L’Institut Escola ARTS impulsa la creació del refugi climàtic “Jardí de l’ARTS”

07/11/2023 - 09:48

L’alumnat de 2n d’ESO del centre de la Xarxa ha reformat artísticament aquest curs el seu nou pati sota criteris de sostenibilitat. El projecte dona continuïtat a la proposta que va fer l’alumnat el curs passat en el marc de la iniciativa “Joves per l’emergència climàtica”.  

A l’Institut Escola ARTS, d’Hostafrancs, aquest curs s’han dedicat a portar a terme un projecte anomenat “Jardí de l’ARTS”. Ens comparteixen l’experiència:

“Durant el curs 2021-22, l’alumnat de 1r de l’ESO vam realitzar el Projecte de Sostenibilitat del qual en va sortir la proposta de crear un refugi climàtic al pati de l’edifici nou de l’ARTS on ens acabem de traslladar.

El projecte “Jardí de l’ARTS” consisteix a buscar maneres de reformar artísticament el pati de l’ARTS posant una mica de verd a tant de ciment. Les professores que ens han acompanyat són la Susanna Reigada Sanz (Biologia) i l’Elisenda Cartañá Marquès (Ciències Socials) i hi hem participat tot l’alumnat de 2n d’ESO. Cada classe, durant un trimestre, ha estudiat, dissenyat i executat una proposta per una zona del pati per aconseguir tenir un pati més verd, agradable i sostenible a final de curs.

Durant el primer trimestre, la classe de 2n A vam proposar delimitar el perímetre del pati. Ho vam fer creant estructures de palets (val a dir que aquí ens va haver d’ajudar l’alumnat de 3r d’ESO) amb rodes, ja que, com que no tenim punts d’aigua, calia que poguéssim aproximar els palets a les zones més ombrívoles i prop dels vàters, únic punt d’aigua actual. Aquest grup vam estudiar quines plantes sobreviuen més en aquell espai i vam fer una campanya per demanar esqueixos de plantes crasses entre les famílies de l’Institut Escola. També vam demanar testos que vam pintar i encolar perquè tot quedés una mica més colorit.

Durant el segon trimestre, amb l’inici de l’hivern, la classe de 2n C vam haver de treure les plantes dels palets per a resguardar-les del fred. Les plantes s’han hagut de quedar al seu “hospital” la resta de l’any per culpa del posterior decret de sequera.

Quan vam tornar de les vacances de Nadal, ens vam trobar que una part del pati estava en obres i a més a més ens havien tallat 10 arbres! Ara més que mai calia posar verd! Així que 2n C ens vam proposar enjardinar un espai de terra, així com un jardí vertical. Després de fer una cerca sobre plantes i jardins verticals (inclòs vam anar a visitar el que estaven construint a Montjuïc) el grup va començar a treballar en l’execució de la seva proposta. En aquest cas, el color al pati el posaven les mateixes plantes.

Finalment, durant el tercer trimestre la classe de 2n B teníem l’objectiu d’acabar el projecte. Però primer de tot ens hem trobat una dificultat: el jardí vertical de l’altre grup s’estava caient! Per això l’hem tret i, agafant la seva idea i reutilitzant les plantes, hem investigat maneres més segures de fer jardins verticals aplicant la solució dels tubs de PVC.

Estem molt contents amb aquest petit gran projecte. I tot i que encara ens agradaria fer-hi moltes altres coses com fonts, bancs, pèrgoles, etc. estem molt orgullosos i orgulloses de tot el que hem pogut construir amb les nostres mans per a fer del nostre pati un lloc millor“.