Comprar al barri i pagar amb recs té premi

03/07/2024 - 16:38

Gràcies al projecte REConVerdtim Sants-Montjuïc, cada cop són més les botigues i serveis que admeten el pagament amb aquesta moneda ciutadana de Barcelona. Creada al 2018, fa dos anys va començar a circular pels barris de Sants i el Poble-sec en forma de REC Cultural, sobretot als centres cívics i establiments culturals. Ara s'estén a tot el districte: no fa gaire que s'hi han adherit diverses parades del Mercat de la Marina.

El Recurs Econòmic Ciutadà (REC) és una moneda ciutadana centrada a promoure el consum de proximitat a Barcelona. Quan pagues amb recs, fent servir l’app que permet fer-ho, t’assegures que qui et cobra ho reinvertirà en productes i serveis d’altres persones o empreses de la ciutat, que també en fan servir.

Des de l’any passat, a Sants-Montjuïc s’impulsa una campanya sobre la importància d’aquest consum conscient, amb activitats als diversos barris com tallers sobre alimentació saludable, sortejos de premis en recs, paneres de productes de les botigues locals… A més, des de l’app es llancen reptes setmanals per incentivar-ne l’ús, que comporten bonificacions en forma de recs addicionals al moneder virtual de qui supera aquests reptes i “super-reptes”. El projecte REConVerdtim Sants-Montjuïc compta amb 9.000 € dedicats a bonificacions en REC per a premis i sortejos que en facin l’ús més atractiu. Aquestes bonificacions en recs podran gastar-se fins al 31 de març de 2025.

La història del REC a Sants-Montjuïc

Al setembre de 2022, el REC va començar a circular pels barris de Sants i el Poble-Sec gràcies a la iniciativa del REC Cultural, impulsada amb l’Institut de Cultura de Barcelona per incentivar el consum cultural de proximitat mitjançant bonificacions del 50% per la recàrrega de recs. Durant aquella prova pilot, més de de 1.000 persones van fer circular prop de 200.000 recs entre 50 establiments culturals. S’ha de destacar l’ús que se’n va fer per pagar les inscripcions als tallers dels centres cívics i culturals El Sortidor, Albareda, Cotxeres de Sants i Casinet d’Hostafrancs, però també compres en llibreries i en altres escoles de música, de pintura o de dansa.

Durant els darrers mesos s’hi han seguit adherint nous establiments en aquests barris. Els últims fins ara han estat algunes parades del Mercat de la Marina. Trobaràs tots els comerços i serveis on s’accepten recs en aquest mapa en línia, que es va actualitzant a mesura que més establiments es van adherir al REC.

La campanya REConVerdtim Sants-Montjuïc es duu a terme en col·laboració amb Rezero, promotora del projecte Comerç Verd, que porta anys treballant a Sants-Montjuïc, a més d’altres entitats que han donat el seu suport explícit per estendre l’ús de la moneda ciutadana a tots els barris del districte a base de:

  • Millorar la coordinació amb el sector del comerç a través de la cooperació amb les associacions de comerciants per crear una campanya de mobilització ciutadana que fomenti comportaments ecosocialment responsables amb focus al comerç de proximitat.
  • Reforçar la sensibilització de la ciutadania de Sants-Montjuïc vers les alternatives per impulsar models de vida més sostenibles, modificant els patrons de consum, potenciant el consum conscient, el comerç de proximitat i l’alimentació sostenible.

REConVerdtim Sants-Montjuïc ha rebut una de les subvencions per al desenvolupament de projectes en el marc del Pla d’Acció per l’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona. Les línies d’actuació en què vol incidir són l’economia, el consum local i la cultura climàtica.