Cap infant sense estiu amb els casals Baobab

03/08/2020 - 17:14

Dilluns 3 d'agost, comencen els casals urbans Baobab, organitzats per l’Institut Municipal d’Educació en el marc del Pla de barris, a onze barris de la ciutat, entre els quals figura la Marina.

Estan dirigits a infants d’entre 4 i 12 anys. Enguany, l’oferta de places s’ha ampliat més enllà de les 1.000 previstes inicialment per poder inscriure-hi els nens i nenes que estaven en llista d’espera, un 62% més que durant l’estiu del 2019. Per aconseguir aquesta ampliació i amb les noves mesures de seguretat sanitària, s’ha incrementat la inversió en un 43,14% de manera que passa dels 349.956,5 euros previstos a 500.959,32 euros.

A més de la Marina, els casals Baobab es desenvolupen a 10 barris més de Barcelona: Raval sud i Gòtic sud a Ciutat Vella; la Verneda, la Pau, el Besòs i el Maresme a Sant Martí, la Teixonera i  Sant Genís dels Agudells a Horta-Guinardó, la Trinitat Nova a Nou Barris; i Baró de Viver, el Bon Pastor i la Trinitat Vella a Sant Andreu.

Els casals són gratuïts, inclouen el servei de menjador i es distribueixen en dos torns al llarg del mes: del 3 al 14 d’agost i del 17 al 28 d’agost, de 10 a 16.30 h. A la Marina, el casal Baobab es desenvolupa a l’escola Seat (Passatge d’Antonio Ruiz Villalba, 6).

Amb el reforç que s’ha fet aquest any, les novetats del programa Baobab són:

  • Inscripció de tots els infants.
  • Ampliació del programa a dos barris més (el Raval sud i el Gòtic sud).
  • Les activitats inclouen continguts de competències bàsiques.
  • Es potencia l’acompanyament emocional amb l’objectiu de pal·liar els dèficits escolars i emocionals d’aquests mesos.

Aquest reforç forma part de 100% Estiu, el Pla extraordinari d’activitats d’estiu per a infants, adolescents i joves que s’ha posat en marxa amb la finalitat de donar resposta als impactes que la crisi de la covid-19 ha provocat en els infants, singularment en aquells dels barris d’acció prioritària emmarcats en el Pla de barris.

El programa Baobab va néixer a l’estiu del 2016 amb l’objectiu d’ajudar a compensar desigualtats educatives a la ciutat, afavorir que tots els infants tinguessin accés al lleure educatiu, especialment a l’estiu, i compensar les desigualtats territorials a l’oferta i el teixit associatiu educatiu. Per això s’organitza en barris on no hi ha aquest tipus d’oferta a l’agost. A més, la iniciativa pretén fomentar els vincles entre els infants i les seves famílies amb els esplais, caus i entitats de lleure educatiu del territori durant la resta de l’any.

Monitors i monitores 

Es treballa perquè la majoria dels monitors i monitores i dels equips directius dels casals siguin dels mateixos barris i hi estiguin vinculats durant tot l’any a l’associacionisme educatiu (esplais i caus). Aquest any, 7 de cada 10 monitors i monitores (el 68% de les 115 persones que hi treballen) són joves del mateix barri o territori, i 18 d’elles són vetlladores que atenen infants amb necessitats educatives.

A més, han rebut formació i disposen de nous materials d’acompanyament emocional i materials educatius per introduir de manera lúdica continguts escolars a les activitats dels casals. Enguany compten amb el suport i els recursos pedagògics i emocionals que ofereixen les guies El lleure educatius d’estiu a la ciutat de Barcelona. Guia de suport i orientacions pedagògiques i Recomanacions i recursos per a la gestió i l’acompanyament emocional de la infància i l’adolescència en espais educatius i de lleure durant la covid-19. Totes dues, promogudes per l’Ajuntament de Barcelona, són materials que s’han treballat amb la Universitat de Girona i amb el Col·legi de Psicologia de Catalunya.