Alimentem el Besòs-Maresme: treballant per a una alimentació més sana, justa i sostenible al barri

dijous, 30. juliol 2020 - 12:58

Alimentem el Besòs- Maresme. “Alimentem el Besòs- Maresme” és un projecte creat per Antígona Processos Participatius i Calma Transicions Ecosocials i recolzat per Barcelona Activa (Ajuntament de Barcelona) en el marc d’Impulsem el que Fas 2019. 

“Alimentem el Besòs- Maresme” és un projecte creat per Antígona Processos Participatius i Calma Transicions Ecosocials i recolzat per Barcelona Activa (Ajuntament de Barcelona) en el marc d’Impulsem el que Fas 2019

Neix amb la voluntat de contribuir a la creació d’un sistema alimentari més just, sostenible i sa al barri del Besòs i el Maresme. Han elaborat un mapatge col·laboratiu d’iniciatives i han detectat necessitats relacionades amb la temàtica, que ha culminat en l’organització del cicle online els dies 17, 18 i 19 de juny de 2020 “Com transformar el sistema alimentari en temps de pandèmia”, amb la participació d’agents clau del territori, veïnat i persones expertes en l’àmbit, amb la finalitat de sensibilitzar, trobar i acordar pràctiques fonamentades des de l’economia social i solidària i comunitària. El projecte i el cicle d’activitats estan recollits al web https://alimentembm.wixsite.com/projecte?lang=es

De tot el treball conjunt amb la gent del barri, s’hi han acordat 3 grans eixos d’intervenció: 

  • Sensibilització vers la sobirania alimentària i canvi de relat: de considerar els aliments com a mera mercaderia a veure’ls com a dret humà i bé comú. 
  • Com aconseguir una cistella amb aliments sans, assequibles i sostenibles al barri. 
  • Com transitar cap a menjadors escolars i col·lectius ecològics. 

Hi han participat veïnat i entitats del barri (Menjador Social Gregal, Hort Urbà Fortalesa, grup de consum Besòs Verds, la Magia de la Cocina, Parròquia Sant Paulí de Nola, Associació Senegalesa de Barcelona, Associació de Paradistes del Mercat del Besòs, Associació de Dones Àmbar Prim, Associació Ça Kanam, l’Assemblea de Joves Besòs, entre d’altres), personal tècnic que hi treballa (Casal Infantil el Vaixell i Espai Familiar la Vela, CAP Besòs, Educadors APC, Agència de Salut Pública de Barcelona, escoles i instituts del barri) i especialistes en la matèria (Gustavo Duch, coordinador de la revista “Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas”, José Luis Vivero, de l’Observatori del Dret a l’Alimentació d’Espanya, Daniel López, de la Red de Ciudades por la Agroecología i Nani Moré, de l’Associació de Menjadors Ecològics de Catalunya). Les sessions en streaming van ser seguides per una mitjana d’unes 25 persones.

Les entitats del projecte han treballat en coordinació amb el Pla Comunitari, la Tècnica de Barri de l’Ajuntament de Barcelona i el Casal de Barri Besòs, i amb el suport en la seva difusió del Districte de Sant Martí i del Centre Cívic Besòs. 

“Impulsem el que fas” és una convocatòria d’ajuts de l’Ajuntament de Barcelona que, a través
de Barcelona Activa, cerca millorar la situació socioeconòmica dels districtes i barris de la ciutat.