«Barcelona, 1979. La democràcia des dels barris»

23/09/2019 - 19:19

Memòria. Aquesta exposició recorda les lluites veïnals i l'arribada de la democràcia als barris de Sants-Montjuïc fa 40 anys.

Del 27 de setembre de 2019 al 5 de gener de 2020, a la Sala Anselm Cartañà de la seu del Districte de Sants-Montjuïc es pot visitar l'exposició «Barcelona, 1979. La democràcia des dels barris». La mostra s’emmarca en els actes de celebració del 40è aniversari de les primeres eleccions municipals democràtiques després del franquisme, dins dels quals l’Arxiu Municipal participa aportant-hi documentació que recupera la memòria visual, documental i històrica de cada barri.

Els darrers anys de la dècada dels 70 i principis dels 80 van ser decisius pel que fa a les mobilitzacions veïnals i laborals. Precisament l’essència obrera i fabril de Sants, Hostafrancs i la Bordeta va situar aquests barris entre els més reivindicatius de tot Barcelona, tal com demostra el gran teixit associatiu que encara hi perdura, i la lluita per reivindicacions històriques com són la recuperació de l’antic Vapor Vell o la fàbrica l’Espanya Industrial, dues de les fites que han marcat la lluita veïnal santsenca.

Després de Nou Barris i Gràcia, arriba a Sants-Montjuïc l’exposició «Barcelona, 1979. La democràcia des dels barris» per mostrar a la ciutadania com van viure aquests barris els canvis polítics, socials i culturals a partir de les eleccions municipals del 3 d’abril de 1979. L’exposició es pot visitar fins al 5 de gener a la Sala Anselm Cartañà, que com l’Arxiu Municipal de Sants-Montjuïc es troba a la planta -1 de la seu del Districte (c. Creu Coberta, 104, metro Hostafrancs (L1)).

En paral·lel s’ha programat una taula rodona per aprofundir sobre el tema, amb el títol «Sants-Montjuïc: transformar i democratitzar el barri (i la ciutat)», que tindrà lloc dijous 14 de novembre, a les 18.30 h, a la mateixa seu de l’Arxiu Municipal del Districte.