A banda i banda del carrer de la Creu Coberta s’estén, com si fos un ventall, el barri d’Hostafrancs, situat al districte de Sants-Montjuïc. Emmarcat, a més, pels carrers de Tarragona i del Moianès i la gran via de les Corts Catalanes, amb la plaça d’Espanya com a punt de trobada, els seus carrerons de cases obreres conserven el caràcter genuí de l’antiga vil·la de Sants —annexionada el 1897— dins d’una metròpoli com Barcelona, que ofereix tantes possibilitats.

Carrer Creu CobertaFes clic per ampliar la imatge

El carrer de la Creu Coberta forma part de l’eix comercial més llarg d’Europa. L’Associació de Comerciants hi organitza moltes activitats.

Juntament amb el barri veí de Sants, Hostafrancs gaudeix de l’eix comercial més llarg d’Europa, el dels quatre quilòmetres que recorre, des de la plaça d’Espanya, l’històric carrer de la Creu Coberta, que canvia de nom alguns metres més enllà per anomenar-se carrer de Sants. En aquest extens i històric eix, hi trobem establiments centenaris que configuren el caràcter comercial, però també local i de proximitat, del barri, i tots aquests trets identificatius es barregen amb els marcats trets industrials d’aquest extrem de la ciutat.

Un dels establiments més destacats és la Cistelleria Siscart, una botiga amb més de 100 anys d’història. “Els anys d’experiència ens han servit per conèixer què és el que necessiten els clients i les clientes, de manera que ara els podem oferir el que necessiten”, explica la Joana Siscart, la regent de l’establiment. El tracte de tu a tu, la proximitat i l’adaptació és la fórmula secreta d’aquesta botiga, l’especialitat de la qual ha contribuït a fer que l’eix de la Creu Coberta sigui conegut més enllà del districte.

Un teixit associatiu amb nombroses fites

La Festa Major d’Hostafrancs, celebrada en honor de l’Àngel Custodi, ha estat durant 150 anys el punt de trobada del teixit associatiu d’Hostafrancs, estretament vinculat a la resta del districte. Amb el pas dels anys, les comissions de festes tradicionals es van anar apagant per donar el relleu a les entitats socials i culturals del barri, totes agrupades en la Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs. La festa major, celebrada entre el final del setembre i l’inici de l’octubre, just després de les festes de la Mercè, permet al veïnat d’Hostafrancs gaudir dels actes més tradicionals, com ara la Fira de la Magrana o el ball de Rams, i d’esdeveniments més innovadors, com el nou ball de diables.

Aquest és un dels nombrosos punts de trobada del teixit associatiu, el qual, més enllà de la Transició, ha aconseguit grans canvis urbanístics i arquitectònics per millorar la qualitat de vida del barri. Les grans fites veïnals han estat el parc de l’Espanya Industrial, que enllaça el barri amb l’estació de Barcelona-Sants, la plaça de Joan Pelegrí, el parc de l’Escorxador o el poliesportiu. El Centre Cívic Casinet és un bon lloc per vehicular totes les necessitats socials i urbanístiques, a més de les inquietuds culturals, i aporta al teixit associatiu un autèntic punt de trobada.

 

Mercat d'HostafrancsFes clic per ampliar la imatge

El Mercat d’Hostafrancs, obra de l'arquitecte Antoni Rovira i Trias, es va inaugurar el 1888.

Seu del Districte de Sants-Montjuïc.Fes clic per ampliar la imatge

L’antiga Tinença d’Alcaldia d’Hostafrancs és la seu del Districte de Sants-Montjuïc.

La tranquil·litat: el seu tresor més gran

Hostafrancs és un barri que no està “de moda” pel que fa a les tendències de la ciutat, i la tranquil·litat que alberga és un tresor molt cobejat. Això permet que, als carrerons que s’hi obren pas, encara s’hi trobi impresa una petjada industrial i obrera capaç de mantenir la importància d’un passat forjat amb l’esforç del veïnat. També hi destaca la convivència de cultures plurals, com la de la comunitat gitana catalana, molt arrelada a la zona, que coexisteix amb l’arribada de persones migrades de l’Àsia Central. Això no impedeix, però, que a Hostafrancs els veïns i veïnes es coneguin, es relacionin de tu a tu i es saludin pel nom quan passegen pel carrer.

Plaça Joan PelegriFes clic per ampliar la imatge

La plaça de Joan Pelegrí ocupa el solar de l’antiga fàbrica Hamsa i actualment forma part de la Superilla d’Hostafrancs.

Escola Miquel BleachFes clic per ampliar la imatge

Durant la Festa Major d’Hostafrancs, sobre la façana de l’Escola Miquel Bleach es projecta un mapping fet per nens i nenes del barri.