Cent anys del Congrés de Sants

28/06/2018 - 10:34

Història. El 28 de juny fa 100 anys que es va inaugurar el primer congrés de la Confederació Regional del Treball, punt d'inflexió en la lluita obrera a Catalunya.

Ara fa cent anys, es va celebrar al barri de Sants el Primer Congrés de la Confederació Regional del Treball de Catalunya (després CNT), més conegut com el Congrés de Sants. En un context de dura repressió de la vaga de les subsistències protagonitzada per les dones obreres o la vaga revolucionària d’agost, entre d’altres, les resolucions acordades col·lectivament al Congrés de Sants van permetre una coordinació més efectiva de les mobilitzacions. La lluita revolucionària es reorganitzaria a partir de llavors de forma més eficaç amb el nou Sindicat Únic. Amb aquestes activitats es vol commemorar el centenari d’aquest esdeveniment cabdal per al moviment obrer català.

Van assistir al congrés 153 delegats de 158 associacions obreres (sindicats, federacions locals, comarcals, regionals, centres d’estudis, etc.) que representaven prop de 75.000 afiliats de tot Catalunya. Es van aprovar uns nous estatuts de la Confederació Regional del Treball de Catalunya, que van establir la formació dels sindicats únics d’indústria, amb l’objectiu de substituir les societats d’ofici tradicionals, a fi de fer front, de manera més eficaç, a les noves formes de producció capitalista.

Altres acords van ser prioritzar l’acció directa en la resolució dels conflictes laborals -es a dir, la negociació directa entre patrons i sindicat, sense intermediaris-, potenciar la sindicació femenina, impulsar les escoles racionalistes, reivindicar la jornada de vuit hores, l’establiment de salaris mínims, l’abolició del treball a preu fet…

Salvador Seguí, el Noi del Sucre, va ser el principar impulsor del nou model sindical, i va ser ratificat com a secretari general de la CRT juntament amb altres dirigents, com ara Camil Piñón, Salvador Quemades, Salvador Ferrer o Joan Pey. Ángel Pestaña fou nomenat director de la Solidaridad Obrera.

• Faristol commemoratiu del Congrés de Sants.
Dijous, 28 de juny, a les 9.30 h, a Vallespir amb Joan Peiró
Un faristol de memòria històrica recorda des d’avui el Congrés de Sants al carrer del Vallespir, 12, on hi hagué la seu de l’Ateneu Racionalista. Allà es va obrir el 28 de juny de 1918 un congrés que es tancaria l’1 de juliol a la rambla de Santa Mònica, a la seu del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria.

• Inauguració i visita comentada a l’exposició “El Congrés de Sants”
L’exposició pretén ser una petita aproximació als antecedents socioeconòmics, els participants, les principals conclusions i les conseqüències del Congrés de Sants de 1918. Durant tot el mes de juliol, podrà visitar-se l’exposició a La Lleialtat Santsenca (c. Olzinelles, 31). Comissària: Mireia Buenaventura, llicenciada en història i periodisme, especialista en moviments socials.
Dijous, 28 de juny, a les 18 h, al Saló de Plens del Districte (c. Creu Coberta, 104)

• Conferència inaugural “Del sindicalisme d’oficis als sindicats únics. El Congrés de Sants”
A càrrec de Manel Lladonosa, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Lleida, actualment jubilat i estudiós del sindicalisme català. Autor, entre d’altres, de l’obra El Congrés de Sants (Editorial Nova Terra, 1975).
Dijous, 28 de juny, a les 19.30 h, al Saló de Plens del Districte (c. Creu Coberta, 104)

• Taula rodona “Del sindicalisme de 1917 al sindicalisme actual”
Debat amb representants de diversos sindicats actuals sobre la trajectòria dels sindicats únics durant aquests cent anys i els reptes del sindicalisme en l’actualitat. La taula rodona serà moderada per Mireia Buenaventura, comissària de l’exposició “El Congrés de Sants”.
Divendres, 29 de juny, a les 19 h, a la Sala d’Actes de les Cotxeres de Sants (c. Sants, 79)

• Inauguració del mural Lluita obrera i El Congrés de Sants i itinerari “Buscant el record obrer de Sants, Hostafrancs i la Bordeta: fàbriques, tallers i obrers i obreres”. Mural creat per l’artista urbà Roc Blackblock a la Casa del Mig, edifici que, juntament amb l’arc d’accés, és l’única resta de la fàbrica tèxtil de l’Espanya Industrial. Amb aquesta peça es vol retre homenatge a la lluita obrera i als treballadors i treballadores que la van protagonitzar, i commemorar un esdeveniment clau per aquesta: el Congrés de Sants. Després de la inauguració, passejarem pels escenaris d’algunes de les lluites obreres als barris de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, com la Vaga General de 1855, la Guerra Civil o els anys del pistolerisme.
Itinerari a càrrec de Memòria en moviment, amb places limitades. Reserves a info@memoriaenmoviment.org
Dissabte, 30 de juny, a les 11 h, a la Casa del Mig del Parc de l’Espanya Industrial (c. Muntadas, 5)

• Espectacle escènic “Peiró 42”
Projecte escènic produït per la cooperativa audiovisual Clack sobre Joan Peiró i els valors de l’anarcosindicalisme, el cooperativisme i la República. La proposta, que barreja teatre, música i audiovisual, es va estrenar al Teatre Monumental de Mataró l’any 2017, promogut per la Comissió Ciutadana de l’Any Peiró a Mataró amb motiu del 75è aniversari de l’afusellament de l’anarcosindicalista i cooperativista.
Diumenge, 28 d’octubre, al Teatre Ovidi Montllor de l’Institut del Teatre (pl. Margarida Xirgu, s/n)

ACTIVITATS ORGANITZADES DES DE LA FUNDACIÓ SALVADOR SEGUÍ:
• Col·loqui “El paper de l’anarcosindicalisme avui”
Xerrada sobre les propostes i respostes que ofereix l’anarcosindicalisme actual i aquelles tàctiques i estratègies en les quals cal aprofundir.
Dimarts, 19 de juny, a les 18.30 h, a l’Auditori de Can Batlló (c. Constitució, 19)

• Col·loqui “Posicions i relacions dels moviments socials amb el sindicalisme revolucionari”
Reflexió sobre el paper que juguen i que podrien jugar l’anarcosindicalisme i el sindicalisme revolucionari en la seva relació amb les reivindicacions i lluites dels moviments socials i com aquestes relacions podrien ser més estretes i vinculades.
Dimarts, 26 de juny, a les 18.30 h, a l’Auditori de Can Batlló (c. Constitució, 19)