Xarxes de suport mutu, xarxes de convivència i de cooperació

07/04/2020 - 14:23 h

Covid-19. Els barris de Sant Martí han estat escenari de l’aparició de diverses xarxes de suport mutu, que fomenten, des de la proximitat, valors de suport i de responsabilitat veïnal

Els barris de Sant Martí han estat escenari de l’aparició de diverses xarxes de suport mutu, que fomenten, des de la proximitat, valors de suport i de responsabilitat veïnal

Xarxes solidàries per ajudar les persones que ho necessitin en tasques com anar a comprar o fer companyia, o per recopilar i posar a l’abast del veïnat informacions i iniciatives que puguin ser útils mentre duri la pandèmia.

En definitiva, tota mena de suport especialment pensat per a les persones més vulnerables del nostre entorn, com ara la gent gran que viu sola, les famílies monoparentals, les persones afectades pel virus… Això és el que promouen diversos col·lectius dels barris de Sant Martí arran de la crisi de la Covid-19.

Són les anomenades xarxes de suport mutu, que han posat en marxa entitats, equipaments i persones a títol individual per acompanyar i ajudar tota la població, molt especialment la més vulnerable.

XARXES DE SUPORT ALS BARRIS DE SANT MARTÍ
El Besòs i el Maresme
El Clot i el Camp de l’Arpa del Clot
El Parc i la Llacuna del Poblenou
La Verneda i la Pau
El Poblenou
Sant Martí de Provençals
La Vila Olímpica del Poblenou

Però n’hi ha més. La plataforma desdecasa.barcelona dóna accés a totes plegades.

 

___________ELS SERVEIS DELS BARRIS, EN WEBS COMUNITARIS___________

El teixit associatiu DEL BESÒS I EL MARESME, arran de les iniciatives sorgides des del veïnat per afrontar la crisi sanitària, ha generat una xarxa de suport pròpia, i amb la col·laboració dels serveis i equipaments del barri, han donat forma a un web informatiu que aglutina tot d’informació rellevant per fer front a la pandèmia.

El disseny ha estat obra de Pla de Desenvolupament Comunitari del Besòs i el Maresme, amb la participació del Casal de Barri del Besòs i del Centre Cívic Besòs, i hi han col·laborat associacions veïnals. El web presenta una imatge clara i diàfana, amb un arbre temàtic molt fàcil de seguir per accedir a tots els àmbits dels quals vol oferir informació: la salut, els drets, l’atenció social, la cultura… També han tingut en compte la diversitat lingüística i s’ofereix el màxim d’informació en àrab, en urdú i en xinès.

De la seva banda, als barris DEL CLOT I DEL CAMP DE L’ARPA DEL CLOT ha sorgit una iniciativa amb l’objectiu de millorar la informació per lluitar millor contra la Covid-19. En aquest cas, es tracta del redisseny d’una proposta ja existent, adaptada a les necessitats dels barris.

S’hi poden trobar els recursos relacionats amb l’epidèmia que hi ha als dos barris, com ara les xarxes de suport mutu, els horaris dels serveis i els equipaments, els recursos creats específicament… El projecte és a càrrec de la Federació d’Entitats Clot – Camp de l’Arpa.

En la mateixa línia, des dels barris de LA VERNEDA I LA PAU s’ha generat un espai web específic, senzill i de proximitat,  amb els recursos endreçats i actualitzats.

L’espai s’ha generat amb l’impuls del projecte Al Barri ens Cuidem, del Punt Omnia La Pau i el Pla Comunitari de la Verneda i la Pau, amb el suport de les entitats i serveis que formen la Taula de Salut de persones adultes.