La memòria dels barris de Sants-Montjuïc | Sants-Montjuïc

Exposició. L'Arxiu Municipal de Sants-Montjuïc mostra algunes de les joies que atresora. Fins al 10 de setembre a la Sala Anselm Cartañà.

“Unitats de memòria. Sants-Montjuïc i el seu arxiu” és una exposició que vol apropar els arxius de districte a la ciutadania, donant a conèixer alguns dels seus fons, mostrant els diversos àmbits de la història dels barris i de la societat barcelonina a través de la documentació que conserven, i explicant també el conjunt de funcions i serveis que el personal d’aquests equipaments públics municipals compleixen en la seva tasca diària.

L’exposició porta per títol “Unitats de memòria” perquè els arxius de districte (que formen part de l’Arxiu Municipal de Barcelona) contenen les unitats de memòria de la “gran memòria” de Barcelona i és on es conserva el conjunt de documents del nostre passat ciutadà. Un coneixement necessari per saber com era aquesta part de Barcelona abans i com vivien els barcelonins i les barcelonines; un bagatge que és de tots i que és per a tots, i amb el qual construïm la història de la ciutat. Un arxiu que, a més, guarda fragments de vida viscuda i, per tant, conté històries apassionants, fotos increïbles i testimonis reveladors.

Aquesta exposició es divideix, per tant, en quatre àmbits que mostren la “memòria” de l’Arxiu de Sants-Montjuïc des de diverses vessants: un primer àmbit, dedicat a la “memòria urbana” del territori de Sants-Montjuïc on, a través de documents i fotografies, es pot comprovar com ha evolucionat amb el pas del temps el territori dels diversos barris que formen el districte; un segon àmbit ens aproxima a dos aspectes importants de la vida i la societat de la gent del districte de Sants: el treball a les fàbriques i l’aprenentatge a l’escola, a través de diversos documents, fotografies i objectes; el tercer àmbit vol posar de manifest que la memòria col·lectiva que conserva l’Arxiu es construeix a partir de les “memòries particulars”, és a dir, de les donacions privades que ha rebut; finalment, l’exposició es tanca amb un quart àmbit dedicat a l’actualitat de l’Arxiu i els serveis que posa a disposició de la ciutadania.

“Unitats de memòria. Sants-Montjuïc i el seu arxiu” és un projecte concebut des de la Direcció del Sistema Municipal d’Arxius de l’Ajuntament de Barcelona, comissariat per Xavier Cazeneuve, historiador especialitzat en l’estudi, recerca i divulgació de la història de Barcelona.

En el marc de l’exposició, que es podrà visitar des del 13 de juny fins al 10 de setembre, s’ha organitzat una taula rodona titulada “El Grup Escolar Lluís Vives: una escola per a un barri”, que anirà a càrrec de Cèlia Cañellas, historiadora, i Joan Sanromà, antic professor del Grup Escolar Lluís Vives. Aquesta activitat es durà a terme el 20 de juny, a les 18.30 h, a la mateixa seu de l’Arxiu Municipal de Sants-Montjuïc.

Horaris


L´exposició porta per títol "Unitats de memòria" perquè els arxius de districte (que formen part de l´Arxiu Municipal de Barcelona) contenen les unitats de memòria de la "gran memòria" de Barcelona i és on es conserva el conjunt de documents del nostre passat ciutadà. Un coneixement necessari per saber com era aquesta part de Barcelona abans i com vivien els barcelonins i les barcelonines; un bagatge que és de tots i que és per a tots, i amb el qual construïm la història de la ciutat. Un arxiu que, a més, guarda fragments de vida viscuda i, per tant, conté històries apassionants, fotos increïbles i testimonis reveladors.

Error del Plànol BCN
No s’ha pogut carregar Plànol BCN degut a la configuració errònia dels paràmetres.

Arxiu Municipal del Districte de Sants-Montjuïc

Adreça:
C Creu Coberta, 104
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
Hostafrancs
Codi postal:
08014
Població:
Barcelona