El sexe a l’època romana | Sants-Montjuïc

Exposició. La vida sexual dels antics romans era gaire diferent a la nostra? Esbrineu-ho al Museu d'Arqueologia de Catalunya fins el 2 de setembre.

L’exposició “El Sexe a l’època romana” ens desvetlla els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República fins al segle IV, a través d’una selecció de peces procedents de les col·leccions catalanes i dels textos llatins més suggeridors.

Horaris


Prostitució, adulteri, heterosexualitat, homosexualitat... La vida sexual dels antics romans era gaire diferent a la nostra? Tant les històries divines com les humanes estan plenes d'aventures amoroses, estratègies de seducció, passions, enganys i desenganys.

Les pintures i els objectes ens parlen de desinhibició i desenfrè, però sabem que també hi havia tabús i doble moral. L´exposició El Sexe a l´època romana ens desvetlla ara els aspectes més íntims de la vida dels romans des de la República fins al segle IV, a través d'una selecció de peces procedents de les col·leccions catalanes i dels textos llatins més suggeridors.

La mostra, adreçada a un públic adult, es divideix en cinc grans àmbits. El primer, Sexe i matrimoni, està dedicat a les relacions entre homes i dones, la seva evolució a través del temps i la posició de corrents filosòfics com l'epicureisme i l'estoïcisme enfront de les relacions sexuals i el matrimoni. El segon, Sexe, seducció i bellesa ens parla de l'atracció física i dels recursos que es podien utilitzar per seduir la persona desitjada. El tercer, Pràctiques sexuals, descriu les diverses formes de gaudir del sexe documentades a la societat romana, i la consideració que se´n tenia. Seguidament, l´exposició es trasllada a les Pràctiques sexuals fora del matrimoni, incidint en les múltiples relacions que es podien entaular fora de la parella legalment establerta, ja fos amb persones del mateix gènere, amb persones que cobraven per practicar el sexe o fins i tot amb animals. Finalment, el visitant es trasllada del món dels homes al món dels déus. I és que la Sexualitat divina servia com a pretext per justificar la vida sexual dels humans. Júpiter, Venus, Cupido, Hermafrodit, Príap i Bacus tenien les seves estratègies de seducció, les seves aventures, i els seus enganys i desenganys.

Al llarg de la mostra, el visitant es trobarà acompanyat en tot moment dels autors clàssics. Els consells d´Ovidi, de Sèneca, de Plaute o de Suetoni serveixen per contextualitzar les peces que s´hi exposen: objectes de tipus religiós o amb finalitat ritual, elements de la vida quotidiana, peces de l´àmbit públic i de la intimitat domèstica. Peces com la "Venus de Badalona", el "Vas de Bílbilis" (Calatayud), el "Fal·lus de Sasamón" o l´extens conjunt de llànties eròtiques, cridaran l´atenció del visitant ja sigui per la seva bellesa o per la seva explicitat... unes peces que, juntament amb els textos llatins, ens parlen de la vida íntima dels antics romans.

Error del Plànol BCN
No s’ha pogut carregar Plànol BCN degut a la configuració errònia dels paràmetres.

Museu d'Arqueologia de Catalunya

Adreça:
Pg Santa Madrona, 39*41
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
El Poble-sec
Codi postal:
08038
Població:
Barcelona