Impulsem 14 projectes a Sant Martí

dilluns, 13 gener, 2020 - 08:20

Impulsem el que fas 2019. 14 projectes per promoure l’economia de proximitat es desenvoluparan al 2020 al districte de Sant Martí, a través de la convocatòria d’ajuts “Impulsem el que fas” de l’Ajuntament de Barcelona i, impulsada per Barcelona Activa.

14 projectes per promoure l’economia de proximitat es desenvoluparan al 2020 al districte de Sant Martí, a través de la convocatòria d’ajuts “Impulsem el que fas” de l’Ajuntament de Barcelona i, impulsada per Barcelona Activa.

Concretament al districte de Sant Martí, s’han destinat un total de 333.175,60€ pels projectes aprovats. Tots ells, ben diferents, responent a les diverses necessitats del territori: un projecte relacionat amb l’emprenedoria i l’empresa de proximitat, quatre per a l‘impuls d’economies comunitàries i innovació social, dos de foment de l’ocupació de qualitat al territori, un de l’àmbit de la innovació social digital, tres de turisme responsable, i tres dins la modalitat de models agroalimentaris sostenibles.

L’educació i la formació i l’emprenedoria i l’ocupació són alguns dels àmbits d’actuació dels projectes aprovats, i per això no és d’estranyar que s’hi dediquin diverses iniciatives. És el cas del Centre d’Emprenedoria i Promoció Cooperativa de la Verneda i la Pau i el Campament d’innovació, creativitat i emprenedoria per a joves iniciatives col·lectives, iniciatives presentades per l’Associació de Persones Participants Àgora i Calidoscoop, respectivament, i que tenen per objectiu fomentar l’emprenedoria a través d’accions formatives en competències emprenedores. El projecte Impulsem l’ús social del REC de Novact REC, que consisteix en una prova pilot d’extensió del REC a través d’una plataforma multisectorial, i també projectes com ara el de Maridatges: cultura cooperativa & comunitària de QUESONI Cooperativa, que pretén establir un circuit de programacions culturals basades en la col·laboració entre projectes vinculats a l’economia social i equipaments de gestió comunitària, i el projecte Impuls a les obres de construcció de La Constructiva de La Constructiva, construcció cooperativa SCCL, que consisteix en un projecte de l’àmbit de la gestió de la construcció ètica i social que promou els valors cooperatius en el sector de la construcció a la ciutat.

Pel que fa a l’àmbit d’ocupació i la innovació social digital, s’han aprovat iniciatives tals com la plataforma digital Comunitat #ARTISTEM- Educació per a l’apoderament digital de la ciutadania de la Fundació Pere Tarrés, que te l’objectiu de capacitar a persones educadores en competències digitals, el projecte Genera! Eixamplar competències, generar oportunitats de l’Associació Martinet Solidari, recurs prelaboral al barri del Besòs i el Maresme per a persones en risc d’exclusió social que oferirà formació en castellà, català i alfabetització digital, i, finalment, la iniciativa Dones contra la precarietat de l’entitat Barabara Educació, destinada a abordar la precarietat laboral de dones aturades, on aquestes participaran en el procés de disseny, implementació i avaluació del mateix projecte.

Dins d’aquests 14 projectes, també trobem iniciatives de turisme responsable com ara el de Treball turístic digne: una aposta de ciutat de l’Associació ALBA SUD, que pretén potenciar i sensibilitzar entorn el treball digne en el turisme a través de processos de recerca, sessions de treball i publicació d’informes i llibre sobre els resultats obtinguts. Així mateix, l’Ecomuseu de la memòria oral i visual dels gitanos i gitanes de Barcelona de l’Asssociació Carabutsi, que a través d’entrevistes filmades, fotografies, arxius de so, etc pretén preservar el patrimoni de la població gitana, i també el projecte Virtualitats rurals presentat pel Centre d’ estudis Sant Martí de Provençals que consisteix en la realització de rutes virtuals per turistes amb recorregut per les zones rurals del barri a través de la resolució i superació d’enigmes, puzles i reptes.

També s’han aprovat iniciatives de models agroalimentaris sostenibles com per exemple el projecte Menjadors Escolars Agroecològics: eduquem en Sobirania Alimentaria de l’Associació Xamec que, a través de la formació i sensibilització de persones de l’àmbit dels menjadors escolars, pretén aconseguir un model alimentari pedagògic més just, saludable i sostenible. La iniciativa El Bon Cistell es fa Gran de l’Associació per al Desenvolupament Cultural, Ambiental i Humà  CEDAH, que pretén reforçar l’economia pagesa al territori, els circuits curts de comercialització i el comerç de proximitat tot distribuint productes ecològics a la zona, i finalment el projecte en format Taula Comunitària Alimentant el Besòs-Maresme per promoure l’alimentació saludable tot enfortint i consolidant dinàmiques de treball noves o ja existents al territori.