El districte musical de l'Albareda

09/10/2019 - 17:46

Poble-sec. Dimarts 15/10 a les 20 h, The Sey Sisters presenten el segon disc, 'Rise', al Centre Cultural Albareda en el marc del Barcelona Districte Cultural.

El Barcelona Districte Cultural ens porta aquest trimestre cinc concerts, tres projeccions de documentals musicals i una obra de teatre al Centre Cultural Albareda, on la música sempre és la protagonista. Les propostes són d'allò més diverses: des del hip-hop fins a les músiques tradicionals que recupera el grup Orpheus impulsat per Jordi Savall, des d'una sessió de cinema mut per a nadons fins a les històries de Leonard Cohen, Nick Cave i Iggy Pop portades a la gran pantalla:

Música: The Sey Sisters
Dimarts 15 d’octubre a les 20 h
Les tres germanes Sey, nascudes a Osona, canten per reivindicar el que són: dones, negres i filles de migrants però, també, catalanes. Amb ritmes gòspel i soul i pinzellades pop, The Sey Sisters aixequen les seves veus poderoses al segon disc, Rise, que reuneix alguns temes propis, arranjaments de temes tradicionals de Ghana o una versió ben personal de What’s going on, de Marvin Gaye.

Documental: Leonard Cohen: Bird on a Wire
Dijous 17 d’octubre a les 19 h
L’any 1972, el director de cinema Tony Palmer proposa a Leonard Cohen immortalitzar la gira per Europa i Israel que és a punt de començar. La pel·lícula comença amb el concert a Tel Aviv i els altercats que va tenir amb els guàrdies de seguretat. També mostra com els problemes de so van portar a Cohen a acabar abans d’hora el concert a Berlín, amb la protesta del públic. Però també recull moments molt íntims del músic i entrevistes en les quals despulla el seu cor.

Documental: 20.000 Days On Earth
Dijous 14 de novembre a les 19 h
Nick Cave és qui està sobre l’escenari i qui crea a la sala d’assajos, és qui s’enfronta als espectadors i qui mou les tecles de la màquina d’escriure… I totes aquestes facetes són les que han abordat els directors Iain Forsyth i Jane Pollard en un documental amb estètica de ficció, però enregistrat sota les regles de la no ficció. Aquests directors treballen plegats des dels 90 i s’han dedicat durant molt de temps al vídeo art.

Música en família: Cinemúsica
Dissabte 16 de novembre a les 17 h i a les 18 h
Dues nimfes de les arts, vestides per ballar un charleston, fan viatjar els més petits a través de petites píndoles de cinema mut, com l’arribada del tren dels germans Lumière (1895), Charles Chaplin a El noi (1921) i a l’escena on juga amb la bola del món d’El gran dictador (1940), Buster Keaton a El maquinista de la General (1926) o Harold Lloyd escalant un gratacel com a L’home mosca (1923), tot plegat acompanyat de música en directe i petits jocs, troballes i sorpreses.

Música: La Groovería
Divendres 29 de novembre a les 20 h
Hip-hop amb ritme de funk, cadència de jazz i ànima de cúmbia. Versos lliures sobre l’aquí i l’ara, sobre la ciutat i els seus barris, sobre el ser i l’estar, sobre el viure i el sobreviure… La Groovería és el projecte d’un MC colombià que fa més de quinze anys que viu a Barcelona, que passeja pels carrers i les places del Poble-sec, el barri que ha fet seu i sobre el qual moltes vegades rapeja…

Teatre: Laika
Divendres 13 de desembre a les 17.30 h
La gossa Laika va ser el primer ésser viu que va orbitar la Terra, a bord de la nau soviètica Sputnik 2 al novembre del 1957. També va ser el primer ésser viu que va morir en òrbita. Els Xirriquiteula han rescatat la seva història i ens l’expliquen en un escenari on conviuen actors i titelles, ombres i llums, projeccions i gestos… Una història tan humana que només podia protagonitzar-la un animal, i tan animal que només podia ser-ne responsable l’ésser humà.

Documental: Gimme Danger
Dijous 19 de desembre a les 19 h
Iggy Pop ja havia treballat amb Jim Jarmusch, qui l’havia dirigit a Dead Man (1995) i Coffee and Cigarettes (2003), així que el 2008, quan va decidir que volia tenir un documental que recordés els seus primers anys com a líder dels mítics The Stooges, va acudir a ell per fer memòria junts. Van aplegar programes de televisió, entrevistes i les poques filmacions que se’n conserven. A més, Pop va passar a Jarmusch noms i telèfons de la gent que havia conegut en aquells dies, des del seu camell fins al fan més enfervorit…

Música: Orpheus XXI
Divendres 20 de desembre a les 20 h
Jordi Savall ha creat aquesta formació integrada per músics professionals refugiats a Europa com a conseqüència de les situacions de guerra, barbàrie i gana que es viuen als seus països, i amb ells interpreta la música dels seus llocs d’origen. Música que no es pot oblidar ni perdre. Una tradició que s’ha de mantenir tan viva com els records.

Música: Guillem Roma
Divendres 11 d’octubre a les 20 h
En el seu cinquè disc, La constant i la variable, presentat la passada primavera, el cantant recupera temes com Alguna cosa se’ns està escapant, que ara versiona en castellà a ritme de cúmbia; Oxitocina, ara més rítmica; El teu llit, que ara és una rumba, o Volando junto a ti. A aquests temes, en els concerts, se n’hi sumen d’altres del seu repertori que han quedat fora del disc, però que també ha “tunejat”: El salt, una cançó que era de desamor i ara és d’amor; Estoy tan perdido, que només passant de menor a major perd la tristesa pel camí…