Exposició. L'Ateneu Enciclopèdic Popular recorda, actualitza i contextualitza els fets transcorreguts ara fa 100 anys per reivindicar la memòria històrica de les classes populars catalanes.

Aquest any se celebra el centenari de la Vaga de la Canadenca, una de les fites més importants del moviment obrer català. Dins d’aquest context, el Centre de Documentació Històric Social de l’Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona organitza aquesta exposició itinerant.

100 anys d’una època convulsa

La Vaga de la Canadenca s’inscriu dins els cicles de lluites del moviment obrer internacional que s’intensificà amb el triomf de la revolució russa i l’onada revolucionària que s’estengué per Alemanya el 1918. A casa nostra, aquest context es va manifestar amb l’increment de l’afiliació a la CNT i la creixent importància del moviment obrer anarcosindicalista.

Simultàniament als conflictes laborals i industrials, l’any 1919 tenen lloc una sèrie de mobilitzacions lligades als problemes de subsistència així com l’extensió de diferents pràctiques (furts i assalts a botigues i al transport d’aliments), a més de l’acció directa de les «autoreduccions», obligant als botiguers a vendre els productes a preus més raonables.

LA CNT, una força més que sindical

A més de la lluita sindical, la CNT articulava un ampli ventall de reivindicacions socials: els preus dels aliments i el cost dels lloguers de l’habitatge. Juntament amb les vagues, la lluita per la subsistència creà un clima d’àmplia inestabilitat social.

La burgesia catalana organitzava la seva estructura corporativa en la Federació Patronal Catalana, mentre s’accentuava la tensió entre regionalistes de la Lliga i els federalistes (republicans) amb el govern central. Tot això en el marc d’una crisi profunda del sistema polític espanyol, amb un protagonisme creixent de l’exèrcit davant la inoperància dels partits polítics.

Horaris


Aquest any se celebra el centenari de la Vaga de la Canadenca, una de les fites més importants del moviment obrer català que va aconseguir, entre d´altres coses, la jornada laboral de 8 hores.

Dins d´aquest context, el Centre de Documentació Històric Social de l´Ateneu Enciclopèdic Popular de Barcelona, organitza l´exposició itinerant «L´any de la Canadenca, de la vaga al locaut», un recorregut que vol contextualitzar i actualitzar els fets transcorreguts ara fa 100 anys i reivindicar la memòria històrica de les classes populars catalanes que van lluitar per tants drets dels que avui gaudim.

100 anys d´una època convulsa
La Vaga de la Canadenca s´inscriu dins els cicles de lluites del moviment obrer internacional que s´intensificà amb el triomf de la revolució russa i l´onada revolucionària que s´estengué per Alemanya el 1918. A casa nostra, aquest context es va manifestar amb l´increment de l´afiliació a la CNT i la creixent importància del moviment obrer anarcosindicalista.

Conflictivitat estesa
Simultàniament als conflictes laborals i industrials, l´any 1919 tenen lloc una sèrie de mobilitzacions lligades als problemes de subsistència així com l´extensió de diferents pràctiques (furts i assalts a botigues i al transport d´aliments) a més de l´acció directa de les «autoreduccions», obligant als botiguers a vendre els productes a preus més raonables.

LA CNT, una força més que sindical
A més de la lluita sindical, la CNT articulava un ampli ventall de reivindicacions socials: els preus dels aliments i el cost dels lloguers de l´habitatge. Juntament amb les vagues, la lluita per la subsistència creà un clima d´àmplia inestabilitat social.

La resposta d´una patronal organitzada
La burgesia catalana organitzava la seva estructura corporativa en la Federació Patronal Catalana, mentre s´accentuava la tensió entre regionalistes de la Lliga i els federalistes (republicans) amb el govern central. Tot això en el marc d´una crisi profunda del sistema polític espanyol, amb un protagonisme creixent de l´exèrcit davant la inoperància dels partits polítics.

Error del Plànol BCN
No s’ha pogut carregar Plànol BCN degut a la configuració errònia dels paràmetres.

La Lleialtat Santsenca

Adreça:
C Olzinelles, 31
Districte:
Sants-Montjuïc
Barri:
Sants
Codi postal:
08014
Població:
Barcelona