8M a Sants-Montjuïc

21/02/2024 - 15:35

Els equipaments i les entitats de Sants-Montjuïc commemoren el Dia Internacional de les Dones amb una seixantena d'activitats culturals i comunitàries que s’allargaran des del febrer fins a l'abril i que enguany posen l’accent en la necessitat de trencar el sostre de vidre perquè les nenes d'avui siguin les caps de demà.

Enguany la 38a edició del Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany, amb el lema “Trenquem el sostre de vidre”, s’orienta a donar suport a projectes que ajudin a promoure accions positives per aconseguir eradicar la segregació vertical en els diferents sectors econòmics i socials, així com també aquells que fomentin el lideratge i l’empoderament de les dones a les organitzacions. Els premis es lliuren dilluns, 11 de març, a les 17.30 h, en un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona (pl. Sant Jaume, 1).

SANTS | HOSTAFRANCS| LA BORDETA | LA FONT DE LA GUATLLA | LA MARINA | EL POBLE-SEC | MONTJUÏC

• SANTS

LA LLEIALTAT SANTSENCA (C. Olzinelles, 31)
Dones, comunitat, diversitat i reivindicació. Amb aquestes quatre idees com a fil conductor, es presenta la cinquena edició de «Lleialtat és nom de dona», un programa plural i divers elaborat de manera coral amb les entitats, els col·lectius i les persones que pretén reivindicar i visibilitzar el paper de les dones en l’actualitat des de múltiples àmbits.

Concert de Slimey Rhymes
Divendres, 1 de març, de 19 a 21 h
Rap i hip hop queer i migrant. L’espectacle és una denúncia del sistema cis hetero patriarcal i colonial. Sabine Salame, Xeno Bitch i HIND hi afegeixen una capa personal que reflecteix les vivències personals i les diferents interseccions que travessa cadascuna.

Ressonàncies femenines al món del cinema
Dijous, 7 de març, de 19 a 21 h
Loida Baró, veu, i Eugènia Arús, piano, formen Silly Symphony i en aquest recital revisiten i donen veu a compositores de bandes sonores, de cançons i lletristes, guionistes, directores, personatges i veus icòniques.
Organitzen: Òmnium Cultural i la Lleialtat Santsenca.

Dones en peu de rol
Dissabte, 9 de març, de 17 a 2 h
Des de la tarda de dissabte fins a la matinada s’hi celebren diverses partides de rol simultànies amb un denominador comú: totes les màsters són dones. Inscripcions a ja.cat/enpeuderol.
Organitza: Sants Niggurath.

Submergim-nos en les onades
Dijous, 14 de març, de 19 a 21 h
Quines són les idees que promou el feminisme? Han canviat al llarg del temps o segueixen sent les mateixes? Hi ha una sola forma de ser feminista? Fem un breu recorregut històric per les principals onades feministes. Inscripcions a lleialtat.cat/entrades.
Organitza: Trama SCC.

Passejada Entre xemeneies i telers
Dissabte, 16 març, d’11 a 14 h
Carolina Orgillés i Llamas va escriure l’any 2018 la seva primera novel·la, Una nova vida, i ara ens guia en aquesta ruta per conèixer les vicissituds d’unes famílies que fa un segle lluitaven per sobreviure en aquella Barcelona industrial on les xemeneies de les fàbriques tèxtils ennuvolaven el cel i empudegaven l’aire. La passejada forma part de «Sants, escenari literari», un cicle de passejades literàries i presentacions de llibres que tenen a Sants com a protagonista.

Cinema Violeta: «Margarita y el lobo»
Dijous, 21 març, de 19 a 21 h
Cecilia Bartolomé, pionera del cinema espanyol, va acabar a les llistes negres del franquisme amb aquesta pel·lícula que neix com a pràctica de fi de carrera de l’Escola Oficial de Cinematografia. Aquesta tragicomèdia musical dissecciona de forma satírica la situació de la dona a l’època, mostrant els diferents “llops” que les sotmetien: l’amor, les dificultats a la feina i la vida personal. Projecció i col·loqui posterior.

