Donem aliments a qui ho necessita

28/04/2020 - 18:52

Inclusió. Els serveis socials municipals i les ONG distribueixen cada cop més aliments i productes higiènics a les persones que ho necessiten.

La crisi sanitària i social provocada per la Covid-19 ha fet activar serveis públics extraordinaris de distribució d’aliments i reforçar les xarxes de solidaritat que ja funcionaven, perquè ara hi ha més persones que ho necessiten. El nou servei de suport a l’alimentació de persones vulnerables té tres punts de distribució, a Hostafrancs, al Poble-sec i a la Marina.

Cada matí es reparteixen en format pícnic centenars d’àpats a persones individuals (no famílies amb infants) que hi acudeixen soles. Són àpats precuinats que dona la fundació del xef José Andrés. S’hi pot anar directament en cas de necessitat, no cal derivació prèvia dels Serveis Socials. Aquests són els tres punts de distribució:

  • Carrer de Tarragona, 141 (seu del SAIER): de dilluns a dissabte, d’11.30 a 13.30 h.
  • Avinguda del Paral·lel, 97 bis (menjador social): de dilluns a diumenge, de 12 a 14 h.
  • Carrer dels Alts Forns, 87 (Casal de Barri de la Vinya): de dilluns a dissabte, d’11.30 a 13.30 h.

D’altra banda, el servei municipal d’Àpats en Companyia s’ha reconvertit en Àpats a Domicili, per evitar el contacte directe dels professionals amb les persones beneficiàries. Ara són un 30% més al conjunt de la ciutat.

Xarxes de solidaritat

Diverses ONG lliuren diàriament menjar i productes d’higiene a persones i famílies en risc d’exclusió social. A Sants, la Fundació Canpedró ha convertit el seu menjador social del carrer del Sant Crist en punt de distribució per a 75 persones i Gra de Blat també en porta als domicilis de persones vulnerables que estan totalment confinades. Els centres de culte (parròquies i mesquita) mantenen o estan mirant de reprendre la distribució periòdica d’aliments i productes de primera necessitat a les famílies més necessitades de cada barri o comunitat. Tots aquests punts es nodreixen del Banc d’Aliments i del Banc de Productes No Alimentaris de l’associació La Nau, que ha fet una crida per recollir roba i productes d’higiene també per a hospitals i residències.

A Sants, Hostafrancs i la Bordeta, dimarts i dijous de 18 a 20 h en aquests cinc punts recullen aliments imperibles (que no es facin malbé) i productes higiènics per als veïns i veïnes que la situació de confinament ha deixat sense recursos. Si és el vostre cas, podeu demanar-ne a través del correu xarxaalimentssants@gmail.com.

Al Poble-sec, dilluns i divendres de 17 a 18 h recullen aliments i productes d’higiene personal a l’Ateneu Cooperatiu La Base. També els divendres a Can Bandarra, el local dels Castellers del Poble-sec, que ha esdevingut el magatzem al barri de Sanitaris per la República. El Sindicat de Barri i el Comitè Revolucionari d’Aliments els distribueixen entre les famílies i els col·lectius més necessitats del barri. Els productes d’higiene personal també es poden portar tots els dies de dilluns a divendres en diferents horaris al local de Bona Voluntat en Acció, que els distribueix a famílies que en necessiten en el marc de la campanya “Bombolles per a tothom!” que coordina el Pla d’Acollida i la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.

A la Marina, l’AV la Vinya, l’Escola Dominical i la Unió d’Entitats de la Marina també han recollit aliments i productes de primera necessitat per a la gent del barri, que s’han distribuït amb l’ajut de persones voluntàries a través de la xarxa de suport veïnal.