i que promou les millors pràctiques relacionades amb la conservació, gestió, investigació, educació i comunicació del patrimoni.

Aquest divendres ha tingut lloc l’acte de descoberta d’aquesta placa a la plaça Ramon Calsina, just als peus d’aquest monument, símbol indiscutible de la memòria històrica i industrial de l’àrea del Poblenou i de la ciutat.

A l’acte hi ha assistit el tinent d’Alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, i el regidor del Districte de Sant Martí, David Escudé, entre d’altres personalitats.

Una rehabilitació distingida a nivell europeu

El col·lectiu multidisciplinar BCN Water Tower es va establir l’any 2000 per promoure, juntament amb entitats del teixit associatiu, grups veïnals i antics treballadors de la indústria MACOSA-Alsthom, la recuperació de la Torre de les Aigües del Besòs per ser un referent del passat industrial d’aquest barri de la ciutat. L’equip està format pels arquitectes Antoni Vilanova (coordinador del projecte) i Eduard Simó, l’arquitecte tècnic Joan Olona, i la geògrafa i historiadora Mercè Tatjer. 

La proposta de rehabilitació d’aquesta construcció i de la Casa de les Vàlvules, annexa a la torre, es va iniciar el 2001, tot i que fins nou anys més tard no van començar les obres per a la restauració de l’estructura, les façanes i la coberta.

La rehabilitació, que ha estat reconeguda a nivell europeu, va ser meticulosa: es va combinar la restauració de les parts que havien quedat malmeses amb la preservació de les parts que es trobaven en bon estat. En destaca el sistema constructiu de volta catalana així com el maó ceràmic massís.

La Torre de les Aigües del Besòs: recorregut històric

La Torre de les Aigües del Besòs va ser construïda l’any 1882 sota la direcció de l’arquitecte municipal de Sant Martí de Provençals, Pere Falqués i Urpí (1850-1916). La seva funció era garantir el subministrament d’aigua a la ciutat. Posteriorment va ser utilitzada en l’abastiment de la zona que era molt industrialitzada.

La recuperació de l’entorn, on abans hi havia hagut la indústria de fabricació de trens MACOSA-Alsthom, es va iniciar a finals dels anys 90, quan l’Ajuntament va adquirir les dues edificacions que formen el conjunt històric: La Torre de les Aigües i la Casa de les Vàlvules.

L’any 1998 es va crear la plaça Ramon Calsina, en honor a aquest dibuixant, il·lustrador i pintor del Poblenou (1901-1992). Actualment, en aquest espai hi ha instal·lat un bust seu que mira cap a la Torre del Besòs, obra de l’escultor Jaume Cases. Posteriorment, a partir de l’any 2007 es va iniciar el procés de rehabilitació dels edificis que formen el conjunt.

Durant un procés durant el qual es va materialitzar la idea compartida amb el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), d’instal·lar a l’interior de la Casa de les Vàlvules l’obra Himmelsrichtungen (punts cardinals) de l’artista alemany Blinky Palermo (1942-1977), concebuda per a la Biennale de Venezia de l’any 1976 i exposada per darrera vegada al MACBA l’any 2003. La integració d’aquesta obra d’art contemporani en el conjunt històric es va realitzar l’octubre de 2012.

La darrera actuació del procés de rehabilitació i que va culminar tot el projecte va tenir lloc durant el 2019, amb el condicionament interior de la Casa de les Vàlvules com a seu de l’Arxiu Històric del Poblenou, intervenció que es va realitzar amb la col·laboració del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

Els Premis del Patrimoni Europeu

Els European Heritage Awards / Premis Europa Nostra van ser llançats el 2002 per la Comissió Europea i, des de llavors, han estat organitzats per Europa Nostra. Promouen les millors pràctiques relacionades amb la conservació, gestió, investigació, educació i comunicació del patrimoni amb un esquema contribueix a un fort reconeixement públic del patrimoni cultural com a recurs estratègic per a la societat i l’economia europees.

Els premis honoren cada any fins a 30 èxits patrimonials destacats de totes les parts d’Europa. Fins a quatre són seleccionats com a guanyadors del Gran Premi i un rep el premi Public Choice Award, triat en una enquesta en línia. Tots els guanyadors reben un certificat i una placa. Els guanyadors del Gran Premi també reben 10.000 € cadascun.