Exposició de Flavita Banana
Del 5 al 28 de març
Flavia Álvarez-Pedrosa Pruvost va néixer a Oviedo el 1987. Asturiana per accident i barcelonina per convicció, va estudiar Arts i Disseny i el cicle d’Il·lustració, tots dos a l’Escola Massana de Barcelona, fent malabarismes amb tots els treballs imaginables. En aquesta exposició s’endinsa en l’humor trist, el costumisme i l’absurditat de la seva obra gràfica.

ESPAI CULTURAL LA HORMIGONERA (C. Olzinelles, 63, baixos)
Exposició: #SónElsPrivilegis
Del dijous, 22 de febrer, al dilluns, 11 de març
Mostra en què a través de la tècnica humorística dels memes es pretén sensibilitzar sobre els privilegis i l’opressió en la societat estructuralment patriarcal.
Organitzen: Trama SCC en col·laboració amb l’Etnogràfica.

CENTRE CÍVIC COTXERES DE SANTS (C. Sants, 79)

Exposició: la dona, llums i ombres
Inauguració: dimarts, 27 de febrer, a les 19 h, amb perfomance a càrrec de Júlia Badal, Glòria Bosch i Morera, Montse Cercos, Natàlia Carrasco i Carrie Dorca.
Mostra dedicada a totes les dones que lluiten cada dia pels seus drets encara que la seva feina sovint no es valora sinó que queda a l’ombra: posem-hi llum. Exposició col·lectiva d’obres de Maria Alemany, Montserrat Artal , Anna Bafalluy, Mey Caro, Mary Franquet, Llum Garcia, Gonzalez Ventosa, Montse J. Sorribes, Nurya Khano, Anna Lopez Isart, Araceli Marti, Cèlia Otin, Pepita Pedret, Marta Puigcerver, Anna Rodà,MariaHelena Roig, Neus Silvestre, Isabel Sanmartin.
Del dimarts 27 de febrer al diumenge 16 de març, a la Sala Lluïsa Franch de les Cotxeres de Sants. Organitza: Col·lectiu d’Artistes de Sants.

La llei de l’hivern
Dimecres, 6 de març, a les 18.30 h
Lectura teatralitzada de la novel·la de Gemma Ventura Farré, guanyadora del Premi Josep Pla 2023, a càrrec de Manel Klose i Montse J. Sorribes.
Organitza: Col·lectiu d’Artistes de Sants.

La dona en el cinema clàssic
Dimecres, 10 d’abril, a les 19 h, a la Sala d’Actes
Com s’ha representat la dona en el cinema clàssic? Ha estat només un objecte de desig? Què ens pot dir la seva presència davant la càmera? En aquesta xerrada pensarem quines imatges ha generat la història del cinema i com han pogut influir en la nostra manera de mirar.
Organitza: Crisi, espai de pensament crític.

CASAL MUNICIPAL DE GENT GRAN COTXERES DE SANTS (Pas de Fructuós Gelabert, 6)
Xerrada: memòria de les dones obreres
Dimarts, 5 de març, de 17 a 18 h
Xerrada per a persones majors de 60 anys. Entrada lliure amb Inscripció prèvia al CMGG Cotxeres de Sants o al telèfon 93 256 89 60.
Recorregut per la història de les dones obreres del barri que a més de fer un  treballar reproductiu, van treballar a les fàbriques, lluitar i reivindicar als seus drets.
Organitzen: Casal Municipal Gent Gran Cotxeres de Sants i PIAD Sants-Montjuïc.

BIBLIOTECA VAPOR VELL (Ptge. Vapor Vell, 1, quarta planta)

Taller infantil ‘Les científiques canvien el món!’
Dimarts, 5 de març, de 17.30 a 19.30 h
Per a nens i nenes de 9 a 12 anys. Cal inscripció prèvia.
Durant la història de la humanitat només els homes han tingut el privilegi de ser reconeguts en el món de la ciència, però en aquesta activitat descobrirem que no és així, que les dones hi tenen un paper importantíssim. Coneixerem dones científiques i els seus descobriments.

Veus de dones
Dimecres, 13 de març, a les 18.30 h
Activitat poètica literària on dones poetes presentaran les seves obres amb micròfon obert.
Organitza: Col·lectiu d’Artistes de Sants.

SANTS ESTABLIMENTS UNITS (botigues al voltant del carrer de Sants)
Cap de setmana del 8 i 9 de març
Exposició “La dona al comerç de Sants” amb fotografies i ressenyes de les històries de les dones emprenedores que hi ha rere bona part dels comerços del Carrer de Sants, produïda l’any 2022 per tal de visibilitzar-les.
↑ torna amunt

• HOSTAFRANCS

CENTRE CÍVIC CASINET D’HOSTAFRANCS (C. Rector Triadó, 53)
Cendres d’infantesa
Inauguració: divendres, 1 de març, a les 18.30 h amb performance
Mostra 3D amb el lema: preàmbul d’una vida estigmatitzada, recorregut colpidor i dur. Es pot visitar del 27 de febrer al 16 de març a l’aparador del Casinet d’Hostafrancs.
Organitza: Col·lectiu d’Artistes de Sants.

ESPAI D’ADOLESCENTS LA CLAU (activitats als jardins de Ramon Aramon i Serra)
Xarxa Feminista
Divendres, 1 de març, de 17.30 a 20.30 h
Tarda de tallers per a joves de 12 a 20 anys:

  • Fimo-joieria: les joves fan les seves joies que després es podran quedar.
  • Autodefensa: només per a dones i persones amb identitats dissidents.
  • Totebags, samarretes i pancartes.
  • Compreses de tela: taller dins de l’Espai La Clau, amb inscripció prèvia.
  • Espai dinamitzat sobre sexualitat.
  • Lectura del manifest de la comissió feminista dels instituts Joan Pelegrí i Montserrat.

Durant tota la sessió hi haurà PD punxant música amb perspectiva feminista i un micro obert per qui vulgui dir alguna cosa o cantar. Inscripció prèvia a ja.cat/8MLaClau.
Organitzen: Joves de Barcelona, educadores dels CSS Numància i Cotxeres, Aquí t’Escoltem i Espai d’Adolescents la Clau.

ASSOCIACIÓ DE COMERCIANTS DE CREU COBERTA (c. Creu Coberta, 26 i 93)
Som dones d’Hostafrancs
A partir del 8M al Meeting Point, a partir del 15M al Mercat d’Hostafrancs
L’exposició explica la història de 24 dones d’avui i de sempre vinculades al barri. S’inaugura el mateix 8 de març a les 12 h al Meeting Point. També la trobareu al web de Creu Coberta i, a més, cada dia feiner de març aquest eix comercial presenta una d’aquestes dones a través de les xarxes socials. La mostra es va fer l’any després de la pandèmia, però enguany hi ha noves incorporacions. Si hi trobes a faltar quasevol hostafranquina que hagi aportat molt valor al barri, la ciutat, el país… contacta amb Creu Coberta.
↑ torna amunt

• LA BORDETA

RAMBLA DE BADAL (a l’altura del carrer de Quetzal)
Zumba i balls en línia
Divendres, 8 de març, a partir de les 11 h
Celebrem el Dia de les Dones ballant a la rambla Badal de la Bordeta amb les monitores de VivaGym Magòria, els grups de ball en línia del barri i la samarreta violeta de Badal Bordeta Comerç: balls en línia (11 h), ioga (16 h), zumba (17.15 h). No cal inscripció prèvia. Venda de samarretes del 8M, a 4 €; si tens la de l’any passat, porta-la!
Organitza: Badal Bordeta Comerç.

CASAL CÍVIC MAGÒRIA (Gran Via de les Corts Catalanes, 147)

Història del nostre empoderament
Dimarts, 5 de març, de 18 a 20 h
Porta un objecte que representi un moment en què et vas sentir empoderada: un llibre llegit, una carta, una foto, una pedra, una peça de roba que vas dur aquell dia… Vine a compartir la teva història d’empoderament i, en acabat, hi haurà un espai per exposar tots els objectes.
Organtiza: Pandora Recursos Dona.

2n Torneig de la Dona
Dissabte, 23 de març, a partir de les 9 h, a les pistes de Magòria
Torneig de petanca en què participen gairebé 80 dones. Modalitat: 32 dobletes formades. Inscripció: 10 € per jugadora (pagament previ per Bizum). Esmorzar: 6 € (beguda i entrepans calents). Organitza: Club Petanca Sants.
↑ torna amunt

• LA FONT DE LA GUATLLA

CENTRE SUPERIOR JAM SESSION (C. Montfar 16-18)
Songwriters
Divendres, 8 de març, a les 12 h i dissabte, 16 de març, a les 13 h
Activitat lliure adreçada a tota la família. Un recorregut per la història de les creadores de cançons amb un espectacle dels alumnes de l’escola d’un recull de cançons i poemes escrits per dones.
Organitza: Escola Superior de Música Jam Session.

CENTRE CÍVIC FONT DE LA GUATLLA (C. Rabí Rubèn, 22)

Celebració del Dia de la Dona Treballadora
Diumenge, 10 de març, de  12 a 13.30 h
Concert dirigit a tot el públic a càrrec de Valeri Cabós amb inscripció prèvia a ajuntament.barcelona.cat/ccivics/fontdelaguatlla. Valeri Cabós tocarà diverses cançons del Mediterrani i explicarà com las música és un pont entre cultures.
Organitzen: vocalia de dones de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Font de la Guatlla – Magòria.

La llibertat com a millor eina reivindicativa a les dones del Segle d’Or
Dimarts, 19 de març, a les 18 h
Xerrada a càrrec de María Morales, autora de La luz de la tormenta.
Organitza: vocalia de dones de l’Associació de Veïnis i Veïnes de la Font de la Guatlla-Magòria.

La memòria de les dones obreres
Dimarts, 9 d’abril, de 18 a 20 h
Xerrada exclusiva per a dones a càrrec de Guiomar Castaños, del Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD).
Organitza: vocalia de dones de l’Associació de Veïnis i Veïnes de la Font de la Guatlla-Magòria.
↑ torna amunt

• LA MARINA

CENTRE CÍVIC CASA DEL RELLOTGE (pg. Zona Franca, 116)

Cicle de xerrades amb perspectiva feminista
Dijous, 22 de febrer, i dijous, 21 de març, a partir de les 19 h
Adreçades al públic adult,  amb inscripció prèvia a inscripcions.casadelrellotge.net. Xerrades on es genera un espai de reflexió sobre els feminismes i la discriminació de gènere en el sistema patriarcal.
Organitzen: Dona’t Més i la Trama Feminista de Sants.

Taller: decoració d’una cantimplora amb vinil
Dilluns, 4 de març, de 17.30 a 19 h
Adreçat a famílies amb infants de 7 a 11 anys amb inscripció prèvia a inscripcions.casadelrellotge.net. Taller per decorar les cantimplores amb frases inspiradores i dibuixos sobre l’empoderament femení al llarg de la història.
Organitza: Fab la Marina.

SALA MAREMAR (pg. Zona Franca, 56-54)
La Marina i el somni de volar
Diumenge, 3 de març, a les 12 h
Espectacle adreçat a totes les famílies amb infants a partir de 6 anys a càrrec de la Cia. NSDanza, amb inscripció prèvia a inscripcions.casadelrellotge.net.
Una noia que viu a l’època de la Revolució Industrial se sent angoixada fins que arriba un personatge màgic i la convida a viure aventures viatjant. L’acompanyem en aquest viatge?
Organitza: Centre Cívic Casa del Rellotge.

CASAL DE GENT GRAN SANT CRISTÒFOL (C. Bronze, 5-7)
Xerrada: memòries de les dones obreres
Dilluns, 4 de març, de 18 a 19 h
Adreçada a gent gran, preferiblement dones. La història oficial no ha reconegut el paper de les dones que, a més del treball reproductiu, van treballar a les fàbriques i a altres espais. Aquest taller és un recorregut per la memòria de lluites, comunitat i reivindicacions.
Organitzen: Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) i Programa de Gent Gran de Sants-Montjuïc.

ESPAI DE GENT GRAN EL POLVORÍ (C. Guadalquivir, 2)
Xerrada: història dels feminismes
Dimecres, 6 de març, de 10.15 a 11.15 h
Adreçada a gent gran, preferiblement dones. Quines van ser les primeres que van començar a lluitar per millorar les condicions de vida de les dones als diferents continents? Com va sorgir la lluita feminista? Com ha anat evolucionant el feminisme fins avui dia? Per què avui es parla d’un feminisme interseccional?
Organitzen: Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) i Programa de Gent Gran de Sants-Montjuïc.

ESPAI JOVE LA BÀSCULA (C. Foc, 128)

First Round
Dimecres, 6 de març, a les 18.30 h
Per a joves de 12 a 35 anys. Teatre feminista de la Cia. Las Fritas que mostra la vida quotidiana de l’Àlex, una noia que va vivint les crítiques que li proporciona el sistema patriarcal, que de vegades invisibilitza aquestes coses.
Organitzen: Espai Jove La Bàscula i Cia. Las Fritas teatre.

Concert Hivernacle: PowerPuffs
Dijous, 7 de març, a les 20.30 h
Per a joves de 12 a 35 anys. Presentació d’aquest grup integrat per tres dones amb molta experiència al escenari que interpreten cançons d’artistes com Rihanna, Amy Winehouse i Michael Jackson fent les seves versions.
Organitza: Espai Jove La Bàscula.

Taller de realitat virtual 8M
Dijous, 7 de març, a les 18 h
Per a joves de 12 a 35 anys. Entrada lliure amb inscripció prèvia al 682 642 116. Mitjançant la realitat virtual experimentarem els diferents graus de violència masclista en tots els entorns del dia a dia.
Organitza: Joves de Sants-Montjuïc.

CASAL DE BARRI LA VINYA (C. Alts Forns, 87, baixos)
Trencar el sostre de vidre: les barreres invisibles
Dijous, 7 de març, de 10 a 12 h
Projecció de De mayor quiero ser como Beckham i debat sobre les barreres que limiten les expectatives, somnis i realitats de les dones.
Organitza: Casal de Barri la Vinya.

INSTITUT LLUÍS DOMÈNECH I MONTANER (C. Alumini, 48)
Divendres, 8 de març, a les 17.15 h
Taller de defensa personal femenina
Amb Nancy Páez González, adreçat a totes les dones del barri (edat mínima: 12 anys). Cal inscripció prèvia (5 €), gratuïta per a sòcies de l’AFA dels instituts Montjuïc o Domènech i Montaner.

SALA PEPITA CASANELLAS (Pl. Orgull, 1)

Minusas Jam
Divendres, 8 de març, a les 20 h
Espectacle adreçat a totes les famílies amb infants a partir de 6 anys a càrrec de la Cia. Minusas al Vacío, amb inscripció prèvia a inscripcions.casadelrellotge.net. Teatre d’improvisació que contarà la història d’una dona amb elements que el públic decidirà.
Organitza: Centre Cívic Casa del Rellotge.

Dona, dona’t plaer
Dissabte, 9 de març, de 21 a 24 h
Sopar a les 21 h i, a partir de les 22 h, ball només de dones amb l’actuació de Wahalas i música amb la DJ Owy. Venda anticipada de tiquets a la Unió d’Entitats de la Marina i els centres cívics La Cadena i Casa del Rellotge; sopar i ball, 20 €; només ball, 5 €. Venda de tiquets el mateix dia per al ball: 6 €.
Organitzen: Centre Cultural Estrelles Altes i Unió d’Entitats de la Marina amb la col·laboració de La Nova Barcelona.

CENTRE CÍVIC LA CADENA (C.  Mare de Déu de Port, 397)

Scape-room feminista: es pot escapar del masclisme?
Dissabte, 9 de març, de 10 a 13.30 h
Adreçat a persones majors de 12 anys, amb inscripció a ajuntament.barcelona.cat/ccivics/lacadena i informació a projectedonatmes@gmail.com.
Organitzen: joves del Centre Cultural Estrelles Altes.

Ruta antiracista de les cures
Divendres, 15 de març, de 10.45 a 13 h
Recorregut amb mirada feminista de les lluites impulsades per dones per sostenir la vida des del segle XVIII fins a l’actualitat. A càrrec del sindicat Sindillar. Aquest itinerari es va gestar de manera col·lectiva l’any 2018, juntament amb Papers Per a Totes i Tots i la historiadora Isabel Segura. Gratuït amb inscripció prèvia.

CASAL DE GENT GRAN LA CAPA (C. Alts Forns, 84-86)
Xerrada PIAD: dones invisibilitzades a la història
Dilluns, 11 de març, d’11 a 12 h
Adreçat a persones de més de 60 anys. No cal inscripció prèvia.
Espai de debat i reflexió, per mitjà de l’anàlisi de dades i l’estudi de casos, al voltant de la invisibilització de la dona en la història.
Organitzen: Punt d’Informació i Atenció a les Dones (PIAD) i Programa de Gent Gran de Sants-Montjuïc.
↑ torna amunt

• EL POBLE-SEC

CENTRE CULTURAL ALBAREDA (C. Albareda, 22)

Cinema documental musical Fernanda y Bernarda i concert del Cor Monstruós
Dijous, 22 de febrer, de 18.30 a 21 h
Entrada lliure amb inscripció prèvia. Projecció documental de les dues germanes cantaores dels anys 60,  Fernanda i Bernada, amb l’actuació prèvia del Cor Monstruós, grup coral amb perspectiva feminista/queer/LGTB+ aprenent a cantar juntes i compartint espais d’oci.
Organitzen: Centre Cultural Albareda, Ruda Fem Fest, In-Edit Film Festival i Aliança Monstruosa.

Ruda Fem Fest
Del 22 al 25 de febrer
La llibreria La Carbonera organitza aquest festival amb la voluntat de repensar el feminisme des dels espais culturals i repensar els espais culturals des del feminisme. A partir de la sessió de dijous al Centre Cultural Albareda, a la llibreria del Poble-sec i en altres espais de la ciutat es desencadenen quatre dies de trobades, panells, xerrades, tallers, vermuts i una mica de gresca. El Ruda Fem Fest va guanyar l’any passat el Premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany en ser el projecte més votat a través de la plataforma Decidim. Més informació: ruda.carbonera.cat.

Fetitxisme Sònic
Dimecres, 28 de febrer , de 18.30 a 19.30 h
Microconcerts  i conversa amb les artistes dissidents, emergents i iconoclastes de l’underground català.
Organitzen: Centre Cultural Albareda i Fetitxisme Sònic.

BarnaSants: concert de Sandra Bautista
Dissabte, 2 de març, de  20 a 21 h
Entrada: 15 € a Barnasants.com. La cantautora  de Martorelles Sandra Bautista presenta el seu disc Intuir el tigre, que navega entre el pop, el folk llatinoamericà, la música brasilera , l’electrònica i la sonoritat mediterrània amb les col·laboracions del Quartet Brossa i el cantant Sergi Carbonell (Txarango).

Musicalment parlant: Britney Spears: Gimme more!
Dijous 14 de març, de 18 a 19.30 h
Entrada lliure amb inscripció prèvia. Sessió amb la periodista Montse Galeano, on es parlarà de dinàmiques i xarxes familiars, feminitat pop i el poder del fenomen fan acompanyat del fil musical de nostàlgia.

Cicle Amazones: concert de Carlota Flâneur
Divendres, 15 març, de 20 a 21 h
Entrada lliure amb inscripció prèvia. Uncertainty és el primer disc de la cantant, que explora totes les formes i colors del pop.
Organitzen: Centre Cultural Albareda i Barcelona Districte Cultural.

Cicle Amazones: concert de Ruïnoses i les Strippers de Rahola
Divendres, 22 març, de  20 a 21 h
Entrada lliure amb inscripció prèvia. Concert del grup subnopunk travesti de Barcelona amb maquillatges esperpèntics i lletres mamarratxes i iròniques sobre la comunitat LGTBIQ+, la política o la religió.
Organitzen: Centre Cultural Albareda i Barcelona Districte Cultural.

CENTRE CÍVIC EL SORTIDOR (Pl. Sortidor, 12)

Taler de caputxes
Dissabte, 2 de març, de 10.30 a 20 h, amb pausa per dinar
Entrada gratuïta només per a dones i dissidències migrants (amb espai de canguratge per a infants).
Creació col·lectiva de caputxes, generant un espai de trobada per intercanviar experiències de resistència feminista i antiracista.
Organitza: Red Feministas Chilenas de Barcelona.

Col·loqui i taller de cuina: alimentació cíclica i antulls premenstruals, cuinem!
Dimarts, 5 de març, de 18.30 a 20.30 h
Entrada lliure amb inscripció prèvia. Taller de cuina a càrrec d’Andrea Ruiz, de Mespapaia, per aprendre a cuinar una recepta antiinflamatòria per pair els antulls menstruals de manera saludable.

Exposició “Homenatge als nostres cossos”
Inauguració: dimecres 6 de març a les 12 h amb pica-pica
Dates: del dimecres 6 al dijous 28 de març. Una col·lecció d’obres realitzades pel Grup de Dones de Creació Tèxtil , veïnes del Poble-sec que exploren la complexitat de nostra relació amb el propi cos mitjançant les tècniques de brodat.
Organitzen: Pla Comunitari del Poble-sec, La Eroteca, Associació Alia i Centre Cívic El Sortidor.

Contacontes Liu a càrrec d’Isa Sina i Gigi La Fox
Dissabte, 9 de març, de les 11 a les 13 h
Entrada gratuïta per totes les edats. Conte sobre la diversitat sexual i de gènere que explora la màgia de la infància i el món de possibilitats que hi ha.

Taller de cuina: menú púrpura antioxidant
Dissabte, 9 de març, d’11 a 13 h
Taller de cuina a càrrec d’Anna Serrano per celebrar el Dia de les Dones. Preu: 15,67 € i suplement d’ingredients (6 €),  amb inscripció prèvia.

Taller d’autocura i cura col·lectiva
Dissabte, 9 de març, de 17 a 19.30 h
Entrada gratuïta per totes les edats. Taller per aprofundir en la restauració i recuperació del sistema nerviós. Cal portar roba còmoda.

Pòdcast: receptari de la memòria migrant
Dijous, 14 de març, de 19 a 20.30 h
Entrada lliure amb inscripció prèvia per persones adultes. Estrena de la segona temporada del pòdcast La otra orilla a càrrec de Malinalli García i Lady Pazmiño.

Col·loqui sensorial: estic menopàusica… i què?
Divendres, 15 març, de 16.30 a 18.30 h
Entrada lliure amb inscripció prèvia per persones adultes. Col·loqui amb Raquel Tomàs i Anna Serrano sobre els aliments i els productes naturals que poden ajudar en la menopausa.

Teatre a càrrec de la companyia Teatrema: El llibre d’Ester
Dijous, 21 de març, a les 19 h
Entrada gratuïta amb reserva d’entrades. Teatre per a tots els públics que reivindica l’autoconeixement i la salut mental a través d’un personatge femení atrapat entre la divinitat i l’esclavitud.

AICEC-ADICAE (C. Creu dels Molers, 13)
Teatre El virus de la violencia amb la companyia El Vacío Fértil
Dimarts, 5 de març, a les 11 h
Què passa quan la violència econòmica s’amaga rere les portes familiars? Com podem revertir aquesta situació? Marina Wainer dirigeix la posada en escena de la seva pròpia obra, amb Romina Pinto i Iván Steinhardt com a protagonistes. Uneix-te a aquesta experiència teatral única!
Organitza: Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE).

LA RAPOSA (C. Tapioles, 47)
La lluita palestina des d’una mirada feminista i queer
Dimarts, 5 de març, a les 18.30 h
Xerrada amb Nour Torello, de la Comunitat Palestina de Catalunya, i Maria Zreiq. Espai no mixte (només dones, lesbianes, bisexuals, trans i persones no binàries).

CASAL GENT GRAN DEL POBLE-SEC (Pl. Sortidor, 12, primera planta)
Xerrada: les bruixes, alquímia de les dones
Dimecres, 13 de març, de 17 a 18.30 h
Entrada lliure oberta a usuàries del casal i dones interessades. Xerrada sobre les diferents plantes i aliments propis de cada estació per autoregular-nos i enfortir-nos a nivell físic, emocional i energètic. Organitza: PIAD.
↑ torna amunt

• MONTJUÏC

CAIXAFÒRUM (Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8)

Exposició “Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences”
Del 21 de febrer al 16 de juny
Un viatge a través de 5.000 anys de creences del poder espiritual: des de la divinitat hinduista Xakti fins a Oxun, l’orixá de la fertilitat en la cultura ioruba de Nigèria. Amb escultures, objectes sagrats i obres d’art de diversos continents i des del món antic fins a l’actualitat, l’exposició ens mostra com deesses, dimonis, santes i altres éssers espirituals han tingut un rol rellevant per a la nostra comprensió del món. La selecció de 154 peces del British Museum, en diàleg amb una selecció d’artistes contemporanis de renom, ens convida a reflexionar sobre el poder femení i la feminitat avui.

Petits Cinèfils: ‘Mares i filles, heroïnes de la vida quotidiana’
Dissabtes 9 de març i 27 d’abril, a les 16.30 h
Selecció de curtmetratges molt tendres, en els quals les mares, les germanes i les filles passen tot el dia trobant-se amb situacions noves i hi fan front amb valentia i originalitat. Durada del programa: 65 minuts. Edat recomanada: +5.
Entre dues germanes (Entre deux sœurs), Anne-Sophie Gousset i Clément Céard, França, 2022, 7 min 20 s. Sense diàlegs.
La mamà bateria (Battery mummy), Jeon Seungbae, Corea del Sud, 2023, 8 min 35 s. Sense diàlegs.
Dia de rentat (Wash Day), Jaida Salmon, Canadà, 2019, 2 min 18 s. Sense diàlegs.
Hola! (Hi!), Narjes Mohammadi, Hajar Mehrani, Països Baixos, 2022, 6 min 32 s. Sense diàlegs.
La princesa Albergínia (Princess Aubergine), Dina Velikovskaya, Alemanya, 2023, 7 min 27 s. Sense diàlegs.
Pete, Bret Parker, Estats Units, 2022, 7 min.
Tots els meus colors, Anna Solanas, Marc Riba, Espanya, 2022, 5 min.
La sopa de la Franzy (La soupe de Franzy), Ana Chubinidze, França, Geòrgia, 2021, 8 min 44 s. Sense diàlegs.

FUNDACIÓ JOAN MIRÓ (Parc de Montjuïc)
Petites històries, grans dones, amb Helena Vinent
Dissabte, 9 de març, a les 17 h
Contacontes al voltant de la figura d’Helena Vinent, artista que treballa el vídeo, la fotografia, el text, l’escultura, la performance o la instal·lació. A finals d’any exposarà a l’Espai 13 de la mateixa Fundació Miró.
Set museus de Barcelona i l’àrea metropolitana es posen d’acord per setena vegada per oferir aquest cicle de contacontes els caps de setmana de març, en una iniciativa conjunta adreçada al públic familiar amb infants a partir de 5 anys.

MUSEU OLÍMPIC I DE L’ESPORT (Av. Estadi, 60)
Petites històries, grans dones, amb Daniela Terol
Dissabte, 23 de març, a les 17 h
Contacontes teatralitzat amb Daniela Terol, una jove skater catalana amb un reconegut palmarès de premis nacionals i internacionals. Actualment es troba molt ben posicionada per participar als Jocs Olímpics de París 2024 en les proves de skate. L’skate ha estat incorporat recentment al programa olímpic. Amb la col·laboració de la Federació Catalana de Patinatge.