Jornades Trenca/Ments: salut mental i benestar emocional

05/10/2023 - 13:06

Trenca/Ments va néixer l’any 2022 per coordinar diferents agents del barri de la Marina i promoure l’autocura en la gestió de les emocions i la salut mental, tot compartint inquietuds i experiències. La segona edició d'aquest cicle d'activitats per reflexionar col·lectivament sobre la cura emocional i mental del veïnat rep el suport de l'Ajuntament a través del programa VilaVeïna.

ACTE INAUGURAL
Dimarts 10 d’octubre a les 18.30 h a la Sala Maremar
Col·loqui dinàmic al voltant dels estigmes i estereotips en relació a la salut mental. A càrrec d’Amb Experiència Pròpia.

CUIDANT LA COMUNICACIÓ
Dimecres 11 d’octubre a les 17 h a l’Espai Veïnal Química
Taller adreçat a persones cuidadores que volen millorar les seves competències comunicatives i el vincle amb la persona cuidada. A càrrec de l’Associació de Neurociència Aplicada.

GESTIONEM LES EMOCIONS
Dimarts 17 d’octubre a les 18.30 h al Centre Cívic La Cadena
Sessió per aprendre a identificar i regular les emocions que ens travessen en el dia a dia. A càrrec de les referents emocionals del CAP La Marina i del CAP Carles Ribas.

LES PERSONES CUIDADORES I EL DOL
Dimecres 25 d’octubre a les 17 h al Centre Cívic La Cadena
Xerrada adreçada a persones cuidadores per parlar de les diferents situacions de dol que poden viure. A càrrec de la referent de benestar emocional del CAP Doctor Carles Ribas.

EL MEU MÓN COM A AUTISTA
Dijous 26 d’octubre a les 19 h al Centre Cívic Casa del Rellotge
Judith Huerta Flores ens explica què és l’autisme i com ho viu en primera persona.

MOVIMENT EXPRESSIU: HARMONIA COS I MENT
Dimarts 7 de novembre a les 10 h al Centre Cívic La Cadena
Participants del Club Social Ments Obertes i de A la Marina ens Cuidem exploren el moviment conscient. A càrrec de Nuria Soto García, psicòloga integrativa.

FILLS/ES D’IMMIGRANTS, ESTRANGERS/ES PER TOTA LA VIDA
Dijous 9 de novembre a les 18.30 h a l’Ateneu l’Engranatge
Debat al voltant de les “segones generacions” de famílies que han fet un procés migratori, amb les companyes de l’Associació Guineocatalana Bisilia. A càrrec de la Taula d’Interculturalitat de la Marina.

ACOMPANYANT-TE CREIXEM JUNT@S
Dimarts 14 de novembre a les 17.30 h al Centre Cívic La Cadena
Xerrada sobre acompanyament emocional infantil en l’etapa 0-6. A càrrec de Mari Carmen Fernández, treballadora social, i Sonia de Abril Fernández, psicòloga i coordinadora del Centre d’Atenció Precoç (CDIAP ASPACE). En aquesta activitat s’ofereix servei de canguratge; cal sol·licitar-lo per WhatsApp al 722 84 77 35.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE INTERNAMENT (Angle Editorial)
Dijous 16 de novembre a les 19 h al Centre Cívic Casa del Rellotge
Parlem de salut mental a partir de la història de la Maia, una autoficció crítica basada en l’experiència de la pròpia autora. A càrrec d’Amb Experiència Pròpia i l’autora Mònica Ramoneda Rueda.

COM AJUDAR ELS INFANTS A GESTIONAR LES SEVES PORS
Dilluns 20 de novembre a les 17.30 h a la Biblioteca Francesc Candel
Veurem com es va forjant la por en els infants, però sobretot com els podem ajudar a gestionar els seus temors, amb jocs i d’altres eines pràctiques. A càrrec de Janet Recasens, educadora infantil i mentora emocional.

LA FIRA DE RECURSOS
Divendres 24 de novembre de 17 a 20 h al Centre d’Atenció Integral (CAI)
Fira d’entitats vinculades a la salut mental del districte de Sants-Montjuïc. A càrrec de Ments Obertes i del Pla de Desenvolupament Comunitari.

DOCUMENTAL: CUANDO YA NO ESTÉ
Dimarts 28 de novembre a les 18.30 h a la Sala Maremar
Tot i que ens sigui difícil i dolorós enfrontar-nos a la pèrdua, és una realitat que hi és i que hem d’afrontar. Perquè les persones amb discapacitat pateixen per la pèrdua dels éssers estimats i necessiten ser acompanyats. A càrrec d’Afecto Mariposa.

ACTE DE TANCAMENT
Dijous 30 de novembre a les 18.30 h a la Biblioteca Francesc Candel
Acte de cloenda de les jornades Trenca/Ments, amb la lectura dels microrelats finalistes i lliurament dels premis del concurs. A càrrec de la comissió de Trenca/Ments.

EXPOSICIÓ “PINTAR PER A VIURE”
Del 5 al 27 d’octubre al Centre Cívic Casa del Rellotge
Inauguració: dijous 5 d’octubre a les 18.30 h. Mostra col·lectiva d’obres realitzades al Taller d’Art que té lloc al centre cívic cada dijous. A càrrec de Xarxa Sense Gravetat.

EXPOSICIÓ “EXPRESSIONS DIVERSES”
Del 3 d’octubre al 29 de novembre al Centre Cívic La Cadena
Inauguració: dimarts 3 d’octubre a les 19 h. Col·lecció diversa de creacions artístiques provinents de la imaginació i la llibertat de pensament. A càrrec de Club Social Ments Obertes.

CONCURS DE MICRORELATS
Del 10 d’octubre al 17 de novembre (presentació de textos)
Lliurament de premis: 30 de novembre a les 18.30 h a la Biblioteca Francesc Candel
T’animes a escriure un microrelat entre 180 i 300 paraules sobre la salut mental i el benestar emocional? Podeu consultar les bases en aquest enllaç.

Trenca/Ments va néixer l’any 2022 amb l’objectiu de coordinar diferents agents del barri per tal de promoure l’autocura en la gestió de les emocions i la salut mental. Aquesta proposta cultural busca trencar els estigmes relacionats amb la salut mental, els malestars emocionals i la cura de la ment. A més, l’esdeveniment vol donar a conèixer els recursos i serveis disponibles al barri de la Marina per ajudar la ciutadania i, d’aquesta manera, crear xarxa entre diversos agents.

A banda del suport de l’Ajuntament de Barcelona a través del programa VilaVeïna, aquesta segona edició del cicle Trenca/Ments compta amb la col·laboració de nous agents del barri i del territori: la Biblioteca Francesc Candel, el Centre Cívic Casa del Rellotge-Sala Pepita Casanellas i el Centre Cívic La Cadena, el CAP de la Marina, el CAP Doctor Carles Ribas, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el Pla de Desenvolupament Comunitari, el col·lectiu Amb experiència pròpia, el Club Social Ments Obertes, el programa “A la Marina ens cuidem”, el Centre d’Atenció Precoç (CDIAP ASPACE) i Konsulta’m.

Més informació