Desplegament informatiu entorn la Zona de Baixes Emissions

29/11/2019 - 09:27 h

ZBE Rondes BCN. El 17 de desembre a la tarda es farà la sessió informativa a Sant Martí. A més, fins al 10 de desembre, s'ha desplegat un equip d'informadors de carrer els quals aconsellen sobre el canvi d'hàbits i les opcions de mobilitat

Amb l’objectiu d’informar, donar a conèixer i resoldre dubtes sobre la Zona de Baixes Emissions a les Rondes de Barcelona (ZBE Rondes BCN), s’organitzaran sessions informatives per a tota la ciutadania als deu districtes. A Sant Martí es farà el 17 de desembre a la tarda. A més, fins al 10 de desembre, s'ha desplegat un equip d'informadors de carrer els quals aconsellen a la ciutadania sobre el canvi d'hàbits que suposarà i les opcions de mobilitat.

L’1 de gener de 2020, entrarà en vigor de manera permanent la Zona de Baixes Emissions Rondes Barcelona (ZBE rondes BCN), amb restriccions d’accés i circulació per a tots aquells vehicles que no disposin del distintiu ambiental de la DGT.

Aquesta mesura afectarà a uns 50.000 vehicles  que ja no podran circular per la zona urbana tots els laborables de dilluns a divendres de 7.00 a 20.00 hores.

Sessions informatives de la ZBE als districtes

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barcelona organitza, del 25 de novembre al 19 de desembre, sessions informatives als diferents districtes. L’objectiu és informar i mostrar a la ciutadania en general i, en concret, als usuaris i usuàries de vehicles privats sense distintiu ambiental, les diferents alternatives de què disposen.

Sessió informativa ZBE a Sant Martí*
17 de desembre, de les 18.00 a les 20.00 h
Sala de plens de la Seu del Districte
(pl. de Valentí Almirall, 1)

*A la sessió hi haurà intèrpret de llengua de signes i anell magnètic.

Equip d’informadors i informadores de carrer

En la primera fase de l’acció, els informadors i informadores seran al carrer en torn de matí i de tarda en les hores de major afluència de persones que deixin o recullin els seus vehicles. Lliuraran fulletons informatius, que també es poden trobar a les OAC, en equipaments municipals, als autobusos de TMB i altres punts de distribució.

Trobareu els equips en aquests punts i al llarg d’aquestes dates:

  • Del 29 de novembre al 5 de desembre: diferents zones dels deu districtes amb alta rotació de vehicles (zones properes a aparcaments, zones comercials, benzineres i altres zones properes a les rondes de la ciutat).
  • Del 29 de novembre al 10 de desembre: a les fires de Nadal de Santa Llúcia i de Sagrada Família
  • Del 4 al 10 de desembre: a la Fira de Nadal de Nou Barris.

Del 8 fins als 23 de gener els informadors tornaran al carrer en una segona fase d’aquesta acció comunicativa.

La voluntat és arribar al màxim de persones abans i després de la implementació de la mesura tant per als veïns i veïnes de la ciutat com per aquelles persones que s’hi desplacen diàriament.

En aquest sentit, els objectius principals d’aquesta acció són:

  • Informar la ciutadania de la posada en marxa de la ZBE i el canvi d’hàbits que això suposarà.
  • La necessitat d’aquesta mesura per preservar la salut de la ciutadania, sobretot dels col·lectius més vulnerables, infants i gent gran.
  • Opcions de transport per moure’s per dins la ZBE (transport públic, bicicleta i a peu), exempcions per determinats col·lectius i informació general sobre el registre metropolità de vehicles.

Dubtes i preguntes freqüents

Recordem que la ZBE Rondes BCN inclou Barcelona (excepte la Zona Franca industrial, Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat i una part d’Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

La ronda de Dalt i la ronda Litoral estan lliures de restriccions de circulació, és a dir, tots els vehicles (inclosos els més contaminants) poden circular-hi. El que no està permès, per aquests vehicles, és agafar una sortida i moure’s pels carrers de la ciutat que estan inclosos dins la ZBE.

Per saber quina etiqueta ambiental de la DGT té un vehicle, només cal entrar al web de la Direcció General de Trànsit (DGT), de Qualitat de l’Aire de l’Ajuntament de Barcelona o del registre de l’AMB i introduir la matrícula per saber si  les restriccions de trànsit definides en la ZBE Rondes de Barcelona afecten el vehicle en qüestió.

El control de vehicles a la Zona de Baixes Emissions es farà mitjançant més de 100 càmeres  que contrastaran les matrícules amb la correspondència de l’etiqueta ambiental de la DGT i amb el Registre metropolità de vehicles estrangers i altres vehicles autoritzats.

Per a les furgonetes, autobusos, autocars i camions, s’ha establert una moratòria d’un any i hi ha altres vehicles que gaudeixen d’exempcions fins a renovació de vehicles i d’altres que poden sol·licitar autoritzacions que podeu consultar aquí.