Afectacions al servei de Rodalies al seu pas per Barcelona aquest estiu

17/07/2020 - 14:37

Mobilitat i transports. Les línies més afectades seran l’R1, l’R2 i l’R4.

Les actuacions que Adif executarà durant els propers mesos a la infraestructura ferroviària comportaran importants afectacions als serveis ferroviaris de Barcelona. Les línies més afectades seran l’R1, l’R2 i l’R4, però s’ha treballat per garantir la mobilitat i perquè les afectacions perjudiquin la ciutadania al mínim possible. Durant aquestes afectacions els títols de Rodalies seran vàlids per realitzar el transbordament a les estacions de metro.

Aquest estiu Adif durà a terme diferents actuacions que comportaran importants afectacions en el conjunt del servei de Rodalies de Catalunya.

En el cas de Barcelona, les estacions que es veuran directament afectades seran les de Passeig de Gràcia, Plaça Catalunya i El Clot – Aragó.

D’altra banda, si es vol viatjar fora de Barcelona amb les línies on s’estan fent actuacions, cal tenir en compte que es poden trobar afectacions en determinats trams.

Obres de La Sagrera: afectacions a l’estació d’El Clot – Aragó

Les actuacions que Adif durà a terme a La Sagrera obligaran a circular en via única en un tram d’1,7 quilòmetres al tram entre les estacions de Sant Adrià de Besòs i El Clot – Aragó.

Aquesta limitació de la capacitat operativa comportarà una reducció de l’oferta als trens de la línia R1.

Aquesta obra es realitza per traslladar les vies de la línia R1 al seu emplaçament definitiu a la futura estació de La Sagrera.

Amb aquestes actuacions, afegides a les que s’inicien també en l’àmbit de Martorell, el servei de l’R1 es prestarà de la manera següent:

 • Malgrat de Mar – L’Hospitalet de Llobregat: reducció de l’oferta
  • Sis trens per hora i sentit en hora punta
  • Quatre serveis per hora i sentit durant la resta de la jornada
 • Blanes-Malgrat: servei per carretera per les obres del reconstrucció del pont ferroviari sobre el riu Tordera
 • L’Hospitalet de Llobregat – Molins de Rei: Derivat de les obres del corredor mediterrani a Martorell, els viatgers disposen dels trens de l’R4.

La complexitat de les tasques obligarà a interrompre la circulació de trens entre Badalona i Barcelona El Clot – Aragó el primer cap de setmana de les actuacions, 25 i 26 de juliol, i l’últim, 14 i 15 de novembre. D’aquesta manera, aquests dos caps de setmana el servei de l’R1 en aquest tram es prestarà de la manera següent:

 • Malgrat de Mar – Badalona: Servei habitual en tren
 • Badalona – El Clot Aragó: Viatgers que es dirigeixen al metro i a la línia B7 cap a Sant Adrià de Besòs. Des d’aquesta línia els clients disposen dels serveis de Tram.

Obres 4+4 a Sants: Afectacions a les estacions de Plaça Catalunya i Passeig de Gràcia

Les obres que Adif està executant a Sants comportaran importants afectacions durant els caps de setmana del 22 i 23 d’agost i 29 i 30 d’agost. En el moment d’aproximar-se la modificació es potenciarà la comunicació als clients.

Durant el cap de setmana del 22 i 23 d’agost es tancarà la circulació de trens pel túnel de Plaça de Catalunya. D’aquesta manera, es concentraran les circulacions pel túnel de Passeig de Gràcia:

 • R1, R4 i R12: Trens desviats per Passeig de Gràcia
 • R3: Limitarà el recorregut a Sant Andreu Arenal – Puigcerdà.
 • R2 sud: Començarà o s’acabarà a Barcelona Sants.
 • R11: Inici i final de línia a Estació de França

Els canvis de recorregut dels trens de l’R2 sud i l’R11 permeten alliberar capacitat al túnel i minimitzar l’afectació de les línies directament afectades.

El cap de setmana del 29 i 30 d’agost es tancarà la circulació pel túnel de Passeig de Gràcia , per la qual cosa només quedarà operatiu el túnel de Plaça de Catalunya:

 • R2 nord: Trens desviats per Plaça de Catalunya
 • R2 sud: inici i final de servei a Barcelona Sants
 • R11: inici i final a Estació de França
 • R3: limitarà el recorregut a Sant Andreu Arenal – Puigcerdà.

Durant el cap de setmana del 15 i 16 d’agost l’afectació al servei només serà de 6 hores, entre les 23.30 hores del 15 d’agost i les 05.30 hores del dia 16, per la qual cosa les modificacions seran mínimes.

Finalment, a partir del 20 de juliol i fins al 30 d’agost, es desviaran pel túnel de Passeig de Gràcia els últims trens de les línies R1, R3 i R4 (cinc en total) i els dos primers de la línia R3. Des del dia 20 els sis trens de l’R2 que passaven per Plaça de Catalunya recuperaran el seu recorregut habitual.

Durant aquestes afectacions els títols de Rodalies seran vàlids per realitzar el transbordament a les estacions de metro.

Afectacions a les línies R4, R1 i R2 en el marc del corredor mediterrani

Entre el 25 de juliol i el 15 de novembre les obres que Adif executarà en diferents punts de la xarxa relacionades amb la futura infraestructura del corredor mediterrani comportaran importants afectacions, principalment a la línia R4 i de manera indirecta als serveis de la línia R1 i R2, al tram Molins de Rei – L’Hospitalet de Llobregat.

R4 (Sant Vicenç de Calders – Manresa)

Les obres que es duran a terme al túnel de Martorell obligaran a interrompre el servei ferroviari entre Martorell i Sant Sadurní d’Anoia, de manera que, si es vol anar des de Barcelona fins més enllà de Martorell, es trobaran afectacions.

Per garantir la mobilitat de la ciutadania s’establirà un servei alternatiu per carretera entre aquestes estacions. El dispositiu tindrà personal d’informació i atenció al client, que es distribuirà a Martorell, Sant Sadurní i Gelida.

Altres actuacions a la part sud de la línia provocaran la reducció del servei a un tren per hora i sentit entre Sant Vicenç de Calders i Sant Sadurní d’Anoia.

D’aquesta manera en el període esmentat el servei de la línia R4 es prestarà d’aquesta manera:

 • Sant Vicenç de Calders – Sant Sadurní: un tren per hora i sentit
 • Sant Sadurní – Martorell: servei alternatiu per carretera
 • Martorell – Manresa: servei habitual

R1 (Molins de Rei Maçanet-Massanes)

D’altra banda, aquestes obres d’Adif provoquen afectacions als trens de la línia R1 amb origen o destinació a Molins de Rei, que durant el període d’actuacions començaran o acabaran el seu recorregut a l’Hospitalet de Llobregat.

Els viatgers del trajecte de l’Hospitalet disposen dels trens de la línia R4 de Rodalies de Catalunya, si volen arribar fins a Molins de Rei.

R2 (Maçanet-Massanes – Sant Vicenç de Calders)

Finalment, el desviament obligat dels trens de mercaderies per la línia de la costa i la utilització del túnel del Gornal per encaminar-se cap a Castellbisbal afecten els serveis de la línia R2 amb una reducció de l’oferta, ja que queda reduïda la capacitat de la infraestructura.

Campanya de comunicació i atenció al client

Per tal d’atendre les necessitats d’informació dels viatgers, la Generalitat de Catalunya i Renfe reforçaran els equips d’atenció al client i de seguretat a les estacions afectades. Amb aquest objectiu, s’utilitzaran, a més, diferents suports d’informació:

 • 110.000 díptics
 • 1.000 cartells a trens i estacions
 • Missatges a megafonia de trens i estacions
 • Màquines autovenda
 • Pantalles informatives
 • Telèfons d’informació: 900 41 00 41 i 012
 • www.rodaliesdecatalunya.catwww.renfe.com, @rodalies i @renfe
 • Opis a les principals estacions de Barcelona