Alencop: una cooperativa inclusiva, sostenible i transformadora

25/04/2018 - 16:45

Cooperativisme. La cooperativa Alencop, dedicada a la recollida a domicili de ferralla i d’electrodomèstics i un exemple de nova indústria, estrena seu al Bon Pastor.

L'any 2015 un grup de persones de diferents nacionalitats de l'africa subsahariana van decidir crear Alencop, una cooperativa que garantís unes condicions de treball i de vida dignes per al col.lectiu dedicat a la recollida i la gestió correcta de ferralla i d'electrodomèstics en desús. El projecte és un exemple de nova indústria, neta i sostenible, i de dinamització de polígons de la ciutat, amb la nova seu al Bon Pastor.

Nova indústria

Actualment Alencop ofereix un servei gratuït de recollida a domicili de ferralla i d’aparells elèctrics i electrònics als districtes de Sant Martí, Sant Andreu i a tres barris de l’Eixample (Dreta de l’Eixample, el Fort Pienc i la Sagrada Família). Les noves instal·lacions els permetrà ampliar el radi d’actuació als districtes de Sants, l’Esquerra de l’Eixample i la meitat de Nou Barris.

La iniciativa s’emmarca en el Pla de barris del Bon Pastor i Baró de Viver, que inclou un pla d’accions específiques per dinamitzar el polígon fent servir les naus sense ús per a projectes cooperatius i d’economia verda i circular, i també forma part del Pla de desenvolupament econòmic del districte, que té en la reindustrialització no-contaminant i transformadora un dels principals motors.

Economia social i cooperativa

Amb l’objectiu d’allargar el cicle de vida dels electrodomèstics, es posa en marxa un nou servei de reparació d’aparells electrònics per fer-ne possible la reutilització. Un cop reparats, es comercialitzaran a la nova botiga d’aparells de segona mà, que en breu tindrà una versió en línia. A més, s’està adequant un espai on la ciutadania podrà reparar els seus electrodomèstics amb les eines i l’assessorament dels experts d’Alencop.

L’any passat la cooperativa va fer 110 recollides mensuals, amb una mitjana de 66 quilograms per recollida, i està pendent que es tramiti la llicència de gestió de residus per poder tractar-los i desballesta-los, tasques que actualment es fan en plantes de reciclatge.

Més enllà de l’impacte en la sostenibilitat mediambiental del territori, l’objectiu de la cooperativa és afavorir la integració social i la capacitació econòmica de les persones en situació de vulnerabilitat. Alencop regularitza la situació dels seus membres mitjançant contractes de treball, a més de satisfer-ne les necessitats bàsiques, d’habitatge i de formació